Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mennyi adót tudok visszaigénye...

Mennyi adót tudok visszaigényelni?

Figyelt kérdés

Én és a párom kb 1,5 éve élünk egymással van 3 gyereke van neki akit közösen nevelünk. A családi adókedvezményt egyikünk sem érvényesítette. Közös lakcímünk kb egy hete van mivel a főbérlő most volt hajlandó bejelenti engem is ide. A kérdésem az hogy így vissza tudom e igényelni egy évre visszamenőleg az adót a 3 gyerek után akit közösen nevelunk. Az éves bevételem 1.300.000 Ft volt.

Mennyit tudok visszaigényelni?

2021. máj. 19. 22:10
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
91%
És folytatod a személyeskedést, jár a taps :) A látványos vergődést itt te mutatod be. Ha visszaolvasol, a közös lakcímre én is azt írtam, hogy nem számít, csak a kérdező hozta ezt fel érvnek. Na mindegy, engem nem érdekel, hogy ki hogy rontja el a bevallását, én kiszálltam ebből.
2021. máj. 20. 07:47
 22/37 anonim ***** válasza:
0%

jobb is, ha kiszállsz, és jobb, ha az ügyfeleid tudják, hogy bizony jobb lenne másfelé keresgélni a bevalláshoz a szakembert, mert te nyomokban sem vagy az.

Kérdező, bátran kérjétek vissza, mert jogosultak vagytok rá. Nem a nav mondott hülyeséget, nyugi.

2021. máj. 20. 07:50
 23/37 xswerdy ***** válasza:
ha egyikőtök se vette igénybe a családi adókedvezményt, akkor alapvetően ezt a párodnak kellene megtenni, akár önellenőrzéssel évekre visszamenőleg is. Ha az ő jövedelme alapján nem tudja kihasználni a maximumot, akkor merülhet fel a megosztás, aminek - tudtommal - a tényleges élettársi kapcsolat a feltétele, tehát nem a lakcím egyezése, meg nem a bejegyzett élettársi viszony. Persze ez az egyedülálló szülő emelt családi pótlékával üti egymást.
2021. máj. 20. 09:22
 24/37 anonim ***** válasza:

SZJA törvény szerint:

A családi pótlékra a gyermekek után nem jogosult élettárs is érvényesítheti a jogosult fél helyett vagy vele megosztva azt a családi kedvezmény összeget, amelyet a jogosult fél nem tudott vagy csak részben tudott érvényesíteni.

Ezzel a lehetőséggel a jogosultnak nem minősülő társ kizárólag év végén az adóbevallásban élhet.

Tehát év közben az adóelőlegek meghatározásánál nem adhatsz le a "más" gyermekével kapcsolatban családi kedvezményre vonatkozóan nyilatkozatot jogszerűen, ha nem vagy a házastársa. Viszont év végén az adóbevallásban utólag és visszamenőleg Te is élhetsz (mint nem jogosult) ezzel a lehetőséggel.

A kedvezmény érvényesítésének nem feltétele a közös lakcím. A feltétele az, hogy saját háztartásodban neveld, ami kizárólag annyit jelent, hogy Veled életvitelszerűen együtt él a gyermek és gondozásotokból rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki (például iskolába megy).

Senkit nem érdekel, hogy a lakcímed kivel közös...

3 gyermek esetén 220.000,- forint az adóalapot csökkentő kedvezmény gyermekenként és havonta. Ha mindhárom gyermek után jogosult a párod családi pótlékra és az év minden hónapjában, akkor összesen 7.920.000,- forint az éves családi kedvezmény "keret" amit egymás között olyan arányban osztotok meg, ahogy Nektek az kedvező. De az sem kizárt, hogy a teljes összeget csak egyikőtök érvényesítse, ha van annyi adóalapja.

Bevételt írtál. Abból így nem állapítható meg az adóalap, csak annyi biztos, hogy már eleve a bevétel is alacsony az érvényesíthető éves összeghez képest.

Párodnak nincs semmilyen jövedelme, amivel szemben érvényesíteni tudna Ő is kedvezményt?

2021. máj. 20. 17:39
 25/37 anonim ***** válasza:

... egyedüli kizáró tényező azzal kapcsolatban, hogy Te érvényesíthess családi kedvezményt az az, hogy ha a párod a gyermekek után egyedülállóság jogcímen magasabb összegű családi pótlékot kapott.

Arra a hónapra ugyanis, amikor magasabb összegű családi pótlékot kap, mint EGYEDÜLÁLLÓ, nincs másik "jogosult", aki vele, vagy helyette érvényesíthetne családi kedvezményt -> hiszen egyedülálló.

Ha ez a kizáró ok nem áll fenn, akkor minden további nélkül érvényesítheted a párod helyett (is) a családi kedvezményt.

Nem kell hozzá még csak bejegyzett élettársi kapcsolat sem.

Törvény ilyet nem ír, én pedig törvényből dolgozom.

2021. máj. 20. 17:46
 26/37 anonim ***** válasza:
25, erre megoldás a visszafizetés. Nálam már többször sor került rá, jellemzően akkor, mikor olyan kollégától jött az ügyfél, mint a 21-es. Visszafizette önként a különbözetet, elnézést kért, mert nem tudta, hogy ezt bizony be kellett volna már rég jelenteni), aztán mehet a csk. Nem egyet több évre kellett önellenőrizni.
2021. máj. 20. 17:51
 27/37 anonim ***** válasza:

... és a NAV-os ügyintézők jó információt adtak...

Hajrá az érvényesítéshez!

2021. máj. 20. 17:53
 28/37 anonim ***** válasza:

26-os! Ez így igaz.

Én is készítettem már így a dolgozóimnak bevallást. Visszafizették az egyedülállóknak járó magasabb összegű családi pótlék és a "sima" közötti összeget azért, hogy a családi kedvezmény érvényesítésére jogot szerezzenek.

Ez egy kiskapu. Tiltja valami? Nem. Akkor élni kell vele még akkor is, ha kilóg a lóláb, mert mindenki tudja, hogy mire megy ki a játék. :)

2021. máj. 20. 17:56
 29/37 anonim ***** válasza:
Nemhogy nem kiskapu, de ha pl a gyökér szomszéd feljelenti, hogy együtt él valakivel, meg bírságot is kaphat, hogy nem jelentette be. Úgyhogy tkp jót teszünk. :)
2021. máj. 20. 18:57
 30/37 anonim ***** válasza:

29-es miről beszélsz? Jól vagy?

Ne húzzátok már a kérdezőt feleslegesen és butaságokkal! OKÉ?

Kérdező!

A NAV-os ügyintézők azt mondták, ami a törvényben le van fektetve.

Csak megerősíteni tudom, hogy az év végi adóbevallásban a már említett éves keretösszeget úgy osztod meg a pároddal az Ő vér szerinti gyerekeire tekintettel, ahogy Nektek kedvező még akkor is, ha Neked nem a vér szerinti gyermekeid, még akkor is, ha nem közös a lakcímed egyikőjükkel sem, még akkor is, ha a párod az éves keretösszegből semmit nem tud érvényesíteni valamiért. Te a törvény szerint "jogosultnak nem minősülő vagy" a családi kedvezménnyel kapcsolatban, ezért csak és kizárólag az ÉV VÉGI BEVALLÁSBAN utólag és visszamenőleg érvényesítheted más gyermeke után a kedvezményt, ha azokban a hónapokban, amelyekre vonatkozóan érvényesíteni szeretnéd a gyermekekkel egy háztartásban éltél és a párodnak nem folyósítottak azokra az időszakok EGYEDÜLÁLLÓSÁG címén magasabb összegű családi pótlékot.

Aki ezzel ellentétest mond (és többnyire ostobaságokat, netalántán még a szomszéd feljelentgetésével is fenyeget), arra nem kell hallgatnod.

2021. máj. 22. 06:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!