Adózás szempontból hogy célszerűbb autót venni?
Tegyük fel, hogy mind a háromra van lehetőségem, melyik előnyösebb adózási szempontból?
1. Auto vásárlás magánszemélyként (ügyvezető)
2. Cégként lízingelve 3 év után megvasarolva
3. Cégként egyszeri fizetéssel megvásárolva egyben
Köszönöm
Egyben ? Hogy az áfát bukja ? Meg ez a piaci ár alatt magunknak kicsit budos.
Leasing , áfa vissza. Ami marad pénz az be állampapírba. Ha a nyílt végű lejár akkor eladni magánszemélynek de sok esetben áron alul nem adunk el magunknak
Ok, kicsit pontosítok:
- áfa körösek vagyunk
- a lízing 3 év lenne
- az autót max 5-6 évig tartanám meg (kb 200 ezer km)
- az autó ára kb 8 millió Ft + ÁFA
- a lízing díj kb havi 120 ezer Ft + ÁFA (3 év)
- kezdő befizetés kb 1 500 ezer Ft + áfa
- utolsó vételár (ha megvétel mellett döntenénk) kb 3 500 ezer Ft + áfa
Ezek a paraméterek.
Persze ha nem lízingről van szó, akkor használt autó is szóba jöhet. Nem feltétlen ragaszkodom az új autóhoz, hiszen jól karbantartottakat is találni a cél, hogy céges legyen és a választékból válasszam a legkedvezőbbet (lásd eredeti kérdés).
Írtam. A leasing. Annyi hogy amikor eladod akkor a maradvanyertek áfája is befizetendő. Ezt ugye így jó csinálni hogy valakinek a nevére fillérekért eladni a kocsit ami már nem garanciás és papíron motorhibas , majd tőle idővel megveszed.
Így papíron olcsón adtad el magadnak.
Lehet direktben is de nem szeretem a hivatalnokokat hülyének nézni.
Ez a legjobb megoldás új autóra szerintem
Én nem véletlenül írtam hogy papíron motorhibas autot más nevére eladni. Egyszerűen életszerűtlen hogy 1 millióért egy 4 milliós kocsit valaki elad.
De ha rossz akkor megtörténhet így érdemes ezt a verziót választani. Utána persze megint ott a baj, 1 millióért vette ismeros és már nem kell 4 ért eladja 3 millió nyereség szja-t kell fizetni.
Nem veletlenul írtam azt hogy ez a legjobb megoldás de nem csoda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!