Hogyan működik ha örököltem egy házat?
Egyedüli örökösként egyenes ági rokon.
Örököltem egy lakást ami pl. 14 millióra lett felértékelve. Ha én ezt a lakast eladom pl 18 millióért és az árából veszek egy másik lakast kell-e adóznom? Ha igen, mennyi pénz után? Hogyan működik ez?

Téves.
Az örökséged adó és illeték mentes.
Az, h ki mennyire értékeli senkit nem érdekel.
Ha eladod, akkor az eladási ár számít, semmi más. Ha eladod, akkor még mindig az örökséged van nálad, ami ugye adómentes.

"Az örökölt ingatlan eladásakor szinten fizetned kell
Amennyiben a szerzés évét követő 5 éven belül kerül eladásra az örökölt ingatlan, számolni kell továbbá személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséggel. Ilyenkor az ügyletből származó nyereség után kell adót fizetni."

De nincs haszon, hiszen nem vette. Az, hogy valaki valamikor felértékelte nem számít.
Ha 5 éven belül eladja és olcsóbb lakást vesz, csak abban az esetben keletkezik haszna.
Ne írjatok már hülyeséget!

7 Figyelj, nem mi írunk hülyeséget. Bizonyítottuk is amit írtunk. De, számít mekkora a ház értéke. Ha annál drágábban adja el, azt a különbözetet nevezik haszonnak. Arra az vonatkozik, amit írtunk.
Ha olcsóbb lakást vesz, az más kategória. De azt nem "haszonnak" nevezik. Nem érted, hogy itt mit takar a haszon fogalma?

Akkor egyszerű: kell egy másik értékbecslés ami magasabb értéket állapít meg.
Mivel ez nem egzakt adat, hanem mint a neve is mutatja becslés, simán érvényes lesz az is.
Furcsa világ lenne, ahol egy becsült adathoz képest kellene adót fizetni. :D

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!