Reprográfiai adó szempontból fénymásolásnak számít az, ha az iratot beszkennelem és számítógépről nyomtatom ki?
Figyelt kérdés
Gondolok arra, hogy van egy multifunkciós nyomtatóm, amin nem direktbe másolnék, hanem beszkennelem az iratot előbb, és utána nyomtatnám ki. Ez reprográfia köteles tevékenység?
Köszönöm!
#Reprográfia
2020. jún. 18. 16:14
1/7 anonim válasza:
Bocsánat, de én könyvelőként még nem hallottam a reprográfiai adóról. Felhomályosítanál, hogy mi is az? :D
2/7 A kérdező kommentje:
Fénymásolókra vetették ki már vagy 20 éve, olyan mint az Artisjus CD-knél, DVD-knél, most legutóbb a pendrive-okra és a memóriakártyákra is kivetették, drágábbak azt hiszem 20%-al emiatt. Közel húsz évig csináltuk a fénymásolást, évente 80 ezret kellett fizetni a gép teljesítménye utáni kategória szerint, amolyan 'sokszorosítási' díjat. Voltak is kint egyszer ellenőrizni, hogy a fénymásoló teljesítményének megfelelő kategóriát fizetjük-e. Hiába mondtuk, annak idején, hogy szerzői jogvédelmi irományokat szinte nem másolunk (könyveket, egyetemi és főiskolai előadások jegyzeteit, stb.), akkor is kötelező volt fizetni. Aztán vagy 8 éve abbahagytuk, mert ráfizetéses volt, hetente már csak 2-3 oldalt kellett másolni. Régebben hallottam a TV-ből, hogy Szegeden és Debrecenben (egyetemvárosok) raktárra termeltek fénymásolóval méregdrága egyetemi, főiskolai könyveket, ami a reprográfiai szabályok szerint törvénysértő volt. Rendőrökkel mentek ki házkutatásokat tartani, volt olyan balhé...Hiába mondták, hogy százezreket fizetnek a fénymásolók után évente, nagyon sok százezerre, talán milliókra is büntették meg a vállalkozókat.
2020. jún. 19. 08:25
3/7 anonim válasza:
Értem. Viszont véleményem szerint hibás dolog ezt adónak hívni, mert ez nem az. Ezt kinek kellett fizetni?
4/7 A kérdező kommentje:
Ne menjünk bele most, hogy adó-e vagy sem. A lényegen nem változtat annyira, mi adónak éltük meg, gondolom mások is, akik benne vannak. Ezen befizetésekből is, mint az Artisjus-ből, az írók, költők, zenészek egy fogkefét nem kapnak vissza. Nem tudom már milyen számlára kellett fizetni és mi a hivatalos megnevezésük, már vagy 8-9 éve megszüntettük a fénymásolást.
2020. jún. 19. 09:33
5/7 A kérdező kommentje:
Amúgy itt van a link, megtaláltam Neked, ha érdekel: [link]
2020. jún. 24. 14:40
6/7 anonim válasza:
Na igen. Ez nem adó, hanem jogdíj :) Tudom, részedről ez csak játék a szavakkal, de nekem mint könyvelőnek fura volt erről az "adóról" olvasni :)
7/7 A kérdező kommentje:
Vettem a lapot, innen tudom már, hogy üzleti tevékenységre az iratok nyomtatása is jogdíjköteles.
2020. jún. 24. 15:50
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!