Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Milyen arányban lehetnek az...

Milyen arányban lehetnek az olyan lakástulajdonosok akik nem adóznak a bérbe adott lakásuk után?

Figyelt kérdés
Ellenőrzik őket valamilyen módon?

2022. aug. 21. 00:26
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"de a jogszabályok szerint egy bizonyos összegig (talán 1 millió/évig) nem kell adót fizetni."

Ezt hol olvastad az SZJA törvényben? Csak azért, mert ilyen nem szerepel benne. Kell fizetni az első forinttól SZJA-t a belőle származó jövedelmed után.

2022. aug. 22. 05:58
 12/14 anonim ***** válasza:

80-90%. Én akiket ismerek, mindenki panaszkodott, hogy be sem jelentkezhet az albérletbe, mert fél a tulaj, hogy adót kell majd fizetnie. Én is sok helyen laktam már, még egyik sem volt hajlandó törvényesen kiadni a lakást.

Szerintem főleg a felső árkategóriás albérletekben jellemző ez, hogy lepapírozva adják ki, mert azért 600 ezres-1 milliós havi bérleti díjnál már ennyi belefér. Esetleg van olyan, aki a bérlőn hajtja be a bejelentés költségeit és emiatt többet kér.

2022. aug. 24. 14:22
 13/14 anonim ***** válasza:

9-es!

Te kevered az SZJA-t az EHO-val.

EHO-t kellett fizetni az ilyen módon megszerzett 1 millió forintos bevétel után az SZJA mellett. Ezt törölték el.

Az úgymond önálló tevékenységből származó jövedelmek esetén több módon meg lehet határozni a belőle származó adóköteles jövedelmet.

Az egyik a tételes költségelszámolási mód, a másik a 10 %-os költségelszámolási mód.

Ha a 10 %-os választja valaki, akkor a bevétel 10 %-át számolhatja csak el költségként mindenféle igazolást/számla stb. nélkül. További elszámolásokra nincs lehetőség. Tehát a bevétel 90 %-a lesz adóköteles.

Ha a tételes költségelszámolást választja valaki, akkor a bizonylatokkal igazolt, és a tevékenység végzésével szorosan összefüggő kiadásait elszámolhatja a bevételével szemben. A kettő különbözete lesz adóköteles.

A tevékenység kezdetekor meg kell határozni, hogy melyik módszerrel szeretné meghatározni az adóköteles jövedelmét. Év közben a két módszer között váltani nem lehet.

Év végén a bevallás elkészítésénél lehet váltani a 10 %-osról a tételesre, ha az adózásilag kedvezőbb az illetőnek. Ehhez nyilván a költségszámlákat gyűjtögetni kellhet.

"be sem jelentkezhet az albérletbe, mert fél a tulaj, hogy adót kell majd fizetnie."

Ha rendelkezik bérleti szerződéssel a lakó, akkor a tulaj nem tudja megtiltani, hogy tartózkodási helyre bejelentkezzen az ingatlanba. Elég bemutatni a bérleti szerződést az okmányirodában. A tartózkodási hely automatikusan megszűnik 5 év után.

"Esetleg van olyan, aki a bérlőn hajtja be a bejelentés költségeit és emiatt többet kér."

Bejelentés alatt nem tudom, hogy mit értesz, de ha a tartózkodási helyre bejelentkezést érted, akkor annak nincs költsége. Még a bejelentkező nyomtatványt is ingyen biztosítják.

2022. aug. 25. 05:41
 14/14 anonim ***** válasza:

Látok néha olyan hirdetést, hogy közjegyzői szerződést kér a tulaj és annak a díját a bérlővel fizetteti ki.

Amúgy a legtöbb tulaj egyáltalán nincs képben jogi dolgokkal, csak azt látja, hogy neki biztonságosabb, ha nincs bejelentve a bérlő, úgy biztos nem teheti meg, hogy nem költözik el és adóznia sem kell. Mondhat nekik bármit az ember, nem hajlandóak belemenni. Ha meg a hátuk mögött valaki bejelentkezne és ez kiderülne, tuti kitennék a bérlőt az albérletből. Nekem volt több olyan tulajom is, aki csak kp-t fogadott el, mert annak nincs nyoma, az utalásnak igen.

2022. aug. 25. 07:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!