Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A kérdésem a következő: ha...

Kustany kérdése:

A kérdésem a következő: ha magánszemély indít Kickstarter, vagy Indiego kampányt, azaz pénzt gyűjt egy megvalósítandó projektre, akkor a befolyó pénz SZJA köteles-e, illetve növeli-e az SZJA alapját?

Figyelt kérdés

2023. jan. 3. 08:46
 1/6 anonim ***** válasza:

Az en logikam szerint nem, mert a vegosszeget nem egy szemelytol kapod, hanem mindenki beletett egy kisebb osszeget, amit egyebkent nem kellene leadozni, mint ajandekot (par ezer Ft-ig adomentes az ajandek, nem?). Es, ha hatszaz ember adott ajandekba neked 1000 Ft-ot, akkor azt ezer Ft-onkent nem adoznad le.

De kerdezz meg egy konyvelot errol, mert en nem tudom a magyar szabalyokat. Gondolom a magyar szabalyok szerint adozni kell, mert miaz, hogy penzt kapsz, nehogy mar sikeruljon a projekted...Csak az O1G koreinek lehet sikeres barmi is.

2023. jan. 7. 05:10
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ellenszolgáltatás, valamint visszafizetési kötelezettség nélküli összeg ajándéknak minősül.

A magánszemélyek közötti ajándékozás mentes az SZJA alól összegtől függetlenül.

Viszont az ajándékozási illeték alól nem feltétlenül.

Megajándékozottként 150 ezer forint értékig nem kell ajándékozási illetéket fizetni. Tehát nem juttatóként/juttatásként, hanem megajándékozottként.

2023. jan. 8. 05:28
 3/6 anonim ***** válasza:

Igen, és mi van akkor, hogy a Kickstarter átutal neki 10 milliót (amit az emberek összeadtak), de azt a 10 milliót 10ezer ember adta, mindegyik egy ezrest. Akkor nem kell adóznia? (nem kötözködök, hanem tényleg érdekel)

2023. jan. 8. 05:42
 4/6 anonim ***** válasza:

"Akkor nem kell adóznia?"

Ha az a 10 ezer ember magánszemély és ellenszolgáltatás, visszafizetési kötelezettség nélkül adta a teljesen mindegy, mekkora összeget, akkor az ajándék. Ahogy fentebb már írtam, a magánszemélyek közötti ajándék mentes az SZJA alól (ez az adó része).

Viszont az illeték részével ettől függetlenül foglalkozni kell a megajándékozottnak, hiszen a 10 ezer ember által neki ajándékozott összeg meghaladja a 150 ezer forintot. Ha a 10 ezer ember közül egyik sem az egyenesági rokona, akkor ajándékozási illetéket kell fizetnie a megajándékozott illetőnek a kapott ajándék értéke után. Tehát az illeték alapja a 10 millió forint lesz.

Viszont más a helyzet, ha nem magánszemély az ajándékozó...

2023. jan. 9. 04:39
 5/6 anonim ***** válasza:

... ami számomra aggályos, az maga a juttatás formája.

A két általad említett társaság közösségi finanszírozást végez. Ráadásul nem magánszemély az, akitől közvetlenül kapod az összeget, így véleményem szerint nem a sima liba esete, ez által jogi, valamint adózási megítélése sem olyan egyszerű.

2023. jan. 9. 04:47
 6/6 anonim ***** válasza:
Hűha. Hát, ez nem tűnik egyszerű esetnek. Köszönöm a magyarázatot (nem én vagyok a kérdező, csak tényleg érdekel, hogy mi a megoldás egy ilyen esetben Magyarországon (3-as voltam)
2023. jan. 9. 06:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!