Kezdőoldal » Utazás » Európa » Spanyolországban miért ekkora...

Spanyolországban miért ekkora divat társasházakban, tömbházakban lakni?

Figyelt kérdés
Már rengeteget jártam az országot a Google streetview-n, mivel később ot szeretnék élni, házakat is rengeteget nézegettem már (főleg délen). Sajnos azt vettem észre, hogy a déli országrészben a csodálatos idő ellenére abszolút nem divat a családi ház, jóformán ezt csak a gazdagok engedik meg maguknak, a népesség jelentős része pedig tömbházakban meg "casa adosada"-kban lakik. Érdekes ez számomra, mivel itthon nem ezt tapasztalom, itthgon még egy kisvárosban is sokkal több a családi ház, mint a tömház (Ausztriában úgyszintén a családi ház van preferálva), de a spanyolok meg mindig egymás hátsó felébe bújnak, annyira közel költöznek egymáshoz. Miért jó az, hogy a szomszéd nézeget, míg a tetőn napozom? Vagy hogy átlát az ablakon? Miért nem lehet jó áron, egyszerűen, nagy udvarral rendelkező családi házakat látni? Mind csak a tömblakásokat adogatják el az ingatlanos portálokon.
2013. nov. 19. 15:40
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Azért mert ott jóval magasabbak az ingatlanárak. Hiába a remek időjárás, ott se mindenki engedheti meg magának a kertes házak vásárlását. Mit nem lehet ezen érteni?
2013. nov. 22. 11:31
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

8-9-es válaszoló vagyok.

Itt rengeteg lakópark szerűség van, pl. Gibraltár és Malaga között. Kertes ház saját medencével már iszonyatos áron van. Amit egy átlag ember meg tud fizetni, az pl. ahol laktunk, egy lakóparkban több tömbház, medencével, kertészekkel. Errefelé ami munka van, az elsősorban a kereskedelem és turizmusban van. Egy átlag embernek, pl. aki egy pincér és egy tanárnő házaspár, azoknak egy saját kertes ház saját medencével megfizethetetlen.

Azért azok a tömbházak sem olyan rosszak ám, a kétszobás lakásunkhoz már két fürdőszoba tartozott, de a legtöbb környékbeli lakás ilyen volt. A kertet sem kell rendben tartani, mert a kertészek megcsinálnak mindent, a medencét pedig megoldja a karbantartó.

A sok sok tömbház meg télen amúgy szinte tök üres. Ahol mi laktunk eddig, abban télen csak páran lézengtünk, úgy június elejétől szeptember végéig viszont szinte tele volt. Vagy befektetésnek vették és kiadják, vagy valami külföldi család vette hogy nyaranta ide járjanak.

Ami még a vidéki élet ellen szól ( a nulla munkalehetőség mellett) az a tömegközlekedés. Pl. mi az A7-es közelében laktunk, ott a 220as busztól annyit lehetett tudni, hogy kb. félóránként indul a két végállomásról a busz, aztán forgalomtól függően valamikor odaér. Ha repesztett a sofőr és előbb ért oda mint ahogy rendszeresen szokott, akkor rács.sztél, mert várhattál fél órát - ami lehetett akár 3/4 is, ha közben nagyobb lett a forgalom. De előfordult, hogy nyáron nem vitt el, mert annyira tele volt turistákkal, az előzőt lekéstem és állhattam 1 órát a tűző napon.

És mi még 10 perc sétára laktunk a buszmegállótól, akik feljebb a hegyen laktak, ott ahány felnőtt, annyi kocsi kellett. Egy időben volt kocsim, mert képtelenség volt közlekedni.

Szóval a családi ház medencével egy békés környéken két autóval már nem az átlagember kategória.

2013. nov. 23. 00:29
 13/22 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy a lakóparkoknál ott nagy divat a park, a medencék és néha még sportpálya is van. Ezekért egyébként kell fizetni (a használatért)? Vagy hogy működik ez? Mindenki belefizet a fenntartásba és korlátlanul használhatók?

Én egyébként azért ódzkodom a tömblakástól, mert mindig is kertes házban éltem, nem tudom, bírnám-e a bezártságot és hogy az ember szinte wc-re sem mehet anélkül, hogy a szomszéd ne hallaná. Ehhez nem vagyok hozzászokva. :/ Amúgy meg nem úgy vettem észre, hogy hatalmas különbségek lennének árban a lakás és a ház között, 150 ezer euróból mindkettőből már gyönyörű újat lehet venni (kérdés, hogy kinek van 45 millió Ft-ja magyarként :D). Ugyanezek Ausztriában 200-250 ezernél kezdődnek, ott mégis tele van családi házakkal minden. Az átlagfizetés meg nem olyan sokkal több.

2013. nov. 24. 18:19
 14/22 anonim ***** válasza:

Na igen, aki ezt nem szokta meg.... én otthon is lakótelepen laktam, szóval nem volt nagy újdonság, hogy ezek hangosak ám...

A közös medencék általában májustól szeptember végéig korlátlanul használhatóak, de ezen kívül sem eresztették le nálunk a vizet, hiszen nem volt lehetőség hogy befagyjon. :-) Viszont kedve sem volt senkinek, hogy megmártózzon a medencében mondjuk márciusban.

Ahol én laktam, ott volt egy kicsi teniszpálya és focipálya, 3 különböző méretű medence gyerekpancsolóval, ahol a barátaim laktak, ott 1 medence volt, de 2 nagy teniszpálya... nem kell használatkor fizetni, a közös költségben korlátlan használat van.

Mi béreltük a lakást, 500 euró volt havonta plusz a villany és víz. Fűtés nincs, vagy villanymelegítőt használsz, vagy a légkondi fűt és hűt, ahogy akarod. Lehetett volna találni 400 euróért is, de az fenn volt a francba a hegyen, ahol minden mozdulathoz autó kell.

Ami viszont tetszett, hogy a legtöbb lakásban minden hálószobához volt fürdőszoba, de legalább plusz vécé. Pl. nekünk a kétszobáshoz(+nappali) két komplett fürdőszoba volt, az egyik 3 szobásat amit néztünk, ott 3 fürdőszoba (ebből kettő zuhanyzós), vagy egy két hálószobás lakásban egy fürdőszoba vécével és plusz egy külön vécé.

És persze bidé minden lakásban. Nem is jártam olyanban, ahol ne lett volna minimum egy.

2013. nov. 25. 00:19
 15/22 A kérdező kommentje:
És mennyi a közös költség egy ilyen lakásra? Az 500 euró egyébként még elfogadható összeg, Ausztriában medence, park nélkül is 700 euró körül van egy kétszobás, sima lakás egy nagyobb városban.
2013. nov. 25. 15:04
 16/22 anonim ***** válasza:

Azt nem tudom, nekünk az 500-ban az már benne volt, a tulaj rendezte.

Plusz villanyt, vizet kellett fizetni, az kb havi 100-150-re jött ki, mert bár nyáron szellős volt, télen fűtöttünk a légkondival és egy villanymelegítővel. De ez olyan összeg, hogy két átlagosan kereső ember együtt megengedheti magának.

2013. nov. 25. 22:08
 17/22 A kérdező kommentje:
Ezek az összegek tényleg nem vészesek. És gondolom, ott nem nézik úgy le a magyart, mint az osztrákok vagy a németek.
2013. nov. 25. 22:21
 18/22 A kérdező kommentje:
Nemrég olvastam egy úgynevezett "hipoteca"-ról is, egész kedvezőnek tűnnek a számok, melyek egy-egy ingatlanra kijöttek. Etéren mi a helyzet Spanyolországban? Érdemes ilyet felvenni vagy inkább az albérlet?
2013. nov. 26. 19:00
 19/22 anonim ***** válasza:

"És gondolom, ott nem nézik úgy le a magyart, mint az osztrákok vagy a németek."

Egész Spanyolországot nem ismerem, itt délen rengeteg az angol meg mindenféle külföldi, a spanyolok errefelé nagyon kedvesek és befogadóak. Eddig egy rossz tapasztalatom sem volt. Sőt nekem kifejezetten dicsérik a spanyolomat.

"Nemrég olvastam egy úgynevezett "hipoteca"-ról is, egész kedvezőnek tűnnek a számok, melyek egy-egy ingatlanra kijöttek. Etéren mi a helyzet Spanyolországban? Érdemes ilyet felvenni vagy inkább az albérlet?"

Háááááát....Én nem vennék itt úgy ingatlant, hogy bármilyen kötöttséget bevállaljak. Az előző hely csodaszép volt, imádtam, de munkalehetőség számomra nulla. Amikor megszületett a döntés a költözésről, gyakorlatilag egy hét alatt cuccoltam át 100 km-rel odébb. Itt most van munkám, de ha bármi történik és 2 év múlva jobb ajánlatot kapnék Madridból vagy Sevillából, akkor simán lépnék.

Persze nyáron simán ki lehet adni - de ősztől tavaszig sok az üres lakás, kérdés, hogy találnék-e olyan bérlőt, aki hosszabb távra kivenné.

Szóval én most ingatlant akkor vennék úgy, hogy a munkabéremből kéne fizetni a részleteket.

2013. nov. 26. 22:39
 20/22 A kérdező kommentje:
Értem. De amúgy megéri ilyenbe belemenni (a mobilitáson kívül) szerinted vagy sem? Az a helyzet, hogy mi a párommal egy vállalkozáson dolgozunk (netes vállalkozás, programozás stb.), ez nem annyira helyhez kötött, de egyre inkább úgy látjuk, hogy ennek csak nyugaton lesz esélye a magyar adórendszer és lehetőségek miatt. Bár már látom, hogy ott a lakásbrlési feltételek is sokkal jobbak, mint itthon.
2013. nov. 26. 22:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!