Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Eladtam egy örökölt ingatlant...

Eladtam egy örökölt ingatlant 5 éven belül, tehát SZJA-t kell fizetnem. Kapok erről csekket az adóhivataltól, vagy nekem kell valamit tennem?

Figyelt kérdés

2021. nov. 5. 14:48
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, ne hepciáskodj, hanem menj el adótanácsadóhoz. Lehet, hogy nem is a "különbözet" után kell adóznod, és még az is lehet, hogy egy kis kedvező meglepetés is fog érni.

Amúgy az adót majd jövő májusban kell bevallani és befizetni.

2021. nov. 6. 19:38
 12/20 anonim ***** válasza:
30%

Minek menjen el adótanácsadóhoz.

A hagyatéki leltár szerinti értéket kell figyelembe venni, ha az örökség után nem volt illetékfizetési kötelezettség. Ha volt, akkor az illeték alapjául szolgáló értéket kell figyelembe venni, amit a NAV állapított meg az örökösödési illeték kivetésekor.

A fenti összeg a megszerzésre fordított összeg. Ez vonható le az örökölt ingatlan értékesítéséért kapott összegből alapból. Utána még sok minden más is levonható kiadásként belőle, ha a kérdező azt hitelt érdemlően igazolni tudja.

Ha az értékesítésért kapott bevételből a jogszabály alapján levonható kiadások után marad pozitív összeg, akkor annak bizonyos százaléka adóköteles. A százalék mértéke attól függ, hogy az öröklés éve és az értékesítés éve között mennyi idő telt el. Minél több, annál kisebb része adóköteles. Az öröklés évét követő 5. és további években történő értékesítés esetén ez a százalék nulla lesz, tehát nem lesz adóköteles rész, ami után SZJA-t kellene fizetni.

Ha ezek tudatában határozta meg a kérdező, hogy lesz adókötelezettsége, akkor annak befizetését magának kell intéznie, adóhivatal csak kérés/igénylés útján küld csekket befizetéshez.

Az adóköteles jövedelmet az év végi bevallásban kell feltüntetni és a bevallás leadási határidejéig kell megfizetni. Tehát ha 2021-ben értékesítetted, akkor 2022. május 20-ig.

NAV befizetési lehetőségek:

[link]

2021. nov. 7. 05:57
 13/20 anonim ***** válasza:
0%

Azért kedves 12-es, hogy elmondja, hogy mit lehet levonni, mikor kezdődik az 5 év...

Ilyenek.

2021. nov. 8. 21:33
 14/20 anonim ***** válasza:
30%

"mikor kezdődik az 5 év..."

Az öröklés évétől indulunk... :)

2021. nov. 9. 17:32
 15/20 A kérdező kommentje:
Az öröklés éve tiszta, és nem tudok levonni semmit, mert semmit nem csináltam az ingatlannal. A vevő fizette az ügyvédet is.
2021. nov. 9. 21:33
 16/20 anonim ***** válasza:
49%

Hú de berágott valaki, aki lepontozta a 12-es és 14-es válaszolót, pedig csak a hiteles szabályokat írta le.

"Az öröklés éve tiszta, és nem tudok levonni semmit, mert semmit nem csináltam az ingatlannal"

A megszerzéskori értéken kívül levonhatod például az örökléskor megfizetett közjegyzői díjat, a földhivatali bejegyzés díját is az értékesítésért kapott bevételből. Ha volt örökösödési illetékfizetési kötelezettséged és megfizetted, akkor azt is levonhatod kiadásként.

Más nem igen szokott lenni.

2021. nov. 10. 04:29
 17/20 A kérdező kommentje:
A közjegyzői díjban minden más öröklött dolog is benne volt, nem volt részletezve, hogy a nyaraló miatt mennyi. A földhivatali bejegyzés nem került semmibe, mert a vevő ügyvédje intézte.Örökösödési illeték nem volt, mivel egyenesági leszármazott vagyok (a szüleimtől örököltem).
2021. nov. 10. 15:21
 18/20 anonim ***** válasza:
Kérdező, volt korábban egy olyan kérdés, hogyha ehelyett új lakást veszel, akkor milyen illetékkedvezményt kapsz. Az is te voltál?
2021. nov. 10. 20:42
 19/20 A kérdező kommentje:
Nem, nem én voltam. Nem vettem semmit azóta.
2021. nov. 10. 21:29
 20/20 anonim ***** válasza:

"A közjegyzői díjban minden más öröklött dolog is benne volt, nem volt részletezve, hogy a nyaraló miatt mennyi."

Akkor arányosítod a közjegyzői díjat.

Példa:

Közjegyzői díj 140 ezer forint.

Hagyatéki leltári értékek:

- ágy 160 ezer

- szék 25 ezer

- aranyékszer 1,6 millió

- ingatlan 25 millió

Összesen: 26.785.000 forint

A 25 millió ennek a 93,3 %-a, tehát a 140 ezer közjegyzői díj 93,3 %-át elszámolhatod vele szemben kiadásként.

Tudom, hogy az alapkérdés nem ez volt. :)

De arra már kaptál választ...

2021. nov. 13. 05:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!