Kezdőoldal » Utazás » Repülés, repülőjegyek » Utasszállító gépen éjszaka...

Utasszállító gépen éjszaka lehet látni az égéstermék vagy a turbina belsejének izzását?

Figyelt kérdés
2020. dec. 11. 20:07
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem
2020. dec. 11. 20:28
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha bemaszol a turbinaba akkor igen.
2020. dec. 11. 20:31
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Előbb megnéztem egy éjszakai videót egy Airbus felszállásáról, hátulnézetből, teleobjektívvel követték a startot, és még ott is teljesen sötét a hajtómű.

Úgy látom, látható láng csak utánégetőknél van (ha nincs súlyos gubanc persze).

2020. dec. 11. 21:02
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem látni semmit belőle.
2020. dec. 11. 21:03
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nincs lang a hajtomuvon kivul, ha igen, akkor baj van.
2020. dec. 11. 22:32
 6/10 denibá válasza:
85%
Amennyiben a hajtóművek a szárnyakra vannak felépítve (és nem a törzsre), akkor a farokrészben lévő ablak melletti ülésekből jól lehet látni a turbina utolsó fokozatának izzó lapátjait. Ez meggypiros színű és teljesen normális. Ilyenkor a lapátok hőmérséklete 760-800 Celsius fok és ez a lapátok szilárdságára nem jelent semmilyen veszélyt. Egyébként hirtelen gázadáskor rövid idejű lángcsóva is megjelenhet a turbina utáni térben, ez is teljesn normális. Egyébként vadászrepülőknél, ahol hirtelen gyorsítás is szükséges lehet, a turbina utáni fúvócsőben forszázs-kollektorokat helyeznek el, amiből kerozint fecskendeznek be és ezzel az utánégetéssel gyorsítanak. De ezt csak néhány másodpercig szabad, mert szétégne a fúvócső.
2020. dec. 13. 08:13
 7/10 A kérdező kommentje:

Ez érdekes, ezek szerint ez gondolom hajtóműtípus-függő.

Kedves 6-os, ez melyik géptípus, évjárat konkrétan? Vagy általánosan ezt tapasztaltad? (Nyilván személyes élményed.)

Pusztán yt-videók alapján tény, hogy nem is lehet ilyen következtetést pontosan leszűrni, mert egészen eltérhet a kamera és a szemünk spektrális érzékenysége.

Illetve úgy tudom, van olyan turbinagyár (bár ők inkább erőművekbe gyártják, amiről ezt olvastam), akik a lapátokat furatokkal látják el, amin át a lángtér felé hideg levegőt sajtolnak, így hűtik a lapátokat. Nem tudom, repgépeknél van-e ilyen, hiszen ez egy eléggé elbonyolított konstrukció, és ha a hűtés fent lerobbanna, akkor hajtómű meg fel...

Mindenesetre bizonyos, hogy sok eltérés van konstrukció és konstrukció között.

Ami tény, hogy úgy véltem korábban, hátulnézetből sötétben jól meg lehet lesni a benti tüzet, de ez - utasszállító gépeknél - kicsit olyan, mint amikor gyerekként már tudtam, hogy az autókat a benzin/gázolaj égése hajtja, és egy kis ideig azt hittem, ha bepillantunk a hűtőrács mögé, ott olyan tüzet láthatunk, mint a FÉG kályhában. :-)))

Lehet-e egyébként, hogy utasszállítóknál nemcsak a hatásfok miatt nem engedik ki túl melegen az égésterméket, hanem azért is, nehogy az utasok pánikba essenek, hogy kigyulladt a hajtómű?

2020. dec. 14. 23:06
 8/10 anonim ***** válasza:
Nincs láng vagy izzás polgári gépeken, ha normálisan működik a hajtómű. Egyes szuperszónikus katonai gépeken van utánégető, ott lehet esetleg lánghoz hasonló jelenség.
2020. dec. 22. 17:48
 9/10 A kérdező kommentje:

Utánégető:

ha más formában is, de mégiscsak igazam volt gyermekésszel (ld. 7. hsz.): 😁😆😂🤣

[link]

2020. dec. 22. 19:19
 10/10 anonim ***** válasza:
A mai modern gépeken már nem. Viszonylag elég korán kezdtem és amikor éjszakai járaton mentünk át a szüleimmel Londonból New York-ba akkor láttam mélyvörös izzást a hajtóműből. Egy teljesen alu fényű négy hajtóműves gép volt, a hajtóművek pedig be voltak építve a szárnytőbe. Azóta sem láttam ilyet de nagyon régen volt már az is lehet hogy nem gyártják.
2021. márc. 10. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!