Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adókedvezmény visszaigénylésné...

Stefan91 kérdése:

Adókedvezmény visszaigénylésnél hogy zajlik az önellenőrzés ügyfélkapun keresztül?

Figyelt kérdés

Ügyfélkapun beléptem, ONYA-n kitöltöttem és beadtam a kedvezményre való kérelmet, könyvelték is. (Orvosi igazolás alapján, 2013-as betegség kezdettel, véglegesítve!)

Innentől jön az eSZja oldal, ahova beléptem és jelenleg a 2021-es évtől lehet visszamenőleg bekérni adózási papírokat.

Nekem a 2022, 2021, 2020, 2019, 2018-as évekre lenne szükségem önellenőrzés céljából, lévén 5 évre visszamenőleg jogosult vagyok visszaigényelni a kedvezményt.

Csakhogy ennek folyamata nem teljesen tiszta Nekem!

Tehát belépek, adófülek közt kiválasztom az adott egyik évet amelyikre igénybevehetem és tovább? Módosítás? Vagy mire kell menjek?

Illetve ezen felül az éves adóalap/előleget kell csökkentem az éves kedvezmény díjazásával és ennyi? Mentés? Beküldés?

Tehát, ha az adott évben az éves adóelőlegem 300.000Ft a rovatkában, akkor az éves kedvezményem meg mondjuk 80.000Ft akkor kivonom ebből a 300.000-ból és beírom a 220.000Ft-ot és lementem, beküldöm?

Tudom, hogy jelölni kell, hogy önellenőrzés, stb ezzel nincs is probléma.

Csak az összeg megváltoztatása a lényeg, hogy miként történik?

2023. jan. 10. 21:48
 1/3 anonim ***** válasza:

Először is minden évnél kitöltöd helyesen ismét a teljes bevallást, és az önellenőrzési lapon jelölöd az adóalapnál meg az adónál a különbséget minusszal, mivel az önellenőrzési lapokról fogja könyvelni az adószámlára is, ja és a bevallásokba a 170-es lapot se felejtsd el kitölteni, mivel ezeknél nem az ATVUT17-esen kell benyújtani hanem magának a bevallás nyomtatványnak az átvezetési kérelem részénél kell vissza kérni.

Ja javaslom hogy ezt ne az ESZJA-felületen csináld, hanem minden évre külön az ÁNYK-s nyomtatványon, sokkal egyszerűbb lesz

2023. jan. 10. 23:04
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm, viszont akkor az alap koncepció az lenne amit írtam is, hogy ha pl 2021-ben havi 8000ft volt a kedvezmény mértéke, akkor azt szorzom 12-vel, és azt vonom ki az adóalapban lévővel?
2023. jan. 11. 00:16
 3/3 anonim ***** válasza:
Amúgy még a 17-es évet is önellenőrizheted. Belefér az öt évbe.
2023. jan. 11. 01:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!