Adózás hogyan van a használt termékekkel kereskedés során?
Találtam én mindenfélét, hogy itt még ÁFÁ-t is kell fizetni ha rendszeresen csinálja az ember? Hogy mi? Hogyan van ez?
Valamit találtam 600 ezres határról, ennél nyilván feljebb lenne a tervezett értékesítés, még havi szinten is, nemhogy évesen.
(Elnézést itt a furcsa kezdésért, nagyon nem látom át a dolgokat.)
Milyen adókra kell számítanom?
Csak egyszerűség kedvéért egy példán keresztül... vásárolok használt cuccokat 2 millióért, eladom 3 millióért. Megteszem ezt minden hónapban. Akkor miket kell adóznom?
(Emellett amúgy van rendes munkám, tehát ez mellékállás lenne)
"Valamit találtam 600 ezres határról, ennél nyilván feljebb lenne a tervezett értékesítés, még havi szinten is, nemhogy évesen."
Ez arra vonatkozik ha te csak a kis megunt saját csip-csup dolgaidon akarsz továbbadni.
Ha te azzal a céllal veszel használt termékeket, hogy üzletszerűen továbbértékesítés által hasznot hajts belőle. Akkor természetesen adóköteles vagy az első forinttól fogva.
Keress fel egy könyvelőt, ő majd szépen elmagyarázza hogy a te esetedben milyen adózási forma választása lenne számodra optimális.
Mivel azért vásárolsz dolgokat, hogy haszonnal eladd, ezért ezt magánszemélyként nem végezheted, engedély kell hozzá -> adószám kiváltása. A kereskedelmi tevékenység végezhető vagy gazdasági társaság formájába vagy egyéni vállalkozóként.
Gazdasági tevékenység az első forinttól SZJA köteles. A többi, államot megillető közteher a vállalkozás formájától, valamint az adózás formájától is függ.
A 600 ezres SZJA alól "mentes" bevételi határ kizárólag arra vonatkozik, ha MAGÁNSZEMÉLY-ként a megunt és szükségtelen ingóságaidat értékesíted.
Amit Te szándékozol tenni, az üzletszerű és még csak nem is végezheted magánszemélyként.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!