Van alapja a félelmemnek Budapestre utazással kapcsolatban? Mit tegyek hogy ne féljek? Hogy készüljek?
11: senki nem mondta ezt rólad!
De azért lásd be, hogy valami nem stimmelhet nálad, ha egy kb. 10éves gyerek szintjén félsz egy bp-i utazástól.
Nem is értem, hogy miért félnek a vidékiek Bp.-től, amikor itt már jóval több a vidéki mint a pesti?!
Ergo: te vidéki létedre félsz a vidékiektől?!
Üdv.: egy 19 éves bácsi.
23 éveshez képest elég gyerekes szóhasználattal és probléma felvetéssel írsz.
"Olyan rossz, valós dolgokat lehet olvasni a Facebookon"
Attól, hogy valós, még a Facebookon túlreprezentáltak a dolgok. 1000 emberből 700 megosztja a rossz élményeit, de semmit nem ír a pozitív és semleges dolgokról. Talán 20 ember ír esetleg a pozitívakról is, de még ők se minden pozitív és semleges dologról írnak, csak néhány kiragadott dolgot az életükből.
Te meg a megosztott dolgoknak kb. 30%-át látod, mert remélhetőleg nem lógsz állandóan a neten. Ezek irtóra eltolt hangsúlyok. Amit ráadásul mégjobban eltol valamilyen irányba, hogy akikkel, amikkel interakcióba lépsz Facebook-on, amikre kommentelsz, szomorú arcozol, stb. azokból fog neked többet mutatni. Szóval, ha még sopánkodni is szokták mások rossz élményein, vagy bekommenteled néha, hogy sajnálod, vagy bármi egyéb. Akkor a Facebook pláne olyasmiket fog neked mutatni, mert azt látja, hogy ezek érdekelnek. Miközben, ha valaki kiírja, hogy megint nyitva a kedvenc boltja, azon átlapozol lájk és egyéb nélkül, így az olyanból kevesebbet fog feldobni, mert azt látja, hogy nem érdekel annyira - de aki ilyet posztol az is azt fogja látni, hogy sokkal többen reagálnak rá, hogy "jajj már megint egy kéregető", mint arra, hogy "de jót ebédeltem"...
Nagy városban más az élet. Sokkal több az ember, sokkal kevésbé foglalkozik mindenki a másikkal. Pont azért, mert sokan vannak. Kevesebben köszönnek egymásnak, mert naponta ezer embernek nem köszönünk, akikkel amúgy semmi más találkozásunk nincs, mint elmegyünk egymás mellett az utcán, csak mert sokan vagyunk. Ha valaki nem szimpatikus, nem akarsz vele beszélgetni, egyszerűen elmész mellette, nem foglalkozol vele.
Mivel sokan vannak, kéregetni is többen kéregetnek, hiszen van ember mennyiség, akikkel érdemes lehet próbálkozniuk. Ha akarsz, adsz nekik. Ha nem akarsz, nem adsz. A koldús mellett is elmész.
Nagy veszélyek nem leselkednek az utcán az emberre még este sem. A forgalmasabb, kivilágított helyeken, főbb utcákon pláne nem. Nagyon rossz környékeken, nagyon félreeső utcákban, erdős részeken esetleg nagyobb lehet a veszélye, de még ilyen helyen se nagyon kell félni. Megtámadni nem fognak csak úgy.
Mivel sok az ember, nagyobb az esélye, hogy összefutsz valami idegbeteggel, aki hülyeségeket beszél, kötözködik, de ez sem mindennapos.
Legnagyobb veszélye annak van, hogy nagy tömegben esetleg kilopnak a zsebedből/táskádból valamit, de velem ilyen is 10-20 évente egyszer fordul elő és még a környezetemben is max néhány évente hallok ilyet. Ha nyitva a táskád és látszik a telefonod, nagyobb eséllyel lopják el. Ha nincs feltűnő helyen, nem könnyű hozzáférni, akkor inkább olyat keresnek a tolvajok, amiben nincs olyan nagy kihívás, könnyebb ellopni.
"Fiatal néni vagyok."
Ilyeneket inkább ne mondj, mert gáz és ha olyanokkal futsz össze lehet, hogy be is szólnak érte, aztán még rosszul fog esni, de ennél jobban bántani ők se fognak.
"Mire készüljek?"
Készülj arra, hogy sok az ember, ami szokatlan lesz a vidék után. A sok ember sok féle, de amúgy semmi különös. Ha bármi rosszal találkozol érdemes arra gondolni, hogy egy 2 milliós városban volt 1-2 rosszabb élményed, de a többség nem ilyen.
Jó napot emberek, a kérdező vagyok bannolt fiókról.
Nemrég megejtettem egy Budapesten átutazást. 3 perccel beérkezés előtt szinte bevágódott a vonatfülbéke két véres szemű, nagyon bunyós C type. Szegények nem tudnak hazautazni, pénz kell! Szerencse hogy nem egyedül mentem.. de sajnos inkább a társamra néztek. Én rettentően megijedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!