Hogyan zajlik egy NAV ellenőrzés KATÁS egyéni vállalkozóknál? Valaki futott már bele?
Nemrég indultam mint katás ev, jelenleg egy céggel állok csak szerződésben, de tőlük annyi munkát kapok, hogy az is bőven kitölti a kapacitásom.
Úgy tudom, ilyen esetben felmerül a NAV-nál a bújtatott foglalkoztatás gyanúja, és ellenőrzésre lehet számítani.
Pontosan hogy zajlik egy ilyen ellenőrzés, mire kell számítani? Személyesen felkeresnek? Miket kérdeznek? Előre értesítenek, vagy egyszer csak betoppannak?
Akinek volt már dolga ilyennel, kérem írjon!
Semmi olyan szabály nincs, hogy ne vállalhatnál csak egyetlen cégnél munkát. Én nyelvtanár vagyok, két éve vagyok katás, a számláim 80%-a ugyanannak a nyelviskolának megy. Még soha senki nem csesztetett emiatt.
Egy normális szerződésből amúgy már eleve kiderül, hogy szó sincs munkaviszonyról. Teljesen más az egész. Van egyébként hét feltétel, amiből legalább kettőnek meg kell felelni, és akkor tutira békén hagynak. Ezeket a feltételeket a neten is megtalálod.
Itt is elolvashatod őket. Ha nem bent a cégnél végzed a munkát, hanem otthon, te döntöd el, mikor mennyit vállalsz, hogy osztod be az időd, milyen módszerrel végzed el a munkát, akkor nem érheti szó a ház elejét.
De amúgy még nem hallottam egyetlen katástól sem, hogy emiatt ellenőrizték volna, pedig kapásból a nyelvsulinál nem vagyunk kevesen.
Utolsó: milyen kérdések vannak ebben a kérdőívben? Ha kitöltöm akkor utána békén hagynak?
Az én számláiknak jelenleg 100%-a egyetlen céghez megy.
A 7 pontról már én is hallottam.
Itthonról dolgozom, székhelyem a saját lakcímem.
Saját eszközeimmel dolgozom (ez benne van a megbízási szerződésben is)
Illetve projekt alapon, tehát teljesen szabad beosztásban, egyedül a határidő köt.
Ez már elegendő ahhoz, hogy békén hagyjanak?
eleve nem köthető megbízási, csak vállalkozási szerződés.
Ha küldesz priviben egy mailt, átdobom a kérdőívet.
MErt a megbízási szerződés eleve kiköti, hogy a megbízó utasítása alapján kell eljárni, a költségeket a megbízó állja.
NEm tanácsos katásnál...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!