KATA-sként dohánytermék árusítása?
Hogyan működik? Pl. ha csak e-cigit szeretne valaki árulni webshopban, vagy szimplán otthon, és az otthoni háza a "raktár", akkor mennyi a jövedéki adó? Milyen engedélyek kellenek? Kell-e hivatalos beszállító, vagy ott veszi meg az illető, ahol akarja, aztán árulja vállalkozás alatt? Ezalatt azt értem, hogy ha simán megveszi valaki külföldön több 10 vagy 100 darabot, mint magánszemély, mert olcsóbb, akkor azt lehet-e értékesíteni? Vagy ilyenkor mi a teendő?
Azért kérdezem itt és nem egy könyvelőtől, mert az egyik barátom akarja ezt csinálni, de mondtam, hogy szerintem ezt így hivatalosan nem lehet és meg sem éri...
Talán az tűnik (szerintem) legális útnak, ha kint ő veszi meg és számlát kér a cég nevére, de nem tudom, hogy ez is mennyire jó, meg hogy hiába KATA-s, jön-e rá valami, pl. ÁFA, amikor behozza, mert nem EU-s ország...
Csak e-cigit árulna, mert tényleg, durván olcsóbb, mint itt, kb. 60-70%-kal, így talán megérné az is, ha legálisan csinálná (ha lehet).
Ez hogy működhet? Semmi tanúsítvány nincs a weboldalon, de még csak az sincs kint, ami egy szimpla weboldalnál is kötelező lenne, nemhogy egy webshopnál, pl.: cégadatok, impresszum stb.
Koncesziós tövényt nézd át!
" [link]
Ez hogy működhet?"
Sehogy, mivel ez nem dohánytermék!
Ennyi erővel higítót is lehet szívni, vagy sütőrum aromát vagy kínai füstölőt. Amelyik webshopon meg semmi elérhetőség plusz még külföldi is az fogyasztóvédelmi szempontból is érdekes.
A dohánytermékek ZÁRJEGYESEK ! Ami nem az az nem dohánytermék.
Én ezt ajánlom figyelmedbe, mert ez irányít / szabályoz mindent meg a dohánytörvény.
Azt írja, hogy "nem tartalmaz kátrányt", de azt már nem, hogy nikotint se!
Gyakorlatilag "beporlasztasz valamit" a tüdődbe....
Szóval az nem probléma, hogy nikotint tartalmaz, akkor is árusítható, így sem számít dohányterméknek?
Közben rájöttem, hogy szerintem webshopként ez nem túl jó ötlet, mert sok nyűggel jár, és ide kevés a KATA már.
Mi van akkor, ha csak otthon akarja árulni, és megelégszik havi pár százezer (max ugye 1 millió) bevétellel? Gondolom nem kötelező egy üzlethelyiség, otthonról is csinálhatja, ha van vállalkozás, attól még hivatalos, legális (kis város, sok ismerős, nem kell üzlethelyiség feleslegesen).
Gondolom az árut igazolni kell, ezért számlát kell kérni róla külföldön. Egy a gond, nem EU-s ország... Kell ÁFA-t fizetni ilyenkor is, KATA-sként? Szóval pl. vesz 100 db-ot, kér róla számlát, határon áthozza (ukrán), nem rendeli, szimplán elmegy érte. Határon átengedik számlával? Megy rá vám, ÁFA, akármi, ha egy KATA-s egyéni vállalkozónak lett kiállítva a számla, aki arra a célra hozza be, hogy eladja? Megbízhat mást is ezzel, pl. ha egy ismerőse jön Magyarországra, megkéri vegyen mondjuk 100 db xy terméket, természetesen számlát ugyanúgy kér, az ő egyéni vállalkozására?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!