A cégek, tulajdonosok miért félnek annyira az osztalék kivételtől?
Figyelt kérdés
Felkerültek a beszámolók és sok nagy cégnél látom az irdatlan nagy éves bevételt, de hozzá minimális osztalékot. Magyarul 0 szaldós rengeteg cég, gondolom megoldják máshogy, de miért nem jó az osztalék felvétel?
Sőt találtam olyan céget hogy 1,5 milliárdos forgalom, 28 ezer forint adózott eredmény, amit kivett a 8 db tulajdonos.
2021. jún. 7. 10:59
1/12 anonim válasza:
Lol te komolyan ennyire nem vagy képben?
2/12 anonim válasza:
Mert lehet, hogy év közben kiveszik bérként, ezért nem kell osztalék nekik. Az is lehet, hogy vissza akarják forgatni a cégbe a nyereséget, ezért nem veszi ki osztalékként. Ezer féle opció van a dolgok miértjére. Nekünk az egyik cégünknek a bank úgy adott hitelt, hogy kikötötte, hogy a hitel futamideje alatt nem vehetnek ki osztalékot a tulajdonosok. Pedig az eredmény bőven megengedte volna. Aztán nyilván az is lehet, hogy kilopják a pénzt a cégből. Azért ami beszámolókat látsz, azokat kezeld a helyén, mert elenyésző százalékuk mutatja a valóságot.
3/12 anonim válasza:
Azért kérdező, mert azért lehet adót is optimalizálni.
4/12 Koplárovics Béci válasza:
"sok nagy cégnél látom az irdatlan nagy éves bevételt"
És mekkora kiadást látsz? Mekkora (adózás előtti) nyereséget? Mekkora adófizetési kötelezettséget? Hogyan határoztak az adózás utáni nyereségről?
5/12 anonim válasza:
kiveszik megnyugodhatsz, csak optimalizáltan. a legkisebb vállalkozó is milliókat rak el havonta, szóval bőven vesz ki mindegyik
6/12 xswerdy válasza:
"látom az irdatlan nagy éves bevételt, de hozzá minimális osztalékot" - a bevételnek mi köze az osztalékhoz? Osztalékot a nyereségből lehet kivenni.
7/12 anonim válasza:
Sőt, rengeteg példát tudnék mutatni, ahol a veszteséges cég vesz ki elég nagy osztalékot :)
8/12 anonim válasza:
7-es ha volt előtte eredménytartaléka, akkor miért ne?
Amúgy az osztalék után azért adózni is kell ám, szóval ha papíron ki vesz 10 milliót az 8 sincs az szja és a eho után.
9/12 anonim válasza:
#8 - én tisztában vagyok az eredménytartalékkal, ezért is írtam a hetes válaszomban, amit írtam :) Amúgy eho már pár éve nincs, szochot kell(het) fizetni utána az szja mellett.
10/12 A kérdező kommentje:
és taot nem kell fizetni a nyereség és osztalék után?
2021. jún. 7. 21:04
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!