Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Általány adózóként jól gondolo...

Általány adózóként jól gondolom a következőket?

Figyelt kérdés

Jelenleg egyetemi hallgató vagyok, így 2,3 millió bevételig semmi fizetendőm nincsen.

Viszont ha megszűnik a jogviszonyom a 296.400ft-os minimálbér után kell fizetnem a szocho-tb-szja kombót, ami 137.826ft akkor is, ha nincs bevételem?

Ha ezen felül van, például havi 500.000ft bevétel, akkor ezután kell ezt a 46,5%-ot befizetnem?

(Szocho 13%, tb 18,5%, szja 15%?)

Szóval, ahogy megszűnik a jogviszonyom, váltanom kell katás vállalkozásra?

2023. jan. 6. 18:37
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Rosszul gondolod. Amíg a jövedelmed nem haladja meg a mentes határt, addig nincs szja, akkor sem ha főállású vagy. A szochot nem a 296.400 után fizeted.

“Ha ezen felül van, például havi 500.000ft bevétel, akkor ezután kell ezt a 46,5%-ot befizetnem?” - nem. Nem a bevétel, hanem a jövedelem után adózol.

“Szóval, ahogy megszűnik a jogviszonyom, váltanom kell katás vállalkozásra?” - ezt így nem feltétlenül állítanám.

Ha nincs is állandó könyvelőd, akkor minden esetre érdemes lenne legalább egy egyórás konzultációd kérned valakitől, hogy eloszlassa a téves képzeteket benned.

2023. jan. 6. 18:46
 2/4 A kérdező kommentje:

Budapesten lakok, minimum 10-15 irodát hívtam már fel, de időpontot sem kaptam, mert túlterheltségre hivatkoznak.

Köszi a választ, a mentes határ 2millió ft ugye?

A jövedelmem viszont szinte az egész bevétel, mert szolgáltatást árulok, oktatást. Ebben az esetben alkalmazhatom a bevételre a 60-40% ot?

Szóval 500.000ft bevétel esetén 300.000ft után fizetem majd a 46,5% adót, ha a mentes határ főlé megyek az évben?

2023. jan. 6. 19:02
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Online sem találtál senkit? Írj rám, hétfőn segítek ha gondolod. Nem 2 millió, idén már 2.320ezer ha 40-es költséghányados vagy. Jövedelemnél nem alkalmazhatod, hanem alkalmaznod kell a törvényi költséghányadot. Ha 40es vagy, akkor 500as bevételnél 300 lesz a jövedelmed.
2023. jan. 6. 19:07
 4/4 anonim ***** válasza:

"Viszont ha megszűnik a jogviszonyom a 296.400ft-os minimálbér után kell fizetnem a szocho-tb-szja kombót, ami 137.826ft akkor is, ha nincs bevételem?"

SZJA-t nem kell fizetni a minimálbér tízszereséig, de a többi közterhet igen, mégpedig legalbáb a minimálbér vagy a garantált bérminimum után, akkor is, ha egy fillér bevételed nincs. Ez egy közel 100 ezres tétel havonta. Üdv Magyarországon, ahol a kúrmány nem hagyja elindulni sem a mikrovállalkozásokat...

2023. jan. 7. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!