Kriptovaluta kereskedés mikor számít jövedelemnek ami adóköteles?
Figyelt kérdés
Azt nem értem, hogyha például 10000 dollárért veszek bitcoin, ezért kapok például 0.5 bitcoint, majd ebből a bitcoinból eladok és lesz a számlámon 1000 dollár $. Mivel 10000 $ ment be de csak 1000 $ jelent meg a számlámon így ez még nem adóköteles jól gondolom? Vagy az új kripto adó szabályozás miatt ez csak akkor él ha be is vallom mennyit tettem be?2022. júl. 18. 10:55
1/41 anonim válasza:
A jövedelem számít, tehát amit beleteszel és a költségek (például a bányászgép ára és energiaigénye, ha tudod hitelesen mérni) levonhatók, ami azon felül marad az a jövedelem, ami adóköteles.
2/41 anonim válasza:
Ha 10.000-ért veszel 0.5-öt.
Aztán megduplázódik az ára és eladsz 0.025-öt a 20ezres áron akkor lesz 1000$-od és marad 0.475 btc-d.
A 0.025 eredeti bekerülési ára 500$ volt, amikor eladtad, akkor keletkezett 500$ profitod, azután kell adózni.
3/41 anonim válasza:
Ez a kérdés engem is érdekelne, tehát azt mondjátok, hogyha tegyük fel betettem 10000 dollárt és közbe csak lefele ment az árfolyam és kiveszek 1000 dollárt akkor semmilyen teendőm nincsen. Jól értem?
4/41 anonim válasza:
Így van, mert nincs jövedelmed.
5/41 anonim válasza:
Nincs jövedelmed, nem kell fizetned adót.
Viszont beírhatod "veszteségnek" a 9000 dollárt (ami ugye nem igazi veszteség, csak adózás szempontjából), és ezt két évig görgetheted. Tehát ha pl. 2024-re felmegy az árfolyan és kiveszel 20000 dollárt, akkor ebből levonhatod a 9000 görgetett veszteséget és csak 11000 után kell adóznod.
Természetesen mindent forintban kell beírnod és minden számlára kifizetés és főleg a befizetés igazolható kell legyen.
6/41 anonim válasza:
#5 - Kriptora nem írhatja be a vesztséget. Csak ellenőrzött tőkepiaci ügyleteknél lehet a nyereséget szembeállítani a veszteséggel, tudtommal.
7/41 anonim válasza:
6 nezz utana kicsit jobban, az iden behozott torveny valtoztatasokkal mar letudja irni a veszteseget is... Adobevallaskor mar iden is ott volt a feluleten a mezo ahol be lehetett irni az elozo eves veszteseget
8/41 anonim válasza:
#7 - Igazad van, nem követtem a 22-es változásokat.
9/41 A kérdező kommentje:
Tehát ha ezt a példa műveletet idén csináltam, akkor a jövő évi bevallásban semmit sem kell beírnom ez anélkül is adómentes mert jövedelmem nem keletkezett? Pl. kiszedek még idén akár 4000$-t is az akkor sem jövedelem mert 10 ezer $ került be
2022. júl. 18. 12:34
10/41 anonim válasza:
Az én értelmezésem szerint akkor keletkezik adókötelezettséged, ha valamit drágábban adsz el mint amennyiért vetted. (Javítsatok ki ha nem így van.) Tehát azt kell megnézni, hogy mennyiért vetted azt a mennyiséget amit eladtál, és az arra jutó árfolyamnyereségből kell adózni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!