Ingatlan bérbeadása utáni adózás 2020ban?
Mi van?!?!?
Közös költség után miért kellene adózni? Az egy költség, nem pedig a bevételed.
Van egy bevétel, amit a bérbeadásért kapsz. Ha Neked fizeti ki a bérlő a szolgáltatóknak fizetendő rezsi összegét, akkor az is a bevételed része, hiszen megkaptad Tőle.
A bevétellel szemben elszámolhatod a bérbeadást közvetlenül szolgáló - és törvény szerint is elszámolható - kiadásaidat. Tehát ott fog kinullázódni jó esetben a kapott rezsi összeg amikor megfizeted azokat a szolgáltatóknak.
Ha nem Neked fizeti ki a bérlő, hanem a rezsiszámlák a nevére jönnek és Ő rendezi közvetlenül a szolgáltatóval, akkor nem a bevételed része, viszont nem is tudod elszámolni kiadásként, hiszen a számlák nem a nevedre szólnak.
A "rezsibe" beleértem a közös költséget is.
Én sok változást nem tapasztaltam, inkább csak szavakkal bonyolították meg azt, ami "azelőtt" is úgy működött, hogy még annyira se legyen érthető, mint eddig.
A lényeg még mindig ugyanaz: Ha Neked fizeti a rezsi (közös költséget is annak veszem) összegét a bérlő, és Te fizeted tovább a szolgáltatóknak, akkor a bevételed része is a kapott összeg, a belőle kifizetett összeg pedig elszámolható költségként (kivéve biztosítási díjak) a bevételeddel szemben.
Ha közvetlenül fizeti a bérlő a szolgáltatónak és nem Neked, akkor nem lesz a bevételed része és logikusan nem is számolhatsz el vele szemben költséget, hiszen a költséget nem Te fizetted meg, nem nálad keletkezett kiadás.
A bérlőnek továbbszámlázott szolgáltatások kategóriát pedig szerintem hagyjuk. Hülyére bonyolítanak mindent, tök feleslegesen.
Ez kb. olyan, mint hogy most egy végzés nem jogerőre emelkedik, hanem véglegessé válik... :) A lényeg ugyanaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!