A munkaltatom csokkentheti a tudtom nelkul a bruttomat?
Ha a nettód nem csökkent, akkor miért mérgelődsz?
Akkor lenne igazad, ha emiatt kevesebbet utaltak volna!
4 vagyok jah, bocs, én már a csedre/gyedre gondoltam.
Amúgy nem tudom mit kell pattogni, nem dolgozol, de kapsz pénzt, örülj neki.
"450bruttora vagyok bejeletve, viszont most kaptam csak berpapirokat miszerint marciusban es juniusban csak 350 es 320 a bruttom. Felhivtam a munkaltatom erre ok azt mondtak azert ennyi mert nem kellett jarulekot fizetniuk a covid miatt."
Valószínűleg azért, mert a kedvezmény miatt visszafele számolták ki a bruttó béred. Tehát a nettó béredből indultak ki. Ha maradt volna a bruttód, akkor hiába voltkedvezmény a béred után, azt a nettód vitte volna el, ha marad az eredeti bruttó béred.
Példa:
Bruttó 450 ezer
levonások: 150.750,- (33,5 % adó, járulék)
Nettó béred: 299.250,- forint.
Mivel mondjuk csak a 4 % természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni (tehát 33,5 % helyett csak 4 %-ot), így visszafele számolva a bruttó béred: 311.718,-
311.718 x 4 % = 12.469,- -> nettó bér 299.250,-
Ha marad a bruttó 450 ezres béred:
450 ezer x 4 % = 18 ezer -> nettó béred: 432 ezer forint lenne.
Viszont a cég ilyen formában nem kedvezményezett, gyakorlatilag nem tudja érvényesíteni azt, amivel segíteni akarta az állam, ha az eredeti bruttó béredet veszi alapul a járulékkedvezmény érvényesítéséhez.
Azért ilyen "érdekes" az elszámolás.
Mielőtt bárki írná a számolás helyességét stb., csak jelzem, egy hasraütésszerű példán keresztül vezettem le a kérdezőnek, hogy mi miért úgy van. Tudom, hogy valószínűleg nem pontosak sem a %-os mértékek, sem a kedvezmény felsorolása, sem egyéb más. A logikát akartam csak vázolni vele.
A NAV tájékoztató szerint:
"A járulékmentesség nem érinti a biztosított társadalombiztosítási- és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét. Ezen időszak szolgálati időnek minősül és a keresetet, jövedelmet a nyugellátás összegének megállapítása során figyelembe kell venni."
Vagyis ebből kifolyólag hátrány nem érhet még akkor sem, ha most úgy tűnik, hogy igen. :)
Es a tappenznek van maximalis osszege, amit ezzel a berrel jo esellyel amugy is kimaxoltal.
2020ban a max tappenz a minimalber ketsueresenek 30as resze egy napra, vagyis 10ezerparszaz forint
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!