Ha vettem egy műszaki cikket céges számlára, ami tönkrement és nem tudták cserélni, így visszaadták a pénzt, akkor az mit jelent könyvelési szempontból? Gáz, hogy a számla bent van a többi között?
Akkor kell klasszikusan selejtezni (TE nyilvántartásból kivezetni), ha üzembe lett helyezve. Tehát ebben az esetben a normál menet a következő:
Selejtezési jkv alapján terven felül écs könyvelése egyéb ráfordítással szemben + időarányosan elszámolt écs kivezetése, valamint a terven felüli ÉCS kivezetése a tárgyi eszközökből.
Ha nem volt üzembe helyezve a készülék akkor a beruházásokból kell teljes értéken kivezetned (168) egyéb ráfordításokkal szemben (86).
Mivel már használtad a készüléket erősen feltételezhető az egyes lehetőség, de azért nézz meg a papírokat.
Nem értem, hogy aki lepontozgatja a helyes válaszokat, minek van itt, ha nem ért a számvitelhez?
A műszaki cikk a cég tulajdona, mivel a vásárlásról szóló számlát elszámolták a könyveiben. Lett egy kiadása és egy tárgyi eszköze.
"nem tudták cserélni, így visszaadták a pénzt, "
Tárgyi eszköz már nincs, tehát ki kell vezetni a TE közül, a visszakapott összeg pedig a cég bevétele lesz hivatalosan.
Ez így van...
Attól is függ milyen nagyságrendről van szó. Ki f..om fog foglalkozni egy tönkrement potom 7 ezer forintos akármivel? Több a papírmunka mint a haszon az egészen.
Többszázezres tételnél már érdemes a procedúra a rend kedvéért.
Köszi amiket írtatok.
#8 de egy ellenőrzésnél nem lehet gond, hogy olyan cuccra igényel vissza áfát a cég ami végül vissza lett váltva? nekem az volt az intuícióm, hogy emiatt kellhet valami csinálni. amúgy hetvenezerbe került. szóval nem nagy tétel az áfája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!