Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha a munkahelyen hibázik az...

Ha a munkahelyen hibázik az alkalmazott és abból a céget megbüntetik,akkor alkalmazott mennyit fizet ebből a hibából ha ő okozta?

Figyelt kérdés
Hány % amit az alkalmazottat terheli ha megbüntetik a céget?

2021. febr. 24. 06:51
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
83%

Nincs ilyen, hogy hány %..

Attól függ, mi az a hiba és attól is függ, mit tartalmaz a munkaszerződés.

2021. febr. 24. 07:01
 2/18 anonim ***** válasza:
8%
Semennyit, normális országokban ilyen beteg kérdések fel sem merülnek. Ha kárt okoztál (pl. letört a készleten levő áruból egy darab) akkor esetleg levonják a béredből, de ha a cég kap mondjuk egy környezetvédelmi vagy munkavédelmi bírságot akkor nincs az alkalmazott felé pénzügyi retorzió olyan formában, hogy kiszámlázzák vagy jogilag átterhelik rád egy részét. Amennyiben ez lenne a cél akkor nem a cégnek szólna a büntetés, hanem neked, mint Kis Béla alkalmazottnak. Ha nagyon súlyos akkor mondjuk fizetéscsökkentéssel, lefokozással vagy kirúgással "bosszút állhat" a munkáltató, de a tulajdonosé a profit, ő viseli a kockázatot (büntetéseket) is.
2021. febr. 24. 07:11
 3/18 anonim ***** válasza:
86%

2-es, azért én ebben nem vagyok biztos, hogy abszolút nincs ilyen eset:

az imént már leírtam, csak kitöröltem (1-es vagyok).

Szituáció, főleg régebben: főnök a kisboltban - tegyük fel - azt mondja az alkalmazottnak, hogy MINDEN TÉTELT üssön a gépbe (igen, jól olvastátok, tudom, nem életszerű :D ).

Alkalmazott viszont saját szakállára néha nem ütöget, ezzel megbukik a NAV ellenőrzésen (valós eset!, ismerősöm járt így).

Főnök simán levonta az alkalmazott fizetéséből a büntetést (vagy egy részét, ezt most nem tudom pontosan, mert régen volt)

2021. febr. 24. 07:20
 4/18 anonim ***** válasza:
70%
Nincs fix %, kicsit durva lenne 100%-ban felelni 100 millió forintért, évi 2 millió forinttal.
2021. febr. 24. 08:48
 5/18 anonim ***** válasza:
23%
#3: Ha bebizonyítható, hogy rosszhiszeműségből vagy saját zsebre dolgozásból nem történt számlaadás akkor ez tiszta sor, csak hogy ez nem hiba, hanem szándékos eset. Hiba az, mikor a dolgozó elbóbiskol, figyelmetlen vagy egyszerűen nem áll a kellő információ birtokában ahhoz, hogy helyesen cselekedjen.
2021. febr. 24. 08:49
 6/18 anonim ***** válasza:
65%
Oké, de ha az alkalmazott egyszerűen figyelmetlenségből elmulasztja a blokkadást, akkor is lehet ez a helyzet.
2021. febr. 24. 08:52
 7/18 anonim ***** válasza:
83%
Ez teljesen a cégtől függ, hogy átvállalják-e a büntetést vagy pedig áthárítják-e a munkavállalóra. Mindkettőre volt már példa a történelemben.
2021. febr. 24. 09:29
 8/18 anonim ***** válasza:
48%

Már mért felejtené el figyelmetlenségből a blokk adást egy pénztáros? Amikor az a dolga?

Kifogásnak jó, de ilyen a valóságban nincs. Ilyen feledékeny csak akkor lehet, ha a pénztárban így keletkező többletet elteszi magának, leltár meg nincs minden nap.

Szépen is néznénk ki, ha a pénztáros feledékenységre hivatkozva lopkod, nem ad blokkot, ráadásul a tulajdonost a nav megbünteti, a dolgozónak meg semmi felelőssége az egészben, hát ő csak figyelmetlen volt :))))

A kamionos elbóbiskol, az meg álmos volt, hát meg kell érteni, szuszókál a darukezelő, ő is csak egy ember, az orvos elfelejti kivenni a műszereket a betegből, a villanyszerelés után megráz valakit egy készülék és egyik alkalmazottnak sem lenne semmiben felelőssége amit csinál? Erősen kétlem.

2021. febr. 24. 09:30
 9/18 anonim ***** válasza:
29%

#6: Nem, az már teljesen más helyzet. Az a vállalkozói kockázat része, hogy a munkáltató mennyire tud jó embereket toborozni a munkavégzésre. Ha tud olyanokat, akik munkakezdéstől műszak végéig éberek és soha nem hibáznak annak az a jutalma, hogy soha nem büntetik a céget, ha meg olcsón jut olyan munkaerőhöz amely el-el ütöget dolgokat akkor vagy hülye-biztos rendszereket állít szolgálatba a kockázatok csökkentésére vagy viseli a következményeit. Pl. világ szerte ismert jelenség az ún. fat finger error (mikor egy banki alkalmazott véletlenül kicsit több 0-t üt be a gépbe), de sehol nem lehet az alkalmazottal elvitetni a pénzügyi károkat. Nyilván mindenhol megpróbálják, de a munkaszerződésedbe sem lehet beleírni, hogy a munkavállalóé a kockázat, szóval ezek a perek jellemzően lepattannak a bíróságokról.

Az egy másik kérdés, hogy Magyarország van annyira ingatag gazdaságilag, hogy sakkban lehet tartani a szegényebb munkavállalókat, mert a megélhetésük fontosabb, de ettől még itthon sem valószínű, hogy jogilag megállnának az ilyen esetek.

2021. febr. 24. 09:38
 10/18 A kérdező kommentje:
Akkor megynyugodhatok. Olyan nincs a szerződésemben ha hibázok valamit es a céget emiatt megbüntetik akkor en fizetem ki.
2021. febr. 24. 11:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!