Mennyi adót tudok visszaigényelni?
Én és a párom kb 1,5 éve élünk egymással van 3 gyereke van neki akit közösen nevelünk. A családi adókedvezményt egyikünk sem érvényesítette. Közös lakcímünk kb egy hete van mivel a főbérlő most volt hajlandó bejelenti engem is ide. A kérdésem az hogy így vissza tudom e igényelni egy évre visszamenőleg az adót a 3 gyerek után akit közösen nevelunk. Az éves bevételem 1.300.000 Ft volt.
Mennyit tudok visszaigényelni?
jobb is, ha kiszállsz, és jobb, ha az ügyfeleid tudják, hogy bizony jobb lenne másfelé keresgélni a bevalláshoz a szakembert, mert te nyomokban sem vagy az.
Kérdező, bátran kérjétek vissza, mert jogosultak vagytok rá. Nem a nav mondott hülyeséget, nyugi.
SZJA törvény szerint:
A családi pótlékra a gyermekek után nem jogosult élettárs is érvényesítheti a jogosult fél helyett vagy vele megosztva azt a családi kedvezmény összeget, amelyet a jogosult fél nem tudott vagy csak részben tudott érvényesíteni.
Ezzel a lehetőséggel a jogosultnak nem minősülő társ kizárólag év végén az adóbevallásban élhet.
Tehát év közben az adóelőlegek meghatározásánál nem adhatsz le a "más" gyermekével kapcsolatban családi kedvezményre vonatkozóan nyilatkozatot jogszerűen, ha nem vagy a házastársa. Viszont év végén az adóbevallásban utólag és visszamenőleg Te is élhetsz (mint nem jogosult) ezzel a lehetőséggel.
A kedvezmény érvényesítésének nem feltétele a közös lakcím. A feltétele az, hogy saját háztartásodban neveld, ami kizárólag annyit jelent, hogy Veled életvitelszerűen együtt él a gyermek és gondozásotokból rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki (például iskolába megy).
Senkit nem érdekel, hogy a lakcímed kivel közös...
3 gyermek esetén 220.000,- forint az adóalapot csökkentő kedvezmény gyermekenként és havonta. Ha mindhárom gyermek után jogosult a párod családi pótlékra és az év minden hónapjában, akkor összesen 7.920.000,- forint az éves családi kedvezmény "keret" amit egymás között olyan arányban osztotok meg, ahogy Nektek az kedvező. De az sem kizárt, hogy a teljes összeget csak egyikőtök érvényesítse, ha van annyi adóalapja.
Bevételt írtál. Abból így nem állapítható meg az adóalap, csak annyi biztos, hogy már eleve a bevétel is alacsony az érvényesíthető éves összeghez képest.
Párodnak nincs semmilyen jövedelme, amivel szemben érvényesíteni tudna Ő is kedvezményt?
... egyedüli kizáró tényező azzal kapcsolatban, hogy Te érvényesíthess családi kedvezményt az az, hogy ha a párod a gyermekek után egyedülállóság jogcímen magasabb összegű családi pótlékot kapott.
Arra a hónapra ugyanis, amikor magasabb összegű családi pótlékot kap, mint EGYEDÜLÁLLÓ, nincs másik "jogosult", aki vele, vagy helyette érvényesíthetne családi kedvezményt -> hiszen egyedülálló.
Ha ez a kizáró ok nem áll fenn, akkor minden további nélkül érvényesítheted a párod helyett (is) a családi kedvezményt.
Nem kell hozzá még csak bejegyzett élettársi kapcsolat sem.
Törvény ilyet nem ír, én pedig törvényből dolgozom.
... és a NAV-os ügyintézők jó információt adtak...
Hajrá az érvényesítéshez!
26-os! Ez így igaz.
Én is készítettem már így a dolgozóimnak bevallást. Visszafizették az egyedülállóknak járó magasabb összegű családi pótlék és a "sima" közötti összeget azért, hogy a családi kedvezmény érvényesítésére jogot szerezzenek.
Ez egy kiskapu. Tiltja valami? Nem. Akkor élni kell vele még akkor is, ha kilóg a lóláb, mert mindenki tudja, hogy mire megy ki a játék. :)
29-es miről beszélsz? Jól vagy?
Ne húzzátok már a kérdezőt feleslegesen és butaságokkal! OKÉ?
Kérdező!
A NAV-os ügyintézők azt mondták, ami a törvényben le van fektetve.
Csak megerősíteni tudom, hogy az év végi adóbevallásban a már említett éves keretösszeget úgy osztod meg a pároddal az Ő vér szerinti gyerekeire tekintettel, ahogy Nektek kedvező még akkor is, ha Neked nem a vér szerinti gyermekeid, még akkor is, ha nem közös a lakcímed egyikőjükkel sem, még akkor is, ha a párod az éves keretösszegből semmit nem tud érvényesíteni valamiért. Te a törvény szerint "jogosultnak nem minősülő vagy" a családi kedvezménnyel kapcsolatban, ezért csak és kizárólag az ÉV VÉGI BEVALLÁSBAN utólag és visszamenőleg érvényesítheted más gyermeke után a kedvezményt, ha azokban a hónapokban, amelyekre vonatkozóan érvényesíteni szeretnéd a gyermekekkel egy háztartásban éltél és a párodnak nem folyósítottak azokra az időszakok EGYEDÜLÁLLÓSÁG címén magasabb összegű családi pótlékot.
Aki ezzel ellentétest mond (és többnyire ostobaságokat, netalántán még a szomszéd feljelentgetésével is fenyeget), arra nem kell hallgatnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!