Mi értelme a KATA-sok 3 millió forint feletti megadóztatásának?
Jelenleg egy cégnek az alábbi kiadásai vannak a munkavállalói után:
-munkavállaló bruttó bére
-15,5% szociális hozzájárulási adó (szocho)
-1,5% szakképzési járulék
Ezzel egyetemben a munkavállalónak is vannak terhei:
-15% személyi jövedelemadó (SZJA)
-18,5% társadalombiztosítási járulék
A KATA-sok esetén idén január elsejétől él a szabályozás, miszerint ha az egy cégtől érkező bevétel összege meghaladja az évi 3.000.000 forintot, akkor munkáltató (a megrendelő/fizető fél) 40%-os adót kell hogy fizessen a 3 millió forint feletti részre. Ez ugyebár a kiszervezett munkavállalás ellen jött létre, csakhogy azért szervezik ki a munkavállalókat, mert így kevesebb a költség.
Most, hogy bevezették a szabályozást, kezdjük el számolni a munkáltató kiadásait egy bejelentett munkavállaló esetén, ha a munkavállaló keres nettó:
-300.000 forintot. Ez esetben a munkaadó havi 527.840 forintot költ. Az összehasonlítás kedvéért számoljuk át éves kiadásra: évi 6.333.820 forintot költ.
-500.000 forintot. Ekkor a munkaadó havi 879.700 forintot, évi 10.556.400 forintot ad ki a kezéből.
-750.000 forintot. Itt már a munkaadó havi 1.319.520 forint, évi 15.834.240 forint kiadásra számíthat.
-1.000.000 forintot. Jelen esetben a munkáltató havi 1.759.398, évi 21.112.776 forintot fizet.
-2.000.000 forintot. Ezek után a cég havi 3.518.797, évi 42.225.564 kéne hogy fizessen.
Most nézzük ugyanezeket a költségeket, ha a munkavállaló KATA-zik (belekalkulálva a 3 millió forint feletti részre vonatkozó 40%-os adót):
-300.000 forint esetén a munkáltató éves szinten 3.840.000 forintot fizet.
-500.000 forint esetén évi 7.200.000 forintot ad ki.
-750.000 forint esetén évi 11.400.000 forint költsége lesz a cégnek.
-1.000.000 forint esetén évi 15.600.000 forint kiadással számolhatnak.
-2.000.000 forint esetén pedig évi 32.400.000 forint lesz a költsége a cégnek. (Jelen esetben eltekintek a KATA-s egyéni vállalkozó terheitől).
Nem folytatom a számolást, azt hiszem most már mindenkinek nyilvánvaló: egyszerűen még így is jobban megéri nem bejelenteni a munkavállalókat, hiszen (fizetés függvényében) milliókat spórolnak a KATA-n. Így igazából mi értelme van ennek a 40%-os plusz adónak? Vagy lenne magasabb, hogy valóban ne érje meg a munkáltatóknak kiszervezni a munkavállalókat, vagy tök felesleges az egész. Maximum annyi haszna van, hogy így több pénz folyik be a kasszába, mint eddig. De ez esetben meg ne azt az érvet hozzák fel, hogy a munkavállalók érdeke a magas adó és a bejelentés. Mondják meg kerek perec, hogy nem a munkavállalók érdeke, hanem a cégek büntetése.
Egyébként az összegek nem légből kapottak, bárki kiszámolhatja ha nem hiszi:
Ez a honlap kiszámolja a nettóból a bruttót: [link]
Ez pedig a bruttóból az összes kiadást: [link]
“4. Akkor miért nem az alkalmazottja vagy annak azügyfélnek? Nyílvwnvaló bújtatott munkaszerződés.“
Miért lennék alkalmazott? Hogy ne dönthessem el, mikor dolgozom,? Hogy ne dönthessem el, milyen melót vállalok el?
“ Ha a 6 millióból LEGALÁBB 3 egy ügyféltől származik, az azt jelenti, hogy neki te alkalmazottja vagy.
Gratulálok.” 12 millió az éves keret és van 4-5 másik ügyfelem, akiknél kevés meló van még, de lassan ott is emelkedik.
Hát nem is kell kivenni, nagyon kreatívan lehet költségelni egy egyszemélyes KFT-ben. Könyvelő vagy te egyáltalán?
És abban is igazad van, hogy az okoskodásra fordítandó energia üzemmérettel arányosan növekszik. Én ezért is nem szoktam okoskodni, és az árakat kiadásoldalon kalkulálom tisztán. Ha ennyiért nem kell, akkor nem kell megvenni a terméket.
Bújtatott munkavállalás aha... jól bevettétek páran az agymosást.
És aki játékot ad ki az a Steam bújtatott alkalmazottja, aki videókat csinál, az a Youtube-é, akinek van 10 blogja az meg a Google-é mi? Vagy bármilyen melós aki egyszer az életben elvállal egy 6 millás melót mi?
Itt arról van szó, hogy páran nem nézték jó szemmel hogy néhány embernek jól megy a szekér, úgyhogy gyorsan tönkre kell tenni a bizniszt. A multik leszóltak a szakszervezetnek, hogy túl sok a magánzó webdesigner, influencer, fuvaros... és kevés a rabszolga... a szakszervezet meg kilóra meg van véve már 30 éve.
Jól látod, a KATA a mikrovállalkozókat segíti, és nem azokat akiknek 6 millás melók esnek be.
Akkor azt csinálod, hogy nem KATA-ra könyveled le azt a melót. Ha tényleg csak 1db melóról van szó.
Szerintem teljesen legitim az a nézet, hogy akinek adóelkerülésből megy jó a szekér azt jól meg kell b***szni.
Mert ő így akar versenyezni azokkal akik befizetik a közterheket, ő ebből nagy király, és nem érti, hogy miért kell őt bántani.
Te miért nem csalod az adót? Te vagy a hülye akkor.
Milyen adócsalás? Mert betartottam a jogszabályt ès befizettem a kata-t, hipát? Ha kevés az 50k, akkor emeltek volna inkább.
Nem mellesleg 3 millió bevétel nem feltétlen haszon, hiszen költségek is vannak, amit katásként nem feltétlen lehet leírni
Igen, egy bizonyos árbevételig.
Felette már van elég gazdasági stabilitásod, hogy nem szorulsz rá a KATA-ra.
Szóval ha neked egy ügyféltől ennyi bevételed azzal szerintem feltételezhető, hogy van piacképes terméked. Kijártad a céges óvodát, gratulálok.
És csak visszautalnék rá, hogy te problémáztál azon, hogy árat kell emelned, ha tartani akarod.
Álprobléma az egész, ha neked egy ügyféltől ennyi bevételed van akkor bőven kinőtted azt, amit a KATA-val ésszerű csinálni. Sok szempontból.
"Milyen adócsalás? Mert betartottam a jogszabályt ès befizettem a kata-t, hipát? Ha kevés az 50k, akkor emeltek volna inkább.
Nem mellesleg 3 millió bevétel nem feltétlen haszon, hiszen költségek is vannak, amit katásként nem feltétlen lehet leírni"
Igen, erre céloztam azzal, hogy ekkora árbevételnél már több szól a KFT mellett, mint a KATA mellett.
Nem az 50k a kevés, hanem maga az 50k van arra szabva, hogy a kisadózónak tervezhetőek legyenek a költségei.
Tehát nem ennyi az adó, hanem annyi ami a kérdés elején le van írva. Annyiba kerül bruttó egy alkalmazott a piacon.
Én se értem a felháborodást. Akkora handicap volt az átlag munkavállalóval szemben, hogy csoda, hogy ennyi ideig hagyták érintetlenül. Aki eddig egy melóval hazavitt 6 milliót, ha nem csinált mást egesz évben, befizetett 600k adót azt csá. Aki meg havi 500-at keres tehát egy év alatt szintén 6 milliót, az meg befizet kb 2 millát. Ezentúl meg a katás is befizet 1.2 milliót a 6-ból. Még így is kicsit jobban jár, a maradék 800-at meg elteszi nyugdíjra. Így is eléggé jól jár.
De már megszoktuk, hogy mindig azoknak sír a szája, akik a legkévésbé vannak rászorulva. Ha azok sírnak akkor meg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!