Finnországban milyen az idő július első felében?
És ha valaki az út szélén gyalogol, ugye itt is a szembe jövő forgalommal kell menni, vagyis baloldalt?
És még egy fontos kérdés, egy tábla csoki mennyi? :D
Igen autóutak vannak. Van háló, de nem mindenhol. Ki van írva amikor kezdődik (hirviaita alkaa) de az csak egy sima drótkerítés.
Csoki változó, itt Fazer csokik vannak az elég nagy (googliz rá) olyan 3 euroért. Panda az olcsóbb, de kisebb 1.50euro kb. a svéd marabou hasonló áron van.
Jajj, holnap délután repülök.
És vasárnap Nightwish koncert, csak hogy történjen végre valami jó is az idén. =)
Ha út szélén gyalogolok, forgalommal szemben kell itt is haladni ugye?
Egyébként milyen kaja van ott, ami viszonylag olcsóbbnak számít és nem hús?
Köszi idáig minden választ! :)
Sajnos a gyaloglós kérdésre nem tudok helyes választ. Én abban sem vagyok biztos, hogy szabad-e gyalogolni ott. Ha biztosra szeretnél menni, kérdezd meg a turista infót Helsinkibe (a kikőtőnél van).
Nem hús ételek nem túl olcsók én vegetáriánus voltam 5 évig, de anyagilag nagyon nehéz volt :( Kávézokban van olcsón (főleg reggel) egész jó kása vagy mi (puuro). Menj be Lidl-be az egész jó áron van, főleg joghurt ill. péktermék ami jóval olcsóbb ott (bagett pl. 79 cent máshol 2 euro is lehet).
Ja én is néztem, 25 fok az tökéletes, az az élvezetes kategória. =)
Köszi!
1.
Ha már megnyitottam ezt a topicot, írok már akkor egy kis beszámolót a nyaralásomról, egy kicsit Nightwish orientált lesz, hiszen végül is azért mentem oda.
Este 11-kor érkeztem Helsinkibe, eltartott vagy 4 óráig míg a reptérről legyalogoltam arra a helyre, ahol a Tuska Fesztivált tartották. Mikor lement a nap, olyan világos volt éjszaka, h nem is tudtam eldönteni h alkonyat van-e vagy már pirkadat.
Fesztiválon a szokásos helyemre slisszoltam be (első sor Tuomas előtt). Több előadó volt, Nightwish volt vasárnap a főbanda, előttük a nagyszínpadon az Amaranthe meg a Battle Beast volt (ez utóbbi koncertjén majd bealudtam, nem az én stílusom zene, meg tavaly már 2x láttam őket szintén NW előtt és az is sok volt). Az jó volt, h amint lement egy zenekar, a következő banda a szemközti színpadon lépett fel, majd amikor az lement utána megint a nagyszínpad, utána a kisszinpad jött, stb. így nem kellett végignézni annyi zenekart és az emberek is jobban eloszlottak. NW előtt a Stratovarius játszott odaát, kicsit sajnáltam h nem a nagyszínpadra kerültek, 1 éve már láttam őket szintén Nightwish előtt, csak akkor egy headbanger csaj majd kicsapta a szemem a hajával, így nem tudtam élvezni akkor a bulit... Azért most megnéztem volna őket közelebbről.
Nightwish mint mindig most is nagyon ott volt, a 2000-es turnén játszott Hans Zimmer-es intro tavaly nyár óta ismét a setlistben van, és utána jöttek a jobbnál jobb klasszikusok, újra elővehettek olyan számokat amiket Anette kisasszony jóvoltából kénytelenek voltak idáig mellőzni. A She Is My Sin is felcsendült, a nagy kedvencem, ami számomra nagy öröm volt! Ez volt életem első Nightwish dala és fiatalabb koromban kismilliószor énekeltem. Érdekes mód Floor néhány részt a dalból egy oktávval lentebb énekelt, nem tudom miért, pedig eredetiben is könnyen énekelhető. Tuomas-on az Ollókezű Edward-os pólója volt, ami gyerekkorom kedvenc filmje volt, Emppu meg Marco többször is elismerő pillantást vetett felém, ehh, egyszer találkozzak még közelről egy bizonyos személlyel, meg lesz kis szakálla húzva, de nagyon... :)
Irtó jó koncert volt, sajnálhatja aki nem volt ott. Jah, biztos voltak ott más magyarok is, mert a repülőn odafele láttam Tuska pólós hunokat. :) Jah és új háttér volt a színpadon, szerintem most Helsinkiben debütáltatták, több kis gramofon volt a háttér képen és az egészet kis hópelyhet tarkították. Jó, a legtöbb Nightwish rajongó azt gondolná h azok csillagok, de én tudom h kis hópihék. ;) Jó buli volt, jól kiénekeltem magam én is, már hiányzott.
Nightwish Helsinkiben:
A tengerparton is üldögéltem, sok sirály meg kacsa van, a kacsák elég szelídek, nem zavarja őket ha vki pár méterre megközelíti őket. Galambok arra nincsenek, a csöves-kéregető madarakat itt a sirályok jelképezik. Ez a sirály, még a Nightwish koncert előtt nassolt 2 müzliszeletemből meg elfogyasztott pár szem datolyát. De a csoki nem kellett neki, okos madár.
Kacsák:
3 napot töltöttem Helsinkiben, kb. 20 perc gyalog a fesztiváltól raktam a sátram, a 170-es út mellé a híd után, volt egy kis 10m széles lejtős zöldövezet, az út és a tengerpart között, jó eldugott helyre, senki se fedezett fel. :)
Amúgy elég ratyi idő volt, esős és hűvös, mondom gyalogtúrázzon a búbánat, fogcsikorgatva, de feláldoztam 60 eurót a buszjegyre. Míg úton voltam a nagy buszállomás felé, elmentem egy múzeum mellett (gondolom az volt), ahol szerintem eme nagyon híres festményt örzhetik, Nightwish fanoknak biztos ismerős a kép.
A helsinki főbuszállomás előtt le a kalappal, nagyon modern és jól szervezett, áttekinthető, már országok, városok is példát vehetnének róla. Joensuu-ba 7 órás volt az út. Reméltem h látok rénszarvas csordákat vagy valami érdekeset útközben, de csak erdő, erdő, erdő, erdő... 450 km-en keresztül. Joensuu-ba érve a változatlanság kedvéért ismét hűvös esős idő fogadott, első dolgom volt megkeresni a tópartot, ami nem volt messze és elindultam addig amíg nem találtam egy erdős zöld övezetet ahol lesátorozhattam végre, és a legfontosabb, ott volt a tó! Amíg Helsinkibe voltam alig ittam valamit mert nem volt mit, a tengervíz büdös volt és kicsit sós, de az itteni víz istenien esett, tiszta és iható. Nem nagyon óhajtottam kifizetni több mint 1 eurót egy palack vízért. Másnaptól nekiláttam feltérképezni a várost, a táborhelyem közelében ott volt a strand pottyantós klotyóval, az erdőben meg sok áfonya, így aztán minden volt ami kell, ingyen fürdő, WC, víz (tó), kaja az erdőben. =) Nem rossz hely ez a Finnország ha nincsenek az embernek nagy igényei. És alig 10 percnyire a Papinkatun van egy kis S-Market, ami nekem a későbbiekben is fontos helyet jelentett. 2 hetet töltöttem Joensuuban, az első 1 hétben vegetáltam, parkokban nézelődtem üldögéltem, néztem az embereket. Feltűnt h milyen sokan sportolnak erre felé, sokan kocognak vagy "dobálják a tányért". Kövér finneket nem is láttam, ami nem csoda, ilyen bolti árak mellett, én is egy csomót fogytam amíg ott kint voltam. :D
A strand este 11 körül, viharfelhőkkel az égen, abban a bal oldali erdőben laktam 1 hétig (a fesztivál idejére ez a rész le volt zárva, mert valami metál diszkó volt itt):
Egyik nap a strandon estefelé néztem a röplabdásokat, mikor egy csaj odaszólt h ne üljek már ott egy magamba hanem csatlakozzak hozzájuk, ennek az lett a következménye h meghívott magához egy kis időre, mert ott lakott a szomszédban a haverjaival és ami számomra fura volt, nem ismerte a Nightwisht. Utána ragaszkodott hozzá, h mutassak neki számokat a YouTuben, és így hajnali 1-ig zenéltünk és énekeltünk, és csodálkozott h milyen magasan tudok énekelni, én meg azon h ő milyen mélyen. :D Nagyon örültem h megismerhettem és ő meg annak, h megmutattam neki a zenémet. Másnap még egyszer meglátogattam, mert megkértem h fordítsa már le nekem szó szerint a Kuolema Tekee Taiteilijan szövegét, mert persze itt Joensuuban jutott eszembe, h ha már így belelendültem a dolgokba, ennek a dalnak is csinálok egy angol változatot, annak ellenére h rövid ez a dal, megizzasztotta az angol fordítása, mert azt mondta h régi finn nyelvű a szöveg és nehezen érti (?). Mindennap tanul valami újat az ember. :) Megtudtam azt is tőle, h ahol sátorozok az nem erdő, hanem a város része és tilos ott lenni, meg az Ilosaarirock miatt az az egész környék pár napon belül le lesz zárva és tele lesz rendőrrel. Na ez hasznos infó volt, másnap szedtem is a sátorfámat és a 2-3 km-re fekvő másik strand mellett cuccoltam le. Ott is jó helyet találtam, strand, klotyó, minden volt, és olyan jó magas bozótba sátoroztam bele, h a kutya nem vett észre, pedig a strandra vezető erdei úttól pár méterre állítottam csak sátrat. Sokan járkáltak arra, ezért csendben kellett mocorognom a sátorban és azt is meg kellett állnom h ne énekeljek ha éppen olyan kedvem van. Arra ott lesz a hétvége. Míg 2 hétig ebben a városban voltam, senki nem fedezte fel a sátramat szerencsére.
Meglátogattam a helyi temetőt is, elég sok Turunent láttam. Itt minden sír gondozva van, mindegyik elé friss virág van ültetve, főleg begóniák.
Ilosaari:
A város hídjától jobbra van egy pici félsziget, aminek Ilosaari a neve és kis strand is van ott, és ez teljesen a városban van. Itt a parkban üldögéltem egy padon, nem messze a földön egy kis csoport sörözgetett, mikor úgy voltam h most már indulok, erre utánam jött egy lány, h nem csatlakoznék-e hozzájuk, mert miért ül az a szép lány ott egyedül a padon (tényleg ezt mondta, lol) hát miért is ne, úgy sincs semmi dolgom. Tanítottak is nekem egy szót, azt mondták olyan 'uhkea' vagyok, de azt mondják nincs pontos angol megfelelője ennek a szónak. o.O Szerintem meg már túl sokat ittak. :D
Na, ez a park jó idő esetén tele van "klasszikus finnekkel", ami így néz kis: van pár emberke aki vesz egy rekesz dobozos sört (amibe sztem olyan 16-20 doboz lehet) és kiülnek délután oda a parkba a fűre, és ott elvannak késő estig, közben csatlakoznak hozzájuk mások is, és így kisebb-nagyobb társaságok alkotnak telepeket és ott cigiznek, iszogatnak, cigiznek, isznak, míg el nem fogy minden sör. A nap végére egyik-másik ember rendesen beáll. Pl. amikor első nap találkoztam ezzel a társasággal, volt ott egy emberke, aki már úgy elázott h egyik szeme erre, a másik arra nézett, de még kitalálta h ő még feltétlen fürödni akar, és belement a folyóba, de szerencsére a haverja pár méterrel odébb kihorgászta. :)
Az egyik emberke itt mesélte h régen ezen a folyón kivágott fákat úsztattak le, és a szemközti parton levő fafeldolgozó gyárba vitték őket. Manapság inkább már csak "hullák" szoktak a szomszédos parton kikötni, mert minden évben, főként tavasszal, mindig vannak részegek, akik lepotyognak a hídról és ott maradnak.
Graffiti a híd alatt.
Az ilyen összejöveteleken érdekes dolgokat is hallhat az ember, pl. az egyik pasas Marco barátja, onnan ismeri, h haverja Marco zenésztársa volt 8 évig mielőtt a Nightwish tagja lett. Tőle hallotta, h az igazi ok amiért Tarjának mennie kellett, Marcelo volt, aki külön menedzselte Tarját és szakadékot csinált a zenekaron belül és elég hülye elviselhetetlen dolgai voltak. Marcelo és Tarja házassági szerződésében ugyanis van egy pont, h ha elválnának, akkor az elkövetkező 10 évben Marcelo kezeli Tarja vagyonát. És ezért, nagyon féltékeny volt Tarjára. Pl. pár héttel az elküldése előtt volt még egy eset, ami feldühítette a fiúkat, ugye meg volt beszélve h Tuomas-t Emppu-t és Marcot 1-1 üveg vodka várja majd hátul koncert után. Marcelo meg szépen kidobta a vodkát és szénsavas ásványvizet készített ki nekik. xD Van ilyen.
Amúgy olyan megszállott Nightwish rajongókkal nem találkoztam, voltak akik pár számot ismertek csak, voltak akik annyit se, ez fura, hisz Joensuu nem messze van Kitee-től, ami a Nightwish bölcsője. És csodálkoztak h van ilyen rajongó, aki 2000 km-t utazik csak h láthassa a kedvencét. Valószínű nem tudják, h a Nightwish mennyire népszerű külföldön, nekik az csak egy helyi banda.
A joensuui koncert előtt pár nappal találkoztam emberkékkel, akik Kitee-ből jöttek át, na azok viszont kifejezetten büszkék voltak rá, h onnan valósiak. Az egyik egyszerre járt főiskolára Tuomas-szal, a másik meg járt a kastélyában is és nem nagyon értettem teljesen mit mond, mert kicsit részeg volt, de van ott nála valami érdekes kövekből kirakott valami meg mesterséges tava is van. Meg Tuomas nagyon kedves barátságos személy (ezt eddig is tudtuk :)) és ha ez a pasi (mármint aki ezt mondta nekem) nem pasi lenne hanem nő, akkor "tuti meg****** volna". :D
Kérdeztem pár embert, h milyen hely Kitee, majdnem mindig ez volt a válasz: nem nagy, 2-3 bár van összesen. Úgy tűnik a finnek aszerint osztályoznak egy helyet h mennyi bár van ott. :D És megtudtam h az egyik bárt Medvének hívják (finnül persze).
Na jó, mozduljunk át végre a koncert napjára, ami 1 hete volt éppen. Még az Ilosaarirockról írok pár szót. Ennek a hangulatát olyannak kell elképzelni mint nálunk a Szigetet. Ilyenkor az egész várost, a parkokat utcákat mindent ellepnek a rockerek és nagy a hangulat és mivel éjszaka is világos van, reggelig zajlik az élet.
Az előzenekarokat nem részletezem, mert egyiket sem ismertem, de azt hiszem mind finn volt, volt köztük egy társulat, akik zakó-nyakkendőben nyomtak ilyen retro hangulatú poén-mulatós zenét, ezek nagyon népszerűek voltak, mert majdnem mindenki velük dalolt, több feldolgozást is nyomtak, volt a Children Of Bodomtól az Everytime I Die, de ezt is ilyen mulatós változatban képzeljétek el. :D
A Haloo Helsinki is népszerű volt, egy számot már ismertem tőlük, szerintem akkor hallottam egyszer amikor buszon jöttem, meg egyszer a boltban is ment ugyanaz a szám, úgy h ez valami slágeres zene lehet, nem volt rossz, de az énekesnőnek elég átlagos a hangja.
A citromdíjat nálam a Disco Ensembled vagy mi a neve kapja, NW előtt játszottak épp, engem eléggé irritált, főleg az énekes rángatózó zombis mozdulatai, brr. De egy csomó tinilány meg erre izgult.
Nightwish előtt több mint 1 óra szünet és előkészület volt, csodálkoztam is h miért. Maga a színpad nem volt nagy, az átlagos fesztivál színpadokhoz képest kisebb, viszont 2 oldalt a kivetítőkön kívül volt ilyen lejtős pados rész és azt pár helyen ezüst fóliával beterítették és több száz kis mécsest gyújtottak meg, amitől olyan karácsonyi lett a hangulat! A tél varázslata nyáron, hát igen. :) Még nem voltam olyan Nightwish koncerten ahol ilyen látványos előkészület előzte volna meg a műsort, én is úgy voltam vele h ez lesz az utolsó koncertem az Imaginaerium turnén amit meg tudok nézni, az meg még hab volt a tortán h Tuomas-on olyan ruha volt, amit egyszer valaki említett neki h milyen jól állna, egy olyan zakó, amit én úgy nevezek Lord Byron-style, amit a pasik pár száz éve hordtak, kicsit passzos, és a nyakánál dús csipkesál féle van. Számomra ez az örök stílus, nagyon romantikus és jól néz ki, ettől mindig beizgulok. :)) Persze első szám után repült a zakó, Tuomas nagyon aranyos volt, sokat mosolyogtunk egymásra, az egyik számnál puszit is küldött, haha utána meg lebújt a szinti mögé, de már nem tudom melyik számnál csinálta ezt. Egyem a szívét. A Nemo elején meg úgy nézett rám, mint a vizsgáztató tanár a felelő diákra, de engem az ilyesmi nem hoz zavarba, vigyorogva énekeltem tovább. :) Troy is sokszor nézett a színpad oldalából amikor épp nem volt fent, mondtam már h valakinek ezért még meg lesz húzva a kis szakálla? :D Emppu is aranyos volt, ő is mindig szokott integetni nekem, egyszer odament Floor-hoz, és odamutatott felém, de ő meg nem értette h mi van. :) Aranyosak voltak mindannyian, mindenkit szeretek a Nightwishből. =)
A helsinki setlistet könnyen megszereztem, de az Ilosaarisért nagyon harcolni kellett. Ahogy véget ért a koncert nekiálltam skandálni a 'setlist pls!' szövegemet, egy pasi a színpadról leszedte az egyiket, de el is robogott vele... Fütyültem, ordítottam kitartóan, h setlist pls, de rám se bagóztak, rögtön koncert után meg már hajtani is akartak ki a biztonságiak a fesztivál területéről. Na mondom, itt ma már nem lesz nekem való, már hátrafordultam és zurücköltem ki, amikor rám kiáltanak hátulról, h hé te lány gyere vissza, aztán az egyik biztonságis volt, kezében a setlisttel. Na mégis csak meglett ez is. :)
2.
Kifelé menet meg nekiláttam "pénzt keresni". Tudva levő, Finnországban az alumínium söröspalack (de csak a finn) 15 centet, a kis pet palack 20-at, a nagy 40 eurócentet ér. Függetlenül attól h sérült vagy horpadt-e, be lehet váltani őket a boltban palackvisszavevő automatánál és a kapott blokkon levő pénz összeget nem kell levásárolni mint nálunk, hanem készpénzben kifizetik a kasszánál. Az utolsó pár napban, amikor felfedeztem eme remek pénzszerzési lehetőséget, gyűjtöttem a dobozokat rendesen (ezt amúgy sokan csinálják ott), hisz több ezer ember lepi el a környéket és rengeteget szemetelnek. Kb. 140-150 eurót kerestem összesen néhány nap alatt, ebből úgy 80 körül az utolsó vasárnapi napon, akkor délben álltam neki gyűjtögetni és másnap reggel 6ig szedtem, de eléggé elfáradtam már a végére, mert sokat kell menni és azért több szatyor fémdoboznak is van súlya.
80 euróval érkeztem Finnországba, ebből 60-at az elején el is költöttem utazásra, és 125-tel érkeztem haza, mert a többit magamra költöttem, meg vettem pár dolgot amit haza vittem. Úgy h már vasárnap nyílvánvalóvá vált, ha már így megszedtem magam, ha nem is teljesen, de ez a pénz részben elég lesz még egy koncertre, legalábbis már nem kell sokat gyűjteni hozzá. És hova máshova menjünk mint az utolsó Nightwish állomásra? Ami 3 hét múlva lesz, a Mera Luna Fesztivál. =)
Jövőre úgy se lesz koncert, csak 2015-ben legközelebb. Addig meg lehet izgulni milyen lesz az új album. Tuomas most úgy is be van kissé izgulva, úgy h szerintem főleg ilyen love-songos lesz a lemez, remélem egy kicsit szopránosabb énekhangra írva. Hogy Floor marad-e, ezt még szerintem senki nem tudja, én 40%-ot adok rá h marad. Jó hangú, de nem tudom, majd elválik. Jó h Anette elment, ők is mondták, h ő se érezte magát jól a zenekarban, neki a Nightwish csak egy munka volt, hiányzott belőle az elkötelezettség, Tuomas meg elég munkamániás, ő nem olyan h megcsinál valamit és évekig pihenget utána, hanem mindig dolgozik valami projekten, ha valaki nem bírja vele a tempót, az elmehet.
Ez a 2 hét Joensuu-ban isteni volt, nagyon kipihentem magam, az emberek kicsit iszákosak (nem kicsit, nagyon!), de nagyon rendesek, ha meg megtudják h magyar vagy, pláne h Nightwish miatt jöttél ilyen messzire, el se akarnak engedni közülük; jó a közbiztonság és még egy jóember szavait idézve, bármi történjék veled Finnországban, valaki mindig vigyázni fog rád. Aki teheti egyszer menjen ki Finnországba, tök jó hely, bár kissé hideg van, itt a július olyan mint nálunk a szeptember vége.
Még egy dolgon meglepődtem, visszafelé a Joensuu-Helsinki IC vonatnak vajon hol volt az első megállója? Hát Kitee-ben. Na erre nem számítottam, h én valaha a világ egyik legkisebb eldugodtabb városkáján is átutazok. Persze csak 2 percre kb., ennyi időt töltött ott a vonat, mielőtt tovasuhant. Mikor már elindult a vonat, akkor csináltam ezt a képet az ablakon keresztül, ez a kis épület az állomás, tőle jobbra van egy pici parkoló, szemben a sín baloldalán meg kivágott fák várják az elszállítást. Azon felül mindenhol csak égig érő fenyőfák vannak, hát ennyit Kitee-ről, remélem azért egyszer még visszatérhetek ide is, kicsit jobban körülnézni. =)
És még egy ilyet is muszály volt beszereznem. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!