KATA-sként dohánytermék árusítása?
Hogyan működik? Pl. ha csak e-cigit szeretne valaki árulni webshopban, vagy szimplán otthon, és az otthoni háza a "raktár", akkor mennyi a jövedéki adó? Milyen engedélyek kellenek? Kell-e hivatalos beszállító, vagy ott veszi meg az illető, ahol akarja, aztán árulja vállalkozás alatt? Ezalatt azt értem, hogy ha simán megveszi valaki külföldön több 10 vagy 100 darabot, mint magánszemély, mert olcsóbb, akkor azt lehet-e értékesíteni? Vagy ilyenkor mi a teendő?
Azért kérdezem itt és nem egy könyvelőtől, mert az egyik barátom akarja ezt csinálni, de mondtam, hogy szerintem ezt így hivatalosan nem lehet és meg sem éri...
Talán az tűnik (szerintem) legális útnak, ha kint ő veszi meg és számlát kér a cég nevére, de nem tudom, hogy ez is mennyire jó, meg hogy hiába KATA-s, jön-e rá valami, pl. ÁFA, amikor behozza, mert nem EU-s ország...
Csak e-cigit árulna, mert tényleg, durván olcsóbb, mint itt, kb. 60-70%-kal, így talán megérné az is, ha legálisan csinálná (ha lehet).
Dehogynem, az első garanciális reklamációg "nem foglakoznak" vele.
De sokan már azon is kiakadnak, ha nem akarsz számlát adni!
Eu-n kívülrőli termékre meg még VÁM is van...
Egyébként ennyi ismerettel ne akarj még vállalkozni, meg adni venni se, csak elúszika pénzed.
Alap bevett szokás például az is, hogyha valamiről "nincs számla" akkor azt csak féláron hajlandóak megvenni, de még a bunkóbbja abból is alkudni akar.
Nekem van vállalkozásom, teljesen mást csinálok. Miért olyan hihetetlen, hogy tényleg más miatt kérdeztem? Azért érdekelt, mert ha jó pénz van belőle, beszállok én is. Mindezt azért találta ki, mert a haverjánál ugyenebből kötegekben áll a pénz... Ez olyan (még annyira sem kockázatos), mint a cigi árulás. Közel lakunk a határhoz, rengetegen kínálgatják évek óta a város központjában, csak ennyit hallasz: "cigi", "cigi", még sem állt le a biznisz sosem, megéri, nekik, pedig az zárjegyes dohányáru. A rendőrök meg jönnek mennek közben, már nem érdekli őket.
A vállalkozást csak a weboldal miatt gondolta, mert elsőnek is már egyből nagyban gondolkodott, lenne bőven miből elkezdenie...
Méghogy számla stb. Aki mer, az nyer, itt senkit sem érdekel a számla amúgy (cigis példa), egy kis város, mindenki ismer mindenkit, mindenki mindenkinek a barátja. Örülnek, hogy olcsóbban jutnak hozzá.
Hidd el, tudok én mindent, azért kérdeztem itt dolgokat, hátha van valami kiskapu.
EU-n kívülről nincs VÁM 300 euróig. Hogy vállalkozás esetén mi lenne, azt nem tudom, mert szolgáltatást nyújtok, ezekkel nem foglalkozom, de ha 300 eurón belül hozza be egy KATA-s még az is lehet, hogy szintén 0Ft az ÁFA és a VÁM, bár ebben nem vagyok biztos és már nem is érdekel.
Darabját 2-3 ezer forintért tudunk, neten meg 8-10 ezer, na ne mondd, hogy nem érné meg még 4-5 ezért is adni, vagy vállalkozás mellett 6-7-ért...
Első körben pár 10 ezer forinttal lett volna próba, nincs itt minek elúsznia. KATA-s vállalkozás meg ingyen van, próbaként addig megnéztem volna neki az enyémmel, és neki semmibe nem került volna ilyen téren. Sőt, hülyeség is lenne neki másik, ha működik és beszállok, mert nem kell 2 helyre 50 ezret fizetni, és még így is fér a havi keretbe 700-800 ezer, mert amit én csinálok, az kb. nekem zsebpénz, másból jön a "nagy" money.
Egy ember csinálja ugyanezt a városban, feketén ráadásul és kötegekben van nála már a pénz, mutatta... 20-on éves fiatal gyerek...
Na kérdező, akkor leírom most körvonalakban.
Én egy évet dolgoztam dohányboltba.
A "koncessziós jogot" (tekintsd üzemeltetési jognak, hogy értsd) annó a kormány a "győztes pályázóknak" kiosztotta.
Ez a jog élete végéig tart, eladható is és örökölhető is, szóval aki megnyerte, az élete végéig kaszálhat belőle, még anélkül is, hogy lenne egyetlen boltja is, és a gyerekére is ráhagyhatja.
Hogyan? És itt jön a buli!
Kiadja az üzemeltetési jogot ami "körzetre" szól, mert a koncessziós jog meg annak szabályai precízen belövik, hogy adott körzetben minek a közelében nem lehet, és mitől milyen távolságra lehet dohányboltot üzemeltetni a másik dohányboltot is beleértve.
Eddig volt buli, most jön a csavar.
A koncessziós jogok bérlése ezelőtt 5 évvel olyan 200-250 ezerről indultak / hónap, talán vidéki szegény faluba van csak 100 ezer alatt, ha egyáltalán engedik ott.
Az ODBE országos dohányelosztó kizárólagos akitől bármilyen dohányterméket beszerezhetsz és forgalmazhatsz a dohányboltodban
Kiemelt NAV ügyfél (célpont) vagy.
Az ODBE pedig úgy működik, hogy statisztikát vezet az eladásaidról és a "dohányzásról való leszoktatás jegyében" fordított logika szerint működik. Azaz egy hónapban minél többet adsz el egy bizonyos termékből következő hónapban annál kevesebbet enged rendelni.
Így futottam bele olyanba én is, hogy jöttek volna venni 7 csík cigit aztán úgy kellett a főnöknek összeszedegetnie másik 4 boltjából, mert mégse mondod a vásárlónak, hogy nem különben kérdés visszajön-e még legközelebb a jó vevőd.
Rendszeresen szivatnak a 18 éven aluliakkal, és a birságolással Főleg amikor nem tudod megmagyarázni egy anyukának, hogy ne hozza be a 3 éves gyereket, hanem hagyja kint a babakocsiba az utcán.
A dohányboltokba meg van határozva a termékkör amit árusíthatsz, szóval nem az van, hogy gondolok egyet és mondjuk berakok fóliásszendvicset is egy hűtőbe a sarokba, hogy aki akar vegyen reggelit is.
Haszon nem sok van, talán 100-150 ft egy cigin, de abból még sokféle adó pl: jövedéki is. Továbbá a dohánytermék képes megromlani. Ezt úgy értsd, hogy kiszárad, kimegy a szaga, és olyan lesz minta fűrészpor, ha nem adod el egy hónapon belül, továbbá nem veszik vissza.
Ha zárjegy sérül nem adhatod el, de még ki sem lehet rakva a polcra mert azért is birságolnak szóval mehet az is a szemétbe vagy elszívhatod.
Az árakkal hetente szivatnak, minden nap megjelenik a kisker árlista a nav honlapján plusz 10 forint minusz 20 forint stb / cigifajta.
Mindíg a pontos árnak kell lennie kiírva (különben bírság), és mindíg csak a drágábbat adhatod el, azt nem ami mondjuk még a múlthéten olcsóbb volt, szóval az is mehet a selejtbe.
A főnök elmondása szerint a féldecis, decis piákon több haszna volt mint a dohánytermékeken.
Kb ennyi.
Ja és otthagytam a helyet, mert nemhogy fizetést nem emelt, de még be akarta vezetni, hogy majd kéthetente fizet akkor "borítékba", az átutalás helyett.
Előző voltam.
Most leírtad, hogy mennyire szar egy dohánybolt, miközben az elején tisztáztuk, hogy amit a haverom akar, vagyis ha minden jó, akkor együtt, az nem is dohánytermék?
Mennyi hülye szabály, mennyi stressz, itt meg az ukránok árulják feketén, a rendőrök/VÁM-osok meg nevetve mennek el mellettük, ha hiszed, ha nem... Nem írok városokat, de ha látnád... Addig úgy sem hiszed el, mert te az a tipikus beszari fajta vagy, aki mindig is az alja lesz, havi 150-200 ezerért egy életen át dolgozol.
Én nem biztatok senkit sem arra, hogy feketén csinálja, sőt, nekem is van vállalkozásom és ezt is úgy akartuk, ezért is kérdeztem, de inkább ijesztgetés van, minthogy valós dolgok, és aki hivatalosan csinálja azt jobban sz.patják, mert arról tudnak. A sok cigi, drog árus meg ül a millióin...
De ez csak egy eldobható e-cigi, és még mindig jobban érdekel a hivatalos út, nem hiszem el, hogy nem esett le, hogy az vicc volt, hogy "Feketén a legjobb, úgy sem foglalkozik vele senki. :D", mert annyi mindent írtak már...
Amiből a rendőrnek / vámosnak is leesik pár guriga, az melett nevetve fog elmenni! A keletibe is árulták a marihuánát még pár éve, sőt újpesten meg ráadásul egy rendőrnő árult drogot.
Ez nem jelenti azt, hogy egyszer nem rúgja be náluk az ajtót a TEK, ha egy "nagyobb embernek" is szemet szúr, vagy útjába kerül a téma a belügynél.
Sokáig csak "figyelnek, adatokat gyűjtenek, és kivárnak".
Aztán majd eljön az elszámolás ideje is, előbb utóbb mindenkire rászámolnak!
Ha ennyire rá vagy erre az e-cigire állva, akkor próbáld meg, hiszen aki nem kockáztat nem is nyer.
"Aki mer az nyer" (és aki merít, az nyerít?)
Nem esik itt semmi senkinek, egyszerűen megunták. Tudom, mert ismerem az árusok 90%-át...
Szerintem már így is túl lett tárgyalva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!