Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Fel szeretnék mondani a...

Fel szeretnék mondani a munkahelyemen fizu után így hogy van ez?

Figyelt kérdés

Rendesen bejelentettek, az ügyfélkapum is írja.

De szerződést még nem hoztak így hivatalosan nincs is lepapirozva

Kb 5 hónapja vagyok itt..

Ilyenkor azonnalival fel lehet mondani jól tudom? Mivel semmi hivatalos forma nincs.

2022. nov. 7. 17:40
 1/9 anonim ***** válasza:
94%
hogyhogy nem adtak munkaszerződést???
2022. nov. 7. 18:00
 2/9 anonim ***** válasza:
0%
Te normális vagy ?
2022. nov. 7. 18:22
 3/9 A kérdező kommentje:

Se nekem se a kolléganőnek nem hoztak még

Mindig mondják de több vállalkozás van.

Nem értem mi ez a nem normálisos kérdés.

2022. nov. 7. 19:12
 4/9 anonim ***** válasza:
A próbaidőt pl pont az a szerződés tartalmazná, amit nem láttál...
2022. nov. 7. 20:39
 5/9 A kérdező kommentje:

Na hát ezaz

Engem a szerződés nem is nagyon érdekel

Nekik rossz inkább..

Nekem a lényeg hogy be vagyok jelentve!

Nem is értem miért nem érdekli őket

2022. nov. 7. 21:02
 6/9 anonim ***** válasza:
ennyire ne legyél már jogi analfabéta...
2022. nov. 7. 21:32
 7/9 A kérdező kommentje:
Első munkahelyem. Bocs hogy nem tudom nem lehet mindenki olyan okos mint te :”D
2022. nov. 7. 21:34
 8/9 anonim ***** válasza:
Attól hogy első munkahely, még tisztában kéne lenned azzal, hogy belépéskor a kezedbe kell hogy adják a mindkettőtök által aláírt munkaszerződést. Mert anélkül nem vagytok jogviszonyban.
2022. nov. 7. 21:39
 9/9 anonim ***** válasza:

"Mert anélkül nem vagytok jogviszonyban."

De igen. A szóban kötött megállapodás is érvényes, csak nehéz azt bizonyítani, hogy miben is állapodtak meg.

Mivel a törvény a munkáltatónak írja elő, hogy fektesse írásba a megállapodást (ez lenne a munkaszerződés), így a dolgozót nem érheti hátrány, ha ez nem teljesül.

Viszont a szerződés írásba fektetésének elmulasztása esetén a dolgozónak a munkába állását követően 30 napja van arra, hogy erre hivatkozva a munkaviszonyát felmondja mindenféle következmények nélkül. Ezt elmulasztottad.

Véleményem szerint jogilag az van, hogy ha a dolgozó felmondja a munkaviszonyát, akkor életbe lép a felmondási idő. Nem tudja bizonyítani egyik fél sem, hogy kötöttek volna ki próbaidőt, ami maximum 6 hónap lehet. Tehát nem tudni, hogy van, vagy nincs, lejárt ez már, vagy sem, valóban 6 hónap lenne az, vagy sem.

Mivel a dolgozót a NAV-hoz a munkáltató szabályosan bejelentette, ezért van munkaviszonya, nem feketén foglalkoztatják.

"Ilyenkor azonnalival fel lehet mondani jól tudom? Mivel semmi hivatalos forma nincs."

Ezt semmi nem alapozza meg. Nyilván ha úgymond lelépnél egyik napról a másikra, nem igen tudna a munkáltató jogilag mit lépni ellene, mivel nem tudja bizonyítani a munkaszerződés részleteit, kikötéseit, mert az nincs.

Én inkább megbeszélném velük a távozásom, és ragaszkodnék ahhoz, hogy rögtön leléphessek. Utólag pedig semmit nem írnék alá visszadátumozva, ami rám nézve ezzel kapcsolatban hátrányos lehet. Tehát a közös megegyezésre hajlanék, és ezt írásba is fektetném.

2022. nov. 8. 05:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!