Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan működik ha örököltem...

Hogyan működik ha örököltem egy házat?

Figyelt kérdés

Egyedüli örökösként egyenes ági rokon.

Örököltem egy lakást ami pl. 14 millióra lett felértékelve. Ha én ezt a lakast eladom pl 18 millióért és az árából veszek egy másik lakast kell-e adóznom? Ha igen, mennyi pénz után? Hogyan működik ez?

2020. aug. 28. 14:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
62%
A különbözetre, tehát a 4M Ft-ra kellene fizetned 15% adót.
2020. aug. 28. 14:09
 2/13 A kérdező kommentje:
És ha csak két év után adom el? Mert olvastam valami olyasmit is, hogy ahogy telnek az évek ez az adó csökken, évről évre mindig valamennyivel kevesebb. Azt hiszem 5 év a max, utána elvileg már nem kell adózni. Ez mennyire állja meg a helyét?
2020. aug. 28. 14:26
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Helytálló igen. A NAV-nak van egy nagyon jó kis kalkulátora pont erre:

[link]

2020. aug. 28. 14:39
 4/13 anonim ***** válasza:
0%

Téves.

Az örökséged adó és illeték mentes.

Az, h ki mennyire értékeli senkit nem érdekel.

Ha eladod, akkor az eladási ár számít, semmi más. Ha eladod, akkor még mindig az örökséged van nálad, ami ugye adómentes.

2020. aug. 28. 14:52
 5/13 anonim ***** válasza:
85%
#4 - már ne haragudj, de nem igaz amit írsz. Odáig stimmel, hogy egyenesági rokontól adó- és illetékmentes az örökség. De ahogy ezt haszonnal eladja, úgy már jövedelme keletkezik, ami az szja törvény ide vonatkozó passzusa szerint adóköteles. Erre van a NAV kalkulátor. Ha ő két éven belül +4 millió haszonnal adja el, akkor igenis adóköteles neki a jövedelme.
2020. aug. 28. 14:58
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

"Az örökölt ingatlan eladásakor szinten fizetned kell

Amennyiben a szerzés évét követő 5 éven belül kerül eladásra az örökölt ingatlan, számolni kell továbbá személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséggel. Ilyenkor az ügyletből származó nyereség után kell adót fizetni."

[link]

2020. aug. 28. 14:59
 7/13 anonim ***** válasza:
48%

De nincs haszon, hiszen nem vette. Az, hogy valaki valamikor felértékelte nem számít.

Ha 5 éven belül eladja és olcsóbb lakást vesz, csak abban az esetben keletkezik haszna.

Ne írjatok már hülyeséget!

2020. aug. 29. 08:46
 8/13 anonim ***** válasza:

7 Figyelj, nem mi írunk hülyeséget. Bizonyítottuk is amit írtunk. De, számít mekkora a ház értéke. Ha annál drágábban adja el, azt a különbözetet nevezik haszonnak. Arra az vonatkozik, amit írtunk.

Ha olcsóbb lakást vesz, az más kategória. De azt nem "haszonnak" nevezik. Nem érted, hogy itt mit takar a haszon fogalma?

2020. aug. 29. 08:51
 9/13 anonim ***** válasza:
48%

Akkor egyszerű: kell egy másik értékbecslés ami magasabb értéket állapít meg.

Mivel ez nem egzakt adat, hanem mint a neve is mutatja becslés, simán érvényes lesz az is.

Furcsa világ lenne, ahol egy becsült adathoz képest kellene adót fizetni. :D

2020. aug. 29. 08:56
 10/13 anonim ***** válasza:
9 Ez nem így van, azt az értéket veszik figyelembe, amit a hagyatékin megállapítottak. Neked ez furcsa? Nekem nem. Direkt azért van így kitalálva, hogy ne tudj olyasmivel trükközni, amit írsz. Az a lényeg, hogy biztosan meg legyél adóztatva. Elhiszem, hogy eredetinek tartod az ötleteid, csak nem így működik a valóságban.
2020. aug. 29. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!