Ha magánszemélyként kiadók ingatlant egy cégnek, a számlát valóban fel kell töltenem a NAV rendszerébe?
Bérbe adok egy ingatlant egy cégnek már évek óta. Van egy számla tömböm, azzal kiszámlázom. Ez eddig így működött. ÁFA mentes vagyok, nem vagyok számla adásra kötelezett, de ha egy cég kér számlát, akkor adok neki.
Ismerek egy könyvelőt, aki az SZJA bevallásomat szokta elkészíteni minden évben, amit én elpostázok a NAV-nak. Ami érdekes, a könyvelő minden évben rá akar beszélni arra, hogy csináltassak ügyfélkapu regisztrációt és a jelszót adjam meg neki, hogy azon keresztül küldje el az SZJA bevallásomat. Én ezt nem akarom, mert a könyvelő a HIT Gyülekezete tagja és mindig erőszakosan akarja, hogy az adóm 1%-át a Gyülekezetnek adjam. Ki is tölti ezt a nyomtatványt hozzájárulásom nélkül és így küldi nekem e-mail levélben a bevallásom mellé. Ezt én nem szoktam felhasználni, mert nincs semmi közöm a HIT Gyülekezethez, de neki ezt nem mondtam meg, mert nem akarom, hogy ebből konfliktus legyen.
Elképzelhetőnek tartom, hogy azért szeretne jelszót az ügyfélkapu regisztrációmhoz, hogy ezt a 1%-os nyilatkozatot ő elküldje. De félek attól, hogy nézelődni is akar az adataim között.
Legutóbb azt mondta nekem, hogy azért is "muszáj", hogy legyen ügyfélkapu regisztrációm, mert már csak elektronikus számlával számlázhatok és ezt csak ügyfélkapun keresztül tudom letölteni. Ezután felhívtam a NAV-ot és ott azt mondták, hogy ez nem igaz, magánszemélyként számlázhatok továbbra is a számlatömbbel, papír alapon. Ezt elmondtam a könyvelőnek, amire ő azt mondta, hogy nem is mondott ilyent, hogy le kell töltenem az elektronikus számlákat. Nyilván szándékosan nem mond igazat.
Most pedig közölte, hogy új jogszabályok szerint azt a számlát, amit papír alapon kiszámlázok a cégnek, kötelező ügyfélkapun keresztül feltölteni a NAV rendszerébe. És most ismét rá akar beszélni arra, hogy csináltassak ügyfélkapu regisztrációt és adjam meg neki a jelszót, mert hogy én nem tudom feltölteni a NAV rendszerébe a számlát és ő majd ezt helyettem megcsinálja.
Valóban ez a jogszabály, hogy fel kell töltenem nekem, mint ÁFA mentes magánszemélynek a számlákat a NAV rendszerébe, csak azért mert cégnek számlázok?
Nekem ez furcsa. Minden magánszemély ezt csinálja, aki számláz bérleti díjakat cégeknek? Minden hónapban töltögeti a számlákat?
Nyugodtan nyiss ügyfélkaput, de ne add meg neki a belépéshez a jelszót!
A könyvelő meghatalmazottként viszont bekerülhet a NAV rendszerébe. Akkor csak azokat a dolgokat tudja ügyfélkapun keresztül elvégezni, amire meghatalmaztad. Tehát semmilyen más személyes dolgodat nem fogja látni sem és kezelni sem. Ha számlák feltöltéséhez/kezeléséhez kell, akkor csak arra adj neki meghatalmazást. A folyamatát nem ismerem, de tájékozódhatsz a NAV-nál róla.
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy kötelező már a számlát online feltölteni a Te esetben.
"1. Adómentes ingatlan bérbeadás (például lakóingatlan, üzlethelyiség bérbeadása) esetén 2020. július 1-jétől kötelező számlát kibocsátanom, és arról online adatot szolgáltatnom?
Az adómentes ingatlan bérbeadást 2020. július 1-jétől kezdve sem kell számlával bizonylatolni, azt elégséges egyéb számviteli bizonylattal alátámasztani. Mindezt nem befolyásolja sem a szolgáltatás igénybevevőjének személye (áfaalany vállalkozás vagy nem áfaalany természetes személy), sem az ellenérték kiegyenlítésének módja (pl. készpénzfizetés vagy banki átutalás). Ennek megfelelően ehhez a szolgáltatásnyújtáshoz idén július 1-jétől nem kapcsolódik online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Ez akkor is így van, ha az előzőek ellenére mégis olyan bizonylatolási gyakorlatot folytat, hogy saját döntéséből fakadóan számlát állít ki számviteli bizonylatként.
Ugyanakkor e számviteli bizonylatokat egyértelműen és utólag bizonyítható módon el kell különíteni az olyan számláktól, amelyek esetében az adóalany nem mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól, azaz amelyek tekintetében számlaadat-szolgáltatásra kötelezett.
[Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pont, Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pont, Áfa tv. 10. számú melléklet 1. pont]"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!