Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha a munkahelyen hibázik az...

Ha a munkahelyen hibázik az alkalmazott és abból a céget megbüntetik,akkor alkalmazott mennyit fizet ebből a hibából ha ő okozta?

Figyelt kérdés
Hány % amit az alkalmazottat terheli ha megbüntetik a céget?

2021. febr. 24. 06:51
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
76%

Ne nyugodjál meg! Amire a szerződésben külön nem térnek ki, ott az MT szabályai lépnek életbe!

Az pedig ez:

179. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását, a kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.

(3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.

(4) Nem kell megtéríteni azt a kárt, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható, vagy amelyet a munkáltató vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a munkáltató kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.

(5) A kár megtérítésére a 177. §-ban foglalt rendelkezést kell alkalmazni.

177. § A kár megtérítésére egyebekben a Ptk. 6:518-534. §-a szabályait kell alkalmazni."

Ptk. = Polgári Törvénykönyv

Azt a részt sem árt elolvasni a törvényben, ahol a jogkövetkezményeket taglalják a munkavállaló vétkes kötelezettségszegése miatt!

2021. febr. 25. 05:07
 12/18 anonim ***** válasza:
Nálunk ez úgy nézett ki, hogy a fogyasztóvédelem ellenőrzött, hibákat talált és várta a cég a bírságokat, erre másnap megkaptam feladatkörként ezt a területet, 3 napra rá jött a 32mFt-os bírság, szerződésem szerint 40%-ban felelek, megoldás közös megegyezéssel azonnal távoztam bezsebelve 4,5 havi fizetésemet.
2021. febr. 25. 08:08
 13/18 A kérdező kommentje:

179. § (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.---hát akkor eszerint én fizetem a kárt.

A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét.--- most akkor mégsem én fizetem az egész kárt?

Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.----hogy lehet bizonyítani hogy szándékosan okoztam???

vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.--most meg mégsem a 4havi távolléti díjjal felelek? Úgy érzem,hogy egyik mondat üti a másikat...? Mi a súlyosan gondatlan károkozás??? Mit jelent,hogy súlyosan gondatlan valaki? Hibázni mindenki szokott,nincs olyan aki ne hibázna.Úgy érzem,hogy ha hibázik az alkalmazott akkor rálehet verni az egész kárt, elvégre ő hibázott. Inkább menjem el az ember olyan helyre ahol kis pénz mozog,mert ha egyszer hibázik egy nagyot akkor évekig nyögné a hibáját????

2021. febr. 25. 09:21
 14/18 A kérdező kommentje:
Ennek valahogy úgy kellene lenni,(logikusan) hogy mivel a csoró alkalmazottnak amúgy is kevés a fizetése így csak a fizetésének a 10-20% vehetnék el max 3-4 hónapig és a gazdag főnök meg fizesse a többit(akinek amúgy is van pénze).
2021. febr. 25. 09:24
 15/18 anonim ***** válasza:

Elég érdekes hozzáállás. :)

Nézd a saját oldalad felől, amikor Neked okoz valaki kárt. Ennyi erővel ha az illető hajléktalan volt, akkor még meg is simogatod a buksiját, ha kisnyugdíjas, akkor csak 2 ezret kérsz kártérítésként, ha átlagos jövedelmű, akkor megelégszel 100 ezerrel, ha pedig módos gazda, akkor még a nyáját is követeled a BMW-jén kívül. :D

Súlyosan gondatlan? Tisztában volt vele, hogy baj lesz belőle, mégis hagyta, hogy megtörténjen.

Sofőr elindul egy olyan céges autóval, amivel a forgalomba nem szabadna menni. Tud róla, tehát nem rejtett hibáról beszélünk. Közlekedési baleset történik ebből kifolyólag, a kocsi totálkáros lesz. Na ez például súlyosan gondatlan kategória.

Szándékos károkozás? Haragszol a főnöködre, mert rákacsintott a feleségedre. Cserébe szétvered a céges raktárban az ablaküvegeket.

"A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható"

Erre hirtelen nem jut eszembe esetpélda, de a kötelezettségszegésre az ok nagyon fontos tényező! Ha mondjuk azért teszed azt, mert valaki másnak az életét mented meg általa (az adott helyzetben általában elvárható viselkedés), az nem az a kategória, amikor anyagilag felelősségre vonható vagy. Persze az sem mindegy, hogy egy ilyen életmentéssel mekkora kárt okozol a munkáltatódnak. Csak a szükségeset, vagy voltál olyan rendes és hagytad elfajulni a dolgokat.

Újabb példa:

Letiltják egyik dolgozó fizetését. A munkáltató azt köteles teljesíteni. A bérszámfejtőnek viszont rokona ez a dolgozó és van olyan düddő, hogy nem teljesíti ezt a jogszabályi kötelezettséget. Pár hónap múlva ez kiderül, a végrehajtó kötelezi a munkáltatót a dolgozó helyett a tartozás megfizetésére (joga van hozzá!). A munkáltatónak ez egy "kár", hiszen eredetileg nem neki kellett volna ezt megfizetnie, hanem a dolgozó béréből kellett volna levonni és továbbutalni a végrehajtónak. Egyértelmű, hogy a bérszámfejtőn fogja követelni a kárát. Ez teljesen logikus, és van is rá lehetősége.

MT szerint a korlát felett nem vonhat károkozás miatt, de polgári peres úton simán behajthatja a bérszámfejtőn a további kárát. Ha esze van, meg is teszi. ;)

2021. febr. 26. 04:55
 16/18 A kérdező kommentje:
Egyszóval ha hibázok és abból a céget megbüntetik, akkor én fizetem a kárt. Ennyire egyszerű a történet.
2021. febr. 26. 05:49
 17/18 anonim ***** válasza:

""A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható"

Erre hirtelen nem jut eszembe esetpélda"

Segítek :-)

Targoncás a gyárban hátrafelé nekitolat pl. egy raklap züldborsó konzervnek, amiből a fele használhatatlan lesz.

ha figyelmetlenül tolatott, Ő a hibás, ha műszaki hiba okozta, akkor nem (persze, ha nem tudott róla)

2021. febr. 26. 06:48
 18/18 Bolcs_Elek ***** válasza:

Nem tudom milyen konkrét estre gondol a kérdező.

Ha mondjuk feketén vagy félfeketén alkalmazza a munkáltató, és ezért a céget megbüntetik, akkor igen, a munkavállalót is megbüntetik.

Más esetekben nagy általánosságban, nem vonható felelősségre a munkavállaló

2021. ápr. 22. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!