Kezdőoldal » Utazás » Európa » Érdemes elmenni Odesszába?

Érdemes elmenni Odesszába?

Figyelt kérdés
2012. máj. 27. 21:02
 1/7 anonim ***** válasza:
Igen, gyönyörű város, rengeteg érdekes látnivalóval (pl.: itt található Európa legnagyobb piaca), jó strandokkal, és érdekes emberekkel. Ha van lehetőséged mindenképp menj el. Esetleg, ha sok időd van Moldovába is átugorhatsz, Kisinyov 3-5 óra buszútra van (az idő attól függ, mekkora sor van a határon). és szintén egy elég érdekes hely.
2012. máj. 27. 21:57
 2/7 anonim ***** válasza:
Igen. Legalábbis számomra. Hogy te mit keresel azt nem tudom, ezért nem tudnám megmondani h neked érdemes e
2012. jún. 8. 08:19
 3/7 Szilas73 válasza:
23%

Odesszába csak és kizárólag a következő esetekben menj:

- ha gyorsan akarsz megszabadulni a pénzedtől

- szereted ha átvernek

- barátságtalan embereket kedveled

- jó vagy a közlekedési káoszban.

Odesszában nincs európai tömegközlekedés! A buszmegállóban nincs kiírva menetrend, az se hanyas busz áll meg. A villamos és trolimegállókban szintén. Ha busszal akarsz menni integetsz az út szélén, a sofőr vagy megáll vagy nem. Jegy nincs. Ha nem beszélsz oroszul nem mondják meg hová megy a busz. A taxiban van óra, de nem használják. Ha nem tudod a helyi árakat csúnyán átvernek, akár taxi társaság, akár hiénák. Utcatáblák csak ciril betűsek. Ha nem tudod elolvasni, buktad. Ha nem tudsz középszinten oroszul, buktad. Ha nincs tolmácsod, buktad. Az emberek semmilyen idegen nyelven nem beszélnek, és gorombák.

A város szürke és lepukkant.

2013. máj. 24. 20:45
 4/7 anonim ***** válasza:
81%
Az előző hozzászóló meg valószínőleg 1986-ban volt utoljára Odesszában. Én 5-ször voltam Odesszában az elmúlt négy évben. Az igaz, hogy az utcanevek nagyrészt csak cirillbetükkel vannak kiírva, de mivel a belváros utcaszerkezete elég egyszerű, így nem nehéz eltévedni, másrészt a cirill betűket kb. 1 óra alatt meg lehet tanulni, szóval akinek ez gondot okoz, az inkább önmagát minősíti. A trolibuszok és villamosok menetrendje ki van rakva, csak nem konkrét indulási időpontok vannak kirakva, hanem a járatsűrűság (pl. hogy az adott járat az adot időszakban 10-13 percenként jár), ez tényleg nem túl felhasználóbarát, de azért ne feledjók, hogy itt nálunk Budapesten méh néhány éve is a végállomási indulási időkből, és a menetidőből kellett kimatekozni az adott megállóba való érkezés idejét. Az sem igaz, hogy egy unalmas szürke város, a külvárosi részekre ez nyilván igaz, de minden nagyvárosnak vannak, lepusztult, unalmas és szürke részei. Viszont a belváros kifejezetten szép, az utóbbi években sok épületet felújítottak.
2013. máj. 25. 10:19
 5/7 Szilas73 válasza:
31%

Az előző hozzászóló meg valószínőleg 1986-ban volt utoljára Odesszában. Én 5-ször voltam Odesszában az elmúlt négy évben. Az igaz, hogy az utcanevek nagyrészt csak cirillbetükkel vannak kiírva, de mivel a belváros utcaszerkezete elég egyszerű, így nem nehéz eltévedni, másrészt a cirill betűket kb. 1 óra alatt meg lehet tanulni, szóval akinek ez gondot okoz, az inkább önmagát minősíti. A trolibuszok és villamosok menetrendje ki van rakva, csak nem konkrét indulási időpontok vannak kirakva, hanem a járatsűrűság (pl. hogy az adott járat az adot időszakban 10-13 percenként jár), ez tényleg nem túl felhasználóbarát, de azért ne feledjók, hogy itt nálunk Budapesten méh néhány éve is a végállomási indulási időkből, és a menetidőből kellett kimatekozni az adott megállóba való érkezés idejét. Az sem igaz, hogy egy unalmas szürke város, a külvárosi részekre ez nyilván igaz, de minden nagyvárosnak vannak, lepusztult, unalmas és szürke részei. Viszont a belváros kifejezetten szép, az utóbbi években sok épületet felújítottak.

Az előző, név nélküli hozzászóló alighanem saját magából indult ki: azaz ő járt 1986-ban 5-ször Odesszában, nem az elmúlt 4 évben. A ciril betűs felirat a névtelen hozzászólónak nem jelenthetett gondot, valószínűleg 1986-ban az elvtársaihoz ment, és szervezett útban volt része. Egyébként meg zavaró és fárasztó egy idő után, pláne ha nem érti az olvasó. Amit írtam, azt 2013. május 22-én írtam Odesszából. A buszmegállóban csak a busz megálló neve van kiírva, más semmi. Se menetrend, se az, hányas busz áll meg, se járatsűrűség. Az ismerősöm, egy ukrán lány mondta, hogy 175-ös busszal akar hazamenni, azt vártuk a megállóban. Sok idő múlva jött is, de az ismerősöm hiába integetett a busznak, az ment tovább. Aztán jött egy 148á-as busz és azzal ment el. A trolibuszon nem láttam a számon kívül mást: se azt honnan jön, se azt, hová megy. A taxisok simán átvernek, még ukránokat is. A név nélküli elvtárs nyilván szállítva lett, nem ült taxiban. A reptér és a belváros közt a taxi díj 105 UAH, de a taxisok 250-500 UAH között viszik az utasokat, ha nem tudod a tarifát. Az ukrán ismerősöm is kb. a 3-ik vagy 4-ik taxit fogadta el, mert őt is át akarták verni. A nemzetközi diákszállón szintén volt olyan recepciós, aki csak ukránul és oroszul beszélt, más nyelven nem. Ő sem segített semmiben. A villamos megálló abban különbözik a buszmegállótól, hogy csak egy villamost jelző tábla van, nincs olyan esővédő tetős "kabin", mint a buszmegállóban. A villamoson is csak a szám van, az hogy melyik állomások között közlekedik, nincs kiírva. Névtelen elvtárs ezt sem írta. A tájékozódáshoz biztonság okáért kell térkép, én is használtam, amikor az ismerősöm nem volt velem, nehogy eltévedjek. Csak a szűk belváros egyszerű, azonkívül semmi. Pláne, ha nincsenek tájékozódási pontok. Névtelen elvtárs felújításai néhány helyen most is folyamatban vannak, már ahol. A munkamorál nincs az egekben és inkább hétvégén végzik a zajos munkát, valószínűleg a plusz túlórapénz miatt, amiért Mo-on építkezéseket állítanak le, és ebben volt tapasztalatom. Odesszában ez nem gond, ott szombaton és vasárnap is zajos építkezés van. Csodálkozva pislogsz ki szombaton a szálló ablakán, miért ébredsz betonkeverő meg fúrás zajra! Ez volt idén májusban. Na, ha ez Névtelen elvtársnak tetszik, akkor menjen hatodjára is az elvtársaihoz Odesszába, és maradjon ott örökre.

2013. jún. 13. 03:30
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem hinném hogy szürke, sőt. Nyáron a part tele van luxushajókkal mindenhonnan (Odessza kikötőváros), rendkívül élénk. És nem sznob, gazdag városnak kell elképzelni, egyszerűen csak sokszínű. Bár úgy hallottam hogy télen sáros, szürke, de ez csak valakinek a szubjektív tapasztalata.

Az emberek barátságosak, segítőkészek, de ha valaki nem járt még orosz vagy más ukrán városban annak meglepő lehet az a mentalitás.

Utolsó ez rád is vonatkozik: ha eleve úgy mentél oda hogy fogalmad sem volt arról hogy Odessza egy ukrán város, és hogy Ukrajnában cirillt használnak akkor persze hogy elégedetlen vagy. Odesszát nem egy német precíz városhoz kell viszonyítani.

Neked volt ukrán ismerősöd ezek szerint. Másnak még az sincs és úgy megy Ukrajnába orosz tudás nélkül, hogy élvezi (kalandvágyból). Valljuk be.. egyszerűen csak nem voltál felkészülve és nem néztél utána mire számíthatsz. Ha egy német város precízségére számítottál, persze hogy csalódtál. Az ukrán és persze az orosz mentalitás teljesen más.

A taxival kapcsolatban: engem mindenhol átvertek taxisok, ukrán ismerősöm mondta hogy azelőtt kell lebeszélni az árat mielőtt beszállnál a kocsiba. Ha megfelel az ár akkor mész, ha nem akkor meg alkudozol. De amúgy érdemes alkudozni minden esetben, mondjuk én csak kivételes esetben mennék taxival mert annyit csalódtam a pesti taxisokban hogy inkább mennék gyalog más városban is.

Máskor ha utazol akkor menj felkészültebben, vagy ha egyáltalán nem vagy felkészült akkor legalább legyél kalandvágyó vagy nyitott az új dolgokra.

Azért remélem majd egyszer adsz egy másik esélyt Odesszának, mert érthető hogy most nem jött be, de van esély arra hogy még "jóban legyetek" a várossal, ki tudja, pár évvel később...

Lehet hogy azért volt negatív tapasztalat mert az ukrán ismerősöd nem volt túl jó fej? Van ilyen, de ettől még ne hagyd hogy megbélyegződjön az egész, inkább szűrd le amit tanultál.

Az köztudott hogy Ukrajnában alig beszélnek angolul mint ahogy Oroszországban is elsősorban az oroszt használják. Ez sem ok arra hogy elítéld az egész várost.

A saját gátlásaid próbáld leküzdeni ahelyett hogy panaszkodsz. És ezt jó tanácsként írom, nem bántásként.

Meglepődve írod hogy térkép kell. Mégis melyik városba ne kellene térkép?! De amúgy ha el is tévednél még akkor is több segítségre számíthatsz mint pesten - a városiaktól...

Nekem az a tapasztalatom, hogy Mo-n is több az építkezés hétvégénként. Lehet hogy ezen felül még rossz helyen is laktál ahol zajos volt a környék de ha nem jön be akkor menj inkább Németo-ba ahol sokkal összeszedettebbek a dolgok. Kinek ez, kinek az jön be. De arra készülj fel hogy még ott is van hétvégén építkezés.

Szerintem arról van szó hogy nem éreztél rá Odessza ízére. Pedig megvan a hangulata... Csak nyitottnak kell lenni.

2013. jún. 17. 00:11
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Én múlt héten voltam kinn egy hetet egy barátommal, első alkalom volt Ukrajnában nekünk. Mi kimondottan nyaralni, bulizni mentünk. Nem volt semmi atrocitás, tehát biztonságos hely, de elég gáz arcok vannak a városban. A lányok gyönyörűek, de ha nem beszélsz oroszul, szóba sem állnak veled. Egyébként sem beszélnek nagyon nyelveket az oroszon/ukránon kívül. Mi az Arkadia parton voltunk, az azért elég húzós árban, de nagyszerű helyek vannak a szórakozásra. A tenger nem koszos ott, de vigyázni kell a higiéniára, mi benyeltünk valami gyomorvírust valahogy, pedig figyeltünk mindenre. Szerintem érdemes megnézni ha nem voltál ott még.
2013. júl. 18. 09:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!