Kezdőoldal » Utazás » Európa » Anglia: Ezt hogyan hárítsam:...

Anglia: Ezt hogyan hárítsam: Rokon rám akar aggatni valakit, hogy segítsek neki?

Figyelt kérdés

Angliában élek már 6 éve. Tesóm kitalálta, hogy segíthetnék a nevelt fiának. Nem mondta ki konkrétan, de burkoltan azt mondta, pár hónapra fogadjam már be legyek szíves a párjának a fiát és annak unokatesóját, mert szeretne kijönni. A probléma ott kezdődik, hogy eleve nem bírom a srácot, az unokatesójához végképp semmi közöm. A srác, pontosan nem tudom hány éves, de 20-as évei elején jár, tudom, hogy még gyerek, otthon él még tesómmal és párjával. Nem dolgozik, elég lusta "gyerek". De ezt mondja is tesóm. Mondja, hogy nem nagyon beszél angolul, játszik neten, onnan kapkodott fel némi angolt (el tudom képzelni, mennyit tudhat...)de mondja tesóm, hogy biztos fél év alatt megtanulná a nyelvet...biztos, azért ez nem olyan gyorsan megy. Kérdeztem, hogy mennyit tudnék segíteni, én mondtam, hogy beviszem az ügynökséghez, leülök a háttérben, ő meg beszél. Ha nem, nem kap munkát, ez ilyen egyszerű. Erre azt mondta, hogy aha, akkor annyit fel kéne kapkodnia legalább, amennyit az ügynökségnél meg kell, hogy értsen...hát így is mondhatjuk:D Az emberek többségének le se esik, hogy ott nem fogják direkt lassabban elmondani a dolgokat, hiszen pont az a lényeg, hogy leteszteljék az embereket, hogy tudnak e angolul...Mondtam neki, hogy először a sar lapátolást is el kell vállalja, mert valszeg vmi nagyon gáz melót kap először. Személyi edző szeretne lenni fitnesz klubban, mondta, hogy azt tudná itt is csinálni...szerintem csak azért választja ezt a melót, mert annyit lát belőle, hogy a személyi edző megmondja mindenkinek, hogy mennyit push up-oljon...de szerintem azért egy csomó mindenhez kell érteni, biztos nem olyan tengi-lengi meló, mint gondolja. Mondja tesóm, hogy akár 200 ezer forintot is ki tudna küldeni vele, hogy esetleges visszaútra is fussa. Én meg mondom neki, hogy 6 éves 250-nel jöttünk ki fejenként együtt a párommal és épphogy elég volt, pedig 4. hét elején már kapta az első fizetését a párom. Erre ő azt mondta, hogy de mi idegenbe jöttünk ki, nem volt senki, aki segített volna...ebből azt vettem le, hogy valszeg elvárja, hogy én ellássam szállással meg mindennel a két kölköt....Annyira nem félek, hogy kijön, mert lusta, de mi van, ha mégis ki akar jönni...hogyan hárítsak? A tesómék se tudtak tőle megszabadulni, 3 gyerek van az előző kapcsolatából a pasinak, ő a középső. Az első már kirepült, de még anyagilag segíteni kell. Van még ennek a fiúnak egy öccse, nem tanul, szintén nem dolgozik, lusta gyerek. Nagy valószínűséggel nem a fiú akar kijönni, hanem tesóm akar tőle megszabadulni. Azt mondta most áprilisig próbálja majd rávenni a fiút az angol tanulásra, azt tanácsolta neki, hogy a játékból még szedjen össze angolt, én meg mondtam neki, hogy legalább nézzen angol filmeket. A tesóm azt mondja, nem fog leülni a fiú szavakat magolni...

Egy ilyen lusta gyereket bevállalnál, mi van, ha lusta lesz itt is, nem akar majd dolgozni, hogy az istenbe szabadulok meg tőle?

ex-sógornak kábé egy éve segítettünk. Akkor még bérlakásban laktunk, fizetett is lakbért, meg mindent. A nappalinkban lakott pár hónapon keresztül. Őt is untam már a végén, pedig dolgozott, elég rendes volt, és beszélt angolul, nem kellett tutujgatni, mondjuk kirakni kicsit nehézkes volt, nem nagyon akart magának szállást keresni, több héten át nyaggadtuk, mire végül az ölébe pottyant egy lehetőség. Az angol lakások kicsit és egy plusz embert kerülgetni elég kellemetlen.

Most vettünk házat, de hitelre, lehet azért gondolja a tesóm, hogy bevállalhatnánk a kölyköket.

Még nem tudja a tesóm, de terhes vagyok. Van egy plusz szobánk, mert terveztünk egy 2. gyereket. 1 már van, 3 éves. Még az elején vagyok, de szeretnénk, ha egyből külön szobába tudnánk rakni a picit majd, és még a szoba nincs kész. Még rendbe kell rakni. Július, augusztusra várjuk a babát. Véletlen se szeretném megkockáztatni, hogy a baba érkezésekor még ott legyen két idegen ember a lakásban. Ha tesómról lenne szó, vagy unokahugomról, más kérdés. Az ex-sógornak is csak azért segítettem, mert anyagilag jól jött, plusz ismertem, normál tag, tudtam, hogy 3-4 hónap alatt összeszedi magát, és mert keresztlányom apja, gyerektartást fizet rá, nekem is érdekem, hogy jó pénzt kapjon a keresztlányom.

De a tesóm párjának az előző kapcsolatból származó fiához és az unokatesójához semmi közöm.

Hogyan hárítanátok a dolgot?

2013. dec. 30. 00:24
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
34%

Kezdd el mondogatni hogy jaj de jo, mindjart varjatok a kicsit, legalabb ti majd elmentek szorakozni, o meg otthon vigyaz ra, pelenkat cserel, eteti stb, napi 24 oraban.

Kis szerencsevel a gyerek megijed es visszatancol.

De ha ez nem segit, meg kell mondani nyiltan, hogy bocs, nincs hely, es penz se, mert kell nektek.

Ne hagyd hogy palimadarnak nezzenek.

Nalam is ez megy, csak mert kulfoldon vagyok mar mindenki azt hiszi hogy tele vagyok penzzel, pedig azert itt se vicces egy fizetesbol oten megelni.

2013. dec. 30. 11:22
 12/17 A kérdező kommentje:

A vigyázással nem tudom elriasztani. Én 8-13-ig dolgozok, párom 13.30-24.00-ig dolgozik, így mindig van ki vigyázzon rá. Kimozdulni meg ígyse úgyse nagyon tudunk sajnos. Van itt ismerős, de sajnos nem nagyon érnek rá vigyázni rá. Eddig csak kétszer sikerült kimozdulnunk gyerek nélkül. Esti suliba eleve járok most, tanulom a nyelvet, mert egy szintig el tudtam jutni, el lennék ezzel a szinttel, de szeretném tökéletesn beszélni a nyelvet. (amióta járok, sok mindent tanultam)

De a kislányom csoki nélkül is pokollá tudja tenni az életüket:DDDDD Igazából elég nehéz vele, hisztis eléggé, persze én elviselem, de már páran megjegyezték, hogy kicsit hisztis.

De én hozhatok néhány idétlen szabályt:D Olyan házi sárkányos szabályt.

2013. dec. 30. 11:25
 13/17 anonim ***** válasza:
92%

Ne menj bele. Sokszor mondják, hogy a külföldi magyarok bunkók, mert nem segítenek egymásnak. Én próbáltam segíteni és mindig nagyon poffára estem.

Hozzánk is jöttek ki, de persze hiába volt nyelvtudás, diploma, egyszerűen nem érdekelte őket, hogy tényleg melót kapjanak. Csak a szakmájában megfelelő jó fizető állások voltak a jók. Ez ok., de 2 hónap után még mindig a nyakunkon voltak.

Ha valaki szeretne, otthonról is tud munkát vállalni. Segíthetsz neki linkeket ajánlani, hol lehet munkát keresni, lakásokat, praktikus infókat. Ennyi, másban nem ajánlom. Mond meg nekik, egyenesen, hogy nem tartod jó ötletnek, se pénzetek, se helyetek és időtök nincs erre.

Különben is nem tudom mit képzel az aki képes más nyakán élni hónapokig.. Főleg tök idegen ember..

2013. dec. 30. 12:39
 14/17 A kérdező kommentje:

Már segítettünk így pár embernek. Az elején még többen laktunk egy lakásban. Az egyik ismerősünk, aki segített nekünk munkát találni, mondta, hogy jönne ki valaki, tudja, hogy van egy üres szobánk, be tudnánk e fogadni. Bevállaltuk. Akkor még egy sráccal éltünk együtt, még nem volt gyerekünk. Amikor kiért a nő, akkor derült ki, hogy szinte nem hozott ki semmi pénzt és egy nyikkot nem tud angolul. Annyiból oké volt a dolog, hogy albi, szemétdíj, vízdíj, internet fix volt, ezeken nem buktunk. Az áram és a gáz lett kicsit magasabb, kaját szerencsére tudott magának venni, de ha nem jött volna össze neki, kidobjuk gyorsan és nem sokat vesztettünk volna rajta. Szerencsére kapott munkát pár hónap után, visszafizetett mindent. Aztán meg egyszer pont azzal a sráccal szívtuk meg majdnem, akivel már jó ideje együtt laktunk. Elvesztette a munkáját. De valahogy nem is akarta keresni. (Esik az eső-nem megyek, nincs kedvem)Hónapokig ez ment. Már azon agyaltunk, honnan van még pénze és tudtuk, hogy már nem lehet sok neki, ha nem kap sürgösen munkát, haza se tud menni, mert nincs annyia. Az utolsó pillanatban az ölébe pottyant egy meló. Utólag vallotta be, hogy az utolsó héten már csak 20 fontja volt. Mákunk volt. Aztán volt egy másik lett csaj, akit befogadtunk, szerencsére vele nem volt gond, de nélkülünk nagy sarba lett volna. Mindannyiszor az ideg, hogy vajon megúszuk e...hát nekem elegem van a segítésből. Nem kell nekem ez az ideg.

Mikor én kijöttem, annyi segítségem volt, hogy a lány épp költözni akart(aki segített nekünk), hát olyan lakásba költözött, ahol mi is elfértünk. Így szállás volt intézve, de azonnal fizettük a szállásdíjat, a depositot. Épp akkor ment gallyra a mosógépe, így nekünk is be kellett szállni a vásárlásba, amit matracot, ágyneműt intézett rögtön kifizettük. Megmutatta, hol az ügynökség, hol a bolt és ennyi. Nem úgy, ahogy ma elvárják az otthoniak, hogy segítsünk. Mikor annak az idegen nőnek segítettünk, meg az ex-sógoromnak, nem kellett depót fizetniük, vagy matracot venni, volt szekrényük (kölcsön persze), számítógép, internethozzáférés...

Öcsém is azt mondja (másik tesóm), akkor jönne ki, ha borítékolni tudnám a melót...hát mondom, akkor nem jössz ki. Még csak beszélni se tud angolul. Németet tanult.

Vadidegentől is kaptam már levelet, hogy segítsek már.

Ha nem segít a külföldi magyar, akkor már mindjárt ő a bunkó. Pedig bele se gondolnak, hogy azért a segítő sokat kockáztat ám. A kényelmetlenséget meg se említve.

És azt hiszik, a suliban felvett angol elég. (hogy vagy, hogy hívnak...)

Köszi, hogy írtatok tapasztalatokat.

A körülöttem lévő magyar családok is próbáltak már családtagnak segíteni, mind befürödtek velük.

Én húgomnak és öcsémnek ajánlottam fel, hogy segítek, de öcsém nem fog megtanulni angolul. Lehet húgom kijön pár év múlva. Van még két öcsém, ők csak féltestvérek anyám részéről. Apámmal nőttem fel. Lehet még ők kijönnének, de ha ők egyszer segítséget kérnek, akkor nekem kell biztosítani a kijutásukat is, mert nagyon nagyon szegények. Ettől is félek. Nem ismerem őket, mert nem nagyon találkoztunk. A nagyobbikról azt hallottam anyámtól, hogy lusta, csak a számítógép érdekli. Egyelőre még nem hallottam emlegetni tőlük, hogy kijönnének, de nem tudom, hogy mit mondanék nekik. Ha mondjuk egyesével jönnének ki és akkor, mikor mi megyünk haza, jövünk vissza, nem lenne gond, mert kocsival járunk haza, és valszeg csak így hoznám ki őket. De csak az után, ha leteszteltem őket, hogy tudnak beszélni angolul, ahogy ezt tenném a nővérem nevelt fiával és unokatesójával is. Anélkül ki nem engedném őket.

2013. dec. 30. 13:18
 15/17 anonim ***** válasza:
Hogyan háríts: őszintén. Ha bevállalod, akkor te leszel keserű, ha nem, akkor a tesód, de a vége így is-úgy is vita lesz, hát akkor inkább mondd meg őszintén, hogy te ezt most nem szeretnéd.
2013. dec. 31. 04:55
 16/17 anonim válasza:

Kedves kérdező, neked csupán az a bajod, hogy segíteni akarsz mindenkinek aki nem akarja, aki meg akarja annak nem.

Ezentúl meg leírod ide, hogy kint a pároddal tervezitek az életeteket, már van egy pici, jön a következő, már csak az hiányzik hogy 2 kanos kis semmire való angol tudás és ambíció nélküli rákezdjen a "szülői felügyelet nélküli" hurrá szabad vagyok, kefélgetek-züllök életre.. hát csak az hiányzik nektek oda. Kezelhetetlenek lesznek, mert nincs ugye vérrokonság.. pátyolgathatod őket.. és utána fizetheted a hazaútjukat.

+Ha nem ők akarnak menni, akkor nem hiszem hogy angolt fognak tanulni.

Mit nem adtam volna egy ilyen segítségért 18 évesen. Én menni akartam, angol tudásom ambícióim megvoltak, rátermettségem és érdeklődésem is.. Csak az egy szem anyám szart a fejemre és gondolta hogy kirak az utcára.

2014. jan. 15. 21:56
 17/17 A kérdező kommentje:

Sajnálom, kedves utolsó, ami veled történt. Már régebben felajánlottam másik két tesómnak, hogy jöhetnek, de tudom, hogy az öcsém nem tanulna meg angolul. A húgomból kinézem, hogy, ha ki akar jönni, akkor végig tudja csinálni. Ő mondta is, hogy lehet, hogy majd él a lehetőséggel. Ő most 18, nem tudom, még hogy alakul az élete, egyelőre beadják a jelentkezését felsőfokúra.

Remélem, hogy a fiúk nem tanulnak meg angolul, mert akkor vissza tudom utasítani őket anélkül, hogy én lennék a sar alak. Azt pedig kerek perec kijelentem, hogy tudás nélkül ide nem kell, hogy jöjjenek.

2014. jan. 15. 23:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!