A KIVA-s cégünkben van tulajdonosi bér (tevékenysége
után) és profit is elkülönítve, bérként, vagy
osztalékként vegyünk ki?
Figyelt kérdés
Negyedévenként van "értékelés", akkor van profit kivétel is, viszont most negyedév végén, amikor a tulajdonosi bér (havi) és az osztalék előleg is kivételre kerülne, a könyvelő már sokadszor javasolja, hogy vegyük ki (KIVA-s vég) bérként az egészet, mert akkor a társadalombiztosítási járulék és beszámít a majdani nyugdíjba (kb összesen bruttó 1.3 mFt-ról van szó), és nincs nagy különbség a két módszer között. Ti hogy látjátok? Nekem az a célom, hogy egyszer majd nem dolgozom a cégben (nincs tulajdonosi bér), csak a profit (tulajdonos) kerül kifizetésre, de ez kicsit eltorzítja a képet, ráadásul a mérlegben is úgy látszódhat, hogy ez a cég nem termel profitot, ami egy későbbi értékesítés során is probléma lehet. Hogy látjátok? Nyugodtan javítsatok ki, ha hülyeséget beszélek, nem vagyok könyvelő.
Mi se vagyunk könyvelők, mi a baj a saját könyvelőddel, nem bízol benne?
Amúgy meg: konyvelok.hu
2021. ápr. 4. 10:04
2/11 A kérdező kommentje:
Azért kérdeztem, hátha idetéved egy könyvelő és más szemszögből is megvilágítja.
A könyvelőmet egyelőre nem cserélném le, mert megcsinál mindent rendben, de szeretnék ellenvéleményeket is megismerni, miért ne úgy csináljuk, ahogy ő javasolja.
Ha lehet nem váltanék könyvelőt, örülök, ha végre találtam egyet, aki sok szempontnak megfelel (de ez egy másik topic témája lenne).
2021. ápr. 4. 10:14
3/11 anonim válasza:
Szerintem igaza van a könyvelődnek. Kivás cégből nem igazán éri meg osztalékot kivenni. Megfizeted az adóját, ráadásul még a kiva alapot is növelni fogja. Most jelenleg jobban megéri bérként kivenni szerintem, ráadásul nem is nagy összegről van szó.
Én inkább abban látom a veszélyt, hogy negyedévente kiszeditek a profitot. Biztosan ez a jó út?
2021. ápr. 4. 10:24
4/11 A kérdező kommentje:
Nem pontosan értelek, mi a baj a negyedévenkénti profit kifizetéssel? Igazából tartalékolva van egy bizonyos "elvárt" százalék, aminek 50%-ából építjük a 6 havi tartalékot, 50%-a pedig kifizetésre kerül. Ebben nem látok semmi ördögtől valót, tekintve, hogy profitorientált vállalkozásról van szó.
2021. ápr. 4. 10:29
5/11 anonim válasza:
Nah, így már más, ha nem a profitot veszed ki, hanem csak az 50%-át :) Így semmi gondom nincsen vele. Csak nekem úgy jött le a kérdésből, hogy gyakorlatilag negyedévenként kinullázzátok a céget és azt elég veszélyesnek érzem. De így okés, ezzel semmi gondom nincs, ha elbírja a cég.
A válaszom többi részét viszont tartom, szerintem jó tanácsot adott a könyvelőd, több szempontból is.
2021. ápr. 4. 10:33
6/11 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm szépen és bocsánat, a kissé pontatlan kérdésért :)
Esetleg még azt meg tudod mondani, hogy év végén ez hogy fog kinézni az eredmény kimutatásban? Ha jön egy potenciális vásárló, neki is egyértelmű, hogy ez egy profitábilis cég? (ha osztalék mondjuk minimális) Vagy ráérünk ezen akkor gondolkozni? Csak magyarázkodni nem szeretnék.
2021. ápr. 4. 10:38
7/11 anonim válasza:
Hát az ek-ban úgy fog tűnni, mintha nem lenne eredmény, mivel ott az fog látszódni, hogy a személyi jellegű kifizetések elvitték az eredményt. De ha a profit felét benthagyod, akkor gyakorlatilag egy féléves profit bent marad az év végére. Azt pedig nektek kell tudni, hogy az mennyire jó. Ez nyilván bevétel és egyéb függő is. Meg az is fontos kérdés, hogy mikor és kinek akarjátok eladni a céget. Meg milyen cég egyáltalán, stb stb.
2021. ápr. 4. 10:49
8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nekem igazából az a fontos, hogy egy leendő tulajdonos azt lássa, hogy ez egy megbízható, profit termelő cég. Tisztán úgy is, hogy a benne dolgozók piaci alapon vannak fizetve (jelenleg ez a tulajdonosi bér (benne dolgozik 3 témakörben) +alkalmazotti bérek).
2021. ápr. 4. 11:20
9/11 anonim válasza:
Ezt így igazából nehéz megállapítani ennyiből, sőt inkább lehetetlen. Egy cégértékelés összetett dolog. Látni kéne a számokat, akkor tudnék erre értékelhetőt mondani.
2021. ápr. 4. 11:31
10/11 A kérdező kommentje:
Akkor máshogy kérdezem: egy cégértékelés mennyire az eredménykimutatással foglalkozik, mennyire megy bele az ilyen személyi jellegű kifizetésekkel?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!