Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Lehetséges az hogy a NAV...

Lehetséges az hogy a NAV késedelmi kamatot számol fel azoknak akiknek lefelé kerekítette a gépjármű Lóerő adóját?

Figyelt kérdés
Méltányos ez? Vagy egyáltalában igaz ez a pletyka? Mert ha igaz az nagyon etikátlan és bicskanyitogató lenne! S nem csak szerintem...de ha nem igaz akkor elnézést...de jó lenne előre tudni, mert nem szeretnék kamatos kamatot fizetni :(
2021. márc. 11. 11:38
 1/7 Fsms ***** válasza:
szerintem simán.
2021. márc. 11. 15:57
 2/7 anonim ***** válasza:
41%

Hülyeség...

Jogszabály szerint jár el, az pedig ellentétes lenne vele. :)

2021. márc. 11. 17:17
 3/7 Fsms ***** válasza:
Nem jár el jogszabály szerint, pont ezt mondta a könyvelők szövetsége. Nézz utánna.
2021. márc. 11. 18:27
 4/7 A kérdező kommentje:

Bp. autósok oldalán írták, hogy kamatot fognak felszámolni!!!

Jó lenne ha ezt valaki NAV-os megválaszolná! Vagyis több, mert tapasztalat az, hogy ahány ügyintéző annyi féle-képpen magyaráznak...

Esetleg tud valaki fórumot ahol ezt lehetne firtatni?

2021. márc. 12. 12:31
 5/7 anonim ***** válasza:

Art. 3. melléklet 4. pont

"Az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott adót, vagy egyéb fizetési kötelezettséget - a természetes személy által fizetett jövedelemadót, különadót, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, szociális hozzájárulási adót, járulékot, az illetéket, a cégautóadót, az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggésben fizetendő összeget, valamint a vámhatóság által kiszabott vámokat és a vámmal együtt kiszabott nem közösségi adókat és díjakat kivéve -, és a költségvetési támogatást ezer forintra kerekítve kell megfizetni."

Tehát az lesz előírva kötelezettségként, amennyit meg kell fizetned. Ha ezt lefele kellett kerekíteni, akkor az lesz előírva, ha felfele, akkor pedig az -> a lefele vagy felfele kerekített összeg.

Akkor számolnak fel késedelmi kamatot, ha az előírt kötelezettséget (felfelé vagy lefelé kerekített összeget) nem fizeted meg határidőben.

Példa: 6.160,- forint az éves fizetendő adó, tehát lefele kerekítés van: 6.000 forintot kell megfizetni. Ebből a felét április 15-ig (3.000,- forintot), másik felét szeptember 15-ig.

Ha Te április 15-ig csak 2.500 forintot fizetsz meg, akkor 500 forint után már számolják is fel a késedelmi pótlékot, mivel 3 ezret kellett volna.

Ezen tényleg nem értem, hogy mit nem lehet érteni... :)

Minden más NAV által nyilvántartott adónál, járuléknál is így van, csak azokat nem kell kerekíteni sehová, azokat forintra pontosan írják elő.

"Nem jár el jogszabály szerint, pont ezt mondta a könyvelők szövetsége. Nézz utánna."

A könyvelők szövetsége próbálja meg értelmezni az Art. előírásait.

2021. márc. 12. 16:26
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a szakszerű választ!

Én is így gondolom de kis hazánkban sajnos semmin nem lennék meglepve..S amúgy a Bp autósok oldalán hallottam ezt a feltételezést :(

Mégegyszer köszönöm a megnyugtató választ! 5. hozzászólónak

2021. márc. 13. 13:02
 7/7 anonim ***** válasza:
Szívesen. 2-es és 5-ös válaszoló voltam... :)
2021. márc. 14. 06:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!