Ha volt egy két hónapos megbízási szerződéses munkám, ahol bruttó bért kaptam ők befizettek TB-re? Vagy ilyenkor mire vonják le az adót?
Figyelt kérdés
Előtte és tudomásom szerint most is szociális alapon vagyok biztosítva. Ez amit fent írtam befolyásolt bármit is?2022. júl. 8. 15:33
1/4 anonim válasza:
Az attól függ, hogy a megbízási szerződésed keletkeztetett-e biztosítási jogviszonyt.
2/4 A kérdező kommentje:
Gondolom nem, mert a NEAK még mindig a kormányhivatalost írja. Pedig kérdezték is van-e állásom mielőtt jelentkeztem, mivel más összeget biztosított a kutatási keret nekem, mint annak akinek már van hallgatói jogviszonya vagy állása.
2022. júl. 8. 15:50
3/4 anonim válasza:
Nem a neak mondja ezt meg neked. A neak csak azt tudja mondani, amit neki lejelentettek. Ha a megbízási szerződésed keletkeztetett biztosítási jogviszonyt, akkor a cégnek meg kellett állapítani, levonni és megfizetni a járulékokat, és ezt jelenteni a nav-nak. Ha ez nem történt meg, akkor a neak sem fog tudni róla.
4/4 anonim válasza:
Úgy van, ahogy a 3-as válaszoló írta. A kifizető/munkáltató határozza meg azt, hogy a jogviszony keletkeztet-e biztosítottságot vagy sem. Ha igen, akkor utólag és visszamenőleg bejelent a NAV-hoz, mint biztosítottat. Ha nem keletkeztet, akkor ez nyilván nem fog megtörténni.
Csak a bejelentés után fut át az adat a NEAK-hoz egy idő után.
Egyébként erről Te is tudni fogsz, hiszen ha keletkeztet biztosítottságot, akkor más közterhet vonnak, mintha nem. Olyankor járulékot is vonnak, mint minden más biztosítottól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!