Milyen esetekben hagynátok el az országot és próbálnátok külföldön - Európán belül - boldogulni, vagy új életet kezdeni, és mik lennének számotokra kizárandó okok?
A nővérem és párja már lassan 8 éve élnek Angliában. Nálunk az adósság volt az ok, hogy kimentek. Előbb a sógorom ment ki, majd a nővérem.
Én idén megyek ki, az ok egyszerű. Pénz miatt.
Én eddig úgy voltam vele, hogy itthon akarok élni, nem mennék ki.
Viszont már lassan egy éve nem találok munkát. Egyetemet végeztem (rossz szakot, már tudom), a tanulást ellehetetlenítik (korom miatt, tandíj, nincs diákigazolvány). Magamnak is köszönhetem ezt a helyzetet.
Most kezdek azon gondolkozni, hogy külföldön próbáljak meg a végzettségemnek megfelelően elhelyezkedni (vannak országok, ahol keresett), aztán, ha összeszedem magam talán visszajövök.
Hát én a mostani esetemben akarom elhagyni az országot. Mik történtek velem, ami miatt ezt mondom? Csak röviden írom le őket:
- Lényegében megszívattak az egyetemi tovább tanulás területén, mivel az érettségim után vezették be a kötelező emeltet, mink meg nem raktunk
- Elkezdtem egy normálisnak nevezhető felsőfokú OKJ-t, amiből a végére csak a bizonyítványomban lett felsőfokú OKJ, mivel a második évemben bejelentették, hogy ez nem fog számítani felsőfokúnak. Eltudtam volna helyezkedni vígan vele bárhol, ha megmarad felsőfokúnak
- Emiatt szakmámban normális helyen nem tudok elhelyezkedni. Hiába van meg a kellő szakmai tapasztalatom, csak nincs hozzá megfelelő iskolai végzettségem
- Minimálbérből nekem kell fizetnem a váratlan kiadásokat. Egy olyan családban, ahol rajtam kívül van 3 aktív dolgozó +1 nyugdíjas. Nem élünk nagy lábon, csak tényleg a szükségeseket vesszük meg, ennek ellenére, mint írtam bármilyen váratlan kiadás van, azt nekem kell fizetnem (+ sokszor a bérleteket is nekem)
- Ez pedig a legvégső pont, ami miatt úgy döntöttem, hogy elhagyom az országot: nincs jövőm ebben az országban. Mint írtam itthon nem tudok elhelyezkedni, mert nem megfelelő az iskolai végzettségem, de a tapasztalatom nincs meg rá. Megfelelő iskolai végzettséget nem tudok szerezni, mivel, mint írtam nem sok pénzünk van, és a nekem szükséges képzések nem indulnak államilag támogatotton (ösztöndíj van, csak éppen megszerezhetetlen), a féléveket meg nem engedhettem meg magamnak. Átlagban 450 000 Ft/félév. Kb. 45 ezret kapok ténylegesen. Ergo egy félévért 10 hónapnyi fizumat kellene kifizetnem. A szak meg 6 féléves. Ergo, 60 hónapnyi fizum kellene hozzá, ergo olyan 5 évig kellene gürcölnöm az elvégzéséhez. Most lehetne mondani azt, hogy az országban mehetek máshova is dolgozni, csak kérdem én: az országon belül hova? Budapest? Munka ott sincs sok, ráadásul London kategóriában vannak sokszor az árak. Ráadásul ott se nagyon tudnék a szakmámban elhelyezkedni.
Lehet mondani azt, hogy miért nem képzem át magamat. Erre csak azt a kérdés teszem fel, hogy hol? Munkaügyi tanfolyamon? Csak kimondom és küldenek el. Megint OKJ? Fizetnem is kellene érte, Nappalira se tudnék menni a korom miatt, ráadásul hiába végezném el, megint nem lenne megfelelő tapasztalatom hozzá. Emiatt nem tudnék elhelyezkedni vele.
Külföldön mik a lehetőségeim? Angliában már eltudnék helyezkedni, mivel meg van hozzá a megfelelő szakmai tapasztalatom, normális fizuért, stb. Lényegében már most több lehetőségem van a jövőben ott, mint itthon. Ezért fogom elhagyni az országot a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!