Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A főnök négy év munkaviszony...

A főnök négy év munkaviszony után ma ezekkel a papírokkal állított be és közölte, hogy csak ha hétfőig aláírjuk akkor tudnak fizetést adni. Mit tehetek? Betegállomány?

Figyelt kérdés

Annyit közölt még, hogy az alvállalkozót lekapcsolták (ehhez nekem mi közöm?)

Akinél most bejelentésre kerültem ahhoz sincs munkaszerződés (kollégáknak se) Se adóigazolás, se bérpapírok, semmi.

Ennek fényében mit írjak a papírra?

Lehet a járulékok sem kerültek befizetésre vagy levonásra sem...

Iratok:

[link]

[link]

[link]

Mit lehet tenni? Táppénz aztán várni? Van értelme ilyen bélyegző nélküli papírokat látatlanba kitölteni egyáltalán?

2022. okt. 7. 22:36
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:

Hát igen. A Karrama alakult 2022. tavaszán és nem tud fizetni. Az Integral régebbi cég, és megveszi a dolgozó követelését, kifizeti a Karrama helyett a dolgozót.

"Ez elég érdekes...

4 év munkaviszony után""

Ez nem érdekes, hanem sajnos megszokott a vagyonvédelemben. Valószínűleg kapcsolat vállalkozásokról van szó, vagy direkt bedöntött cégekről. Mindig más a cég, de a főnök ugyanaz, a dolgozók már azt sem tudják, hogy valójában kinek dolgoznak. Csak azt tudják, hogy már 4 éve csinálják. :)

2022. okt. 8. 11:24
 12/32 A kérdező kommentje:

Igen, a fővállalkozóval van a "munkaviszony" 4 éve ezalatt azt értem, hogy mi a kollégámmal egy helyen dolgozunk évek óta, a munakszerződések (munkáltatók) / cégek meg jönnek mennek, persze jogilag ez érdekes, véletlenül sem jogkövető, viszont kb 20 éve így megy már ez ebben az iparágban, de szerintem máshol is.

#7 Köszönöm az értelmezését a dolgoknak, de a bajom / bajunk az ezzel, hogy több bökkenő is van:

Először is, nem tudjuk, hogy a szeptemberi munkabérből levonták e a járulékokat vagy sem? Így akkor menynit írjunk be követelésnek? Csakmert jövőre az adóbevallásnál a NAV 100% hogy küldi majd a kérdéseit. Szóval mi alapján "bérszámfejtsük" magunknak mi dolgozók a szeptemberi bérünket, ha sem a megbízási díjakkal, sem a járulékok levonásával stb-vel nem vagyunk képbe, mert nincs erről infója senkinek sem.

Másodszor, ez az egész megállapodás az utolsó pont szerint aláírás nélkül (mindkét félé) nem lép hatályba.

Ha az "Követelés adásvételi" szerződést az IPS kft (behajtással kisérletező) aláírja, akkor ők be tudják hajtani a mi (munkaszerződés szerinti) munkáltatónkon a fizetésünket VAGY akármiylen másik cégnek tovább tudják értékesíteni a "követelésünket" DE ha a "Engedményezőst" nem írják alá, az nem lép hatályba, ergo nem kötelesek nekünk kiizetni, vagy ha másik cégnek eladják a dolgot (mert egyik szerződés sem zárja ki a sokadik fél észére történő értékesítést), akkor mi dolgozók futhatunk a pénzünk után.

Harmadészt!: Mi alapján bizonyítsam a ledolgozott munkaóráimat és ezátala kiszámított és követelt fizetésemet, ha nem tudok felmutatni egy normális a munkáltatóm által is leigazolt jelenléti ívet.

Még sorolhatnám az agályaimat a formai követelményektől stb tőlbezárólag ádámtól-éváig mivel van bőven.

Pereltem már párszor bíróságon szóval nagyjából világos, hogy mennyire "alaposak" a körülményekkel kapcsolatban, és én úgy érzem, hogy ezek a papírok amik ráadásul elkülönülnek egymástól és nem elég részletekbemenőek, ráadásul bélyegző sincs rajtuk és nyilván nem is lesz (mert a munkaszerződéseinken is csak színesen fénymásolt a bélyegző) kevesek lesznek a bizonyító erőhöz...

Szóval kétségeim vannak, ahogy a többi érintettnek is nyilván...

Most Kollektíve reménykedjünk? Vagy mi?

Kollégám azt mondta, hogy amíg nem utalják áta pénzt, alá se írjunk semmit, és szerintem is ez lenne a legcélravezetőbb, csak a járulékok levonásával kapcsolatos bökkenőp még akkor is fennáll, és csak a későbbiekben derülhet ki...

Akkor mit csináljunk végülis?

2022. okt. 9. 08:58
 13/32 A kérdező kommentje:

#11 "Mindig más a cég, de a főnök ugyanaz, a dolgozók már azt sem tudják, hogy valójában kinek dolgoznak. Csak azt tudják, hogy már 4 éve csinálják. :)"

Igen pontosan jól látod, az egyetlen nagy szerencsém, hogy mindíg átutalással fizetnek így ha bérpapírok nincsenek is meg teljesen (bár a karrammától az utolsó kettő megvan), akkor is látszik az, hogy hordjuka fővállalkozó ruháját aki munkáltatói jogört is gyakorol szóval utasít, egy második cégtől van szerződésünk akit kb sose látuk, és van hogy egy harmaidik cég utalja át a fizetésünket. A munkaszerződésünkkel többé kevésbé megegyező cég nevében eljárva...

Ugyanakkor sem szabadságot, sem pótlékokat nem fizet egyik sem, bérpapírokat egyáltalán nem vagy hónapokkal megkésve kapjuk meg amiken a szabadságok elszámolása pótlékok stb a valóságnak nem felelnek meg, hanem a pótlékok pl alapbér + mozgóbér cmíszóval eg kalap alá vannak véve és annyi, a jelenléti ívek hiteltelenek, és a munkabérrel összeegyeztethetetlenek...

2022. okt. 9. 09:08
 14/32 anonim ***** válasza:

Elég nehéz így segíteni. Rengeteg kérdés felmerül ilyenkor, amikor zűrzavaros a dolog.

Mi csak azt tudtuk elmondani, hogy ideális esetben mit jelent az általad belinkelt megállapodás.

A többire semmiféle ráhatásunk nincs, azt nektek kell kiharcolni.

Sok sikert!

2022. okt. 10. 05:46
 15/32 A kérdező kommentje:

Kitöltöttük végül kollégámmal, de a képeken belinkelt "példabeszédet" kissé átírtuk, annyiban módosult, hogy a Területi Igazgató (munkáltatói jogkörök gyakorlója) utasítására született ez a szerződés, (nem mi döntöttünk így, hogy eladjuk) meg hogy a követelés összege nettó az adott munkaórák és órabér szorzatának megfelelően, a fizetési ütemezést egy összegben határoztuk meg a határidőt ehónap 17.-ig. Onnantól jogi útra visszük!

Közben kiderült az is, hogy 2021 óta a vagy 4 "cég" ami a munkáltatónk volt, összesen kettő havi járulékot fizetett be.

Azt viszont nem tudom hol lehetne megnézni, hogy a többi cég egyáltalán levonta a járulékokat?

Az adóbevallásomat beadtam májusban és nem jeleztek vissza problémát... Akkor csak lehet hogy nem látszik a rendszerekben?

2022. okt. 11. 10:26
 16/32 anonim ***** válasza:

"Azt viszont nem tudom hol lehetne megnézni, hogy a többi cég egyáltalán levonta a járulékokat?"

Mint említettem már:

A NAV eBEV szolgáltatásokon belül "járulékkivonat", vagy valami hasonló lekérdezési fülön tudod elindítani.

[link]

2022. okt. 12. 16:19
 17/32 A kérdező kommentje:

Már néztük , másfél évre viszamenőleg "nincs adat" egy céghez se.

Most is valami Ügyvédi iroda utalta át a pénzünket, de legalább már az megvan...

Király ez a magyar jogrendszer!

2022. okt. 13. 09:05
 18/32 A kérdező kommentje:
Mondtam kollégámnak menni kell gyorsan kivenni, mert még a végén a mi bankszámlánkat is lezárolják :D
2022. okt. 13. 09:06
 19/32 A kérdező kommentje:
Hallomásból említette kollégám, hogy a következő fizetésünk lehet utalás + boríték, lesz de közöltem vele, nálam biztos nem, mert ott fejeztem be a pályafutásomat! 2022 van nem 2002...
2022. okt. 13. 09:08
 20/32 anonim ***** válasza:

"Már néztük , másfél évre viszamenőleg "nincs adat" egy céghez se."

Akkor vagy nem hivatalosan vagytok foglalkoztatva, vagy másfél éve nem fizettek bért, vagy másfél éve trehány a "könyvelő".

Viszont ha nem hivatalosan vagytok foglalkoztatva, akkor miért iratna veletek alá egy engedményezési megállapodást? Vagy az is csak szemfényvesztés?

Jó kérdés...

2022. okt. 14. 17:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!