Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mennyi adót tudok visszaigénye...

Mennyi adót tudok visszaigényelni?

Figyelt kérdés

Én és a párom kb 1,5 éve élünk egymással van 3 gyereke van neki akit közösen nevelünk. A családi adókedvezményt egyikünk sem érvényesítette. Közös lakcímünk kb egy hete van mivel a főbérlő most volt hajlandó bejelenti engem is ide. A kérdésem az hogy így vissza tudom e igényelni egy évre visszamenőleg az adót a 3 gyerek után akit közösen nevelunk. Az éves bevételem 1.300.000 Ft volt.

Mennyit tudok visszaigényelni?

2021. máj. 19. 22:10
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:

Ezek szerint az emberek gondoljak túl a dolgokat mit tehetnek meg és mit nem. Ha már bent azt mondjak nem néznek ilyen dolgokat akkor ellehet képzelni mennyire szigorú az ellenőrzés

Vicces mert sok kérdést láttam itt is hogy az anyjától kapott pénzt amit bankszámlán kapott meg az illető arról el kell e számolnia hihetetlen mennyire túl gondolja az ember azt hogy mennyire megvan kötve a keze azt hiszik az állam az isten és elvan veszve minden közben bent biztos nem 200-300 ezer forintos mozgásokat néznek hanem 200-300 milliosokat

2021. máj. 19. 23:27
 12/37 anonim ***** válasza:
68%

A magzati kedvezmény az megint más dolog, mert az közös gyerek, nem feltétel a házasság. De te itt olyan gyerekekről beszélsz, akikhez jogilag semmi közöd. Egy ellenőrzéskor zokszó nélkül vissza fogják fizettetni kamatostul a jogosulatlanul felvett összeget. Nyilván mindenkinek egyéni döntése, hogy mit ír a bevallásába, de szerintem nagy felelőtlenség lenne bevállalni ezt így. A navos meg mondhat, amit akar, sajnos nem vállalnak felelősséget az ilyen jellegű tanácsokért. Aztán az ellenőrzéskor majd verheted a melled, hogy neked 5 különböző navos mit mondott. Szépen megrántja a vállát a revizor és már kapod is a csekket.

De akkor még egy kérdés. Ugye a 01-es lapon kell jelölni az eltartottakat. Beírod az adatokat, megadod a hónapokat. Majd választani kell az alábbiak közül:

- Gyermek után voltam családi pótlékra jogosult, vagy ilyen jogosult közös háztartásban élő házastársa (bejegyzett élettársa) voltam, de családi pótlékra nem voltam jogosult;

- Család pótlékra saját jogomon voltam jogosult , vagy ilyen jogosulttal közös háztartásban élő hozzátartozó voltam.

Melyiket jelölnéd a kettő közül? A másik kettőt azért nem is sorolom fel, mert az a várandós nőkről meg rokkantellátásról szól. Szóval melyiket? Egyik sem igaz rád. És miért? Mert nem vagy jogosult igénybe venni a családi kedvezményt.

2021. máj. 19. 23:28
 13/37 anonim ***** válasza:
Pedig a családi kedvezmény pont egy olyan dolog, amit folyamatosan ellenőriznek. Nálunk az irodában jelenleg is fut 2 ilyen ellenőrzés is. Pedig nem milliókról van szó, messze sem.
2021. máj. 19. 23:29
 14/37 anonim ***** válasza:
23%

Kérdező, ezt hívják megosztásnak, amikor jogosult nem jogosulttal osztja meg év végén a kedvezményt.

Közös lakcím nem kell, csak életvitelszerű együttélés (kb fél évig volt előírás, de akkor is csak azoknál, akik szerepelnek az élettársi nyt-ban).

Kérdés, hogy mindhárom gyerek jogosít-e még a kedvezményre. Ha igen, akkor nettóban 12*99ezer, amit ketten együtt visszakaphattok, ha volt annyi levont szja, illetve járulék. A bevallásotokban fel kell tüntetni a másik adóazonosító jelét, és a megosztást kell jelölnötök minden hónapra.

Aki meg segghülye a témához, miért ír? Tényleg érdekel...

2021. máj. 20. 05:47
 15/37 anonim ***** válasza:
12-13, mondd, hogy nem könyvelő vagy, mert akkor nagyon ciki, hogy fogalmad nincs a témáról.
2021. máj. 20. 05:49
 16/37 anonim ***** válasza:
4%

Amúgy nav honlap: Ha az élettársak nem közös gyermeküket nevelik, akkor év közben adóelőleg-nyilatkozattal csak a családi pótlékra jogosult szülő tudja érvényesíteni a családi kedvezmény összegét, azonban év végén az szja-bevallásban élettársával megoszthatja azt. Nem alkalmazható azonban a megosztás azokra a hónapokra, amelyekre az anya a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát vette igénybe.

Ha egyedülállóként kapta sincs gond, bemegy a mákba, nyilatkozik, hogy nem tudta, hogy az is élettárs, akivel közös lakcím nélkül együtt él, visszafizeti az egy évre eső különbözetet (kb 40 ezer ft), és nyert egy milliót. Nálam több ilyen volt, gond nélkül.

2021. máj. 20. 05:53
 17/37 anonim ***** válasza:
91%
Szintén nav honlap: Az élettárs akkor jogosult az általa nevelt, nem saját(élettársával nem közös)gyermek után családi pótlékra és a családi kedvezményre, ha a gyermekkel együtt él, és az élettársi kapcsolat legalább egy éve szerepel a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában.
2021. máj. 20. 07:12
 18/37 anonim ***** válasza:

igen, 17, családi pótlékra, ezzel együtt év közben közös érvénesítésre a családi kedvezménynél.

Itt nem erről van szó, hanem megosztásról a bevallásban, ami csp-ra jogosult és nem jogosult közt történik. Inkább ne akarj segíteni, fogalmad nincs a kérdésről. HA lenne, nem hoztál volna ilyen idézetet, aminek köze nincs a kérdéshez.

2021. máj. 20. 07:18
 19/37 anonim ***** válasza:
71%
Ez oké, de ők nem élettársak. Az, hogy 1 hete van közös lakcímük, az kb semmit nem számít. Személyeskedni viszont nem tudom miért kell.
2021. máj. 20. 07:31
 20/37 anonim ***** válasza:
28%

de, élettársak, ne vergődj már itt. Csak tudni kellene, milyen fogalomhasználattal dolgozik a cst, de látszólag fogalmad nincs róla.

Élettárs az, aki életvitelszerűen együtt él. Közös lakcím nem kell, megosztáshoz soha nem is kellett.

Egészen elképesztő, hogy a hibátlan válasz van a béka segge alá pontozva.

2021. máj. 20. 07:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!