Ha egy cég leadózott miért kell még utána osztalékadót is fizetnie a tulajdonosnak?
Én eddig azt hittem, ha valakinek van egy cége és minden adót kifizetett akkor onnantól a nyereséggel azt kezd amit akar, de mégsem. Ha osztalékot veszel ki pl. 5 milliót Ft-ot akkor abból több mint 1 millió Ft megy megint az államnak, ahogy növekszik a bevétel ezzel arányosan természetesen több adó sújtja az embert, hihetetlen számomra.
A nyereségadót is az adózott eredményből kell még kifizetni?
"A nyereségadót is az adózott eredményből kell még kifizetni?"
Miután minden járulékot és adót befizettél lesz x forint hasznod, nyereséged, mindegy hogy nevezzük. Ebből levonják a nyereségadót, marad y forintod. Ezt kiveszed a cégből, erre jön rá az osztalékadó.
Aztán csodálkoznak miért cserélnek ki két ablakot 1 millió forintért.
Legyél katas a fix adó 10 százalék alatti.
Különben a magyar adóteher nem magas, de a kata meg olyan olcsó hogy érdemes.
A ceg onallo jogi entitas. A tulajdonoshoz nincs kozvetlen koze. Ha a ceg leadozott kkor a profitot a ceg ujra befektetheti a sajat nivekedese erdekeben.
Ha a tulajdonos ki akarja venni a cegbol a penzt, azert bizony adozni kell, mert a maganszemelynel jovedelem keletkezik. 25% osztalekado nem sok az alkalmazott 45%-os koltsegehez kepest.
Egyeni vallalkozo eseteben a maganszemely es a vallakozas egyazon szemely ott nincs kulon osztalekado.
Meg egy dolog.
A ceg a profit utan adozik, az eredmenybol szamvitelileg mindenfele koltseg levonhato, pl amortizacio, ami nem jar penzmozgassal. Igy kisebb lesz a profit, mi utan a ceg adozik.
Ezutan a ceg megis osztalekot fizet a tulajdonosoknak.
Szerintem jogos, hogy a kivett penz is adozzon, igy nehezebb elrejteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!