Kezdőoldal » Utazás » Európa » Milyen Brüsszelben élni?

Milyen Brüsszelben élni?

Figyelt kérdés
2012. márc. 24. 23:30
 1/2 anonim válasza:
100%

Attól függ benne vagy-e az euróbuborékban vagy sem. Ha benne vagy, akkor nagyon jó, ha nem, akkor nem tudom.

Euróbuborékon az EU-alkalmazottak köreit értem. Jópár tízezer ember tartozik bele, a Bizottság, a Parlament, a Tanács, más háttérintézmények, sőt a kapcsolódó tanácsadó cégek alkalmazottai. Ez egy nagyon érdekes és soknemzetiségű kis mikrotársadalom, amely tagjai nagyon nyitottak a sajátjuktól különböző kultúrákra. Mindenki legalább három nyelvet beszél folyékonyan, magasan művelt és viszonylag jómódú.

Maga Brüsszel nem egy olyan jó város szerintem. Egy kicsit kicsi, egy kicsit unalmas. Nem lehet Berlinhez, Amszterdamhoz vagy Londonhoz hasonlítani.

(Ott éltem.)

2012. márc. 24. 23:53
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Én 1 évig éltem ott.

Egyrészt gyönyörűek az épületek, öröm sétálni az utcákon. Másrészt sok a zöldövezet és a környéken rengeteg a kirándulóhely, erdők, kastélyok.

Szinte több a külföldi állampolgár, mint a belga, de ez nem baj, mert számomra a belgák nem túl szimpatikus nép, az angolokhoz tudnám őket hasonlítani, ha ez mond neked valamit. De így, hogy elég multikulti város, a legtöbb ember nagyon kedves, nem nagyon volt rossz tapasztalatom.

A közlekedés borzalmas, ha kocsival vagy, azért (dugók ezerrel - a villamosnak nincs külön sávja, a kocsik sávjában közlekedik, így baromira feltorlódnak mögötte az autók, minden megállónál megállni stb.), ha tömegközlekedsz, azért. Komolyan, ha bárki szidja a BKV-t, az menjen Brüsszelbe, és próbálja ki ott. :D Oké, a járművek tisztábbak, DE: akkor jön, amikor kedve tartja, hiába van menetrend, az a ritka, ha betartják. Nagyon kaotikus az egész.

Az emberek vezetési stílusa hagy kivetnivalót maga után, úgyhogy amíg meg nem szokja az ember, óvatosan kell közlekedni, még gyalogosan is - ritka, hogy megállnak és átengednek a zebrán. Sőt, mindennapos, hogy a zebrára telibe ráparkolnak - nem, nem belelóg kicsit a kocsi, elállják az egészet, te meg kerülheted ki őket a forgalmas úton.

Az időjárás is Angliáéhoz hasonló, tehát nagyon sokat esik, de cserébe a tél sem vészes és nyáron sem kell meghalni a melegben.

Köztisztaság: éltem már pár helyen a világban, de ennyi kutyagumit sehol nem láttam - mindig nézz a lábad elé! :)

Na jó, így összevetve elég sok negatívat írtam, de mindezzel együtt (vagy mindennek ellenére) én szerettem ott lakni, de tény, hogy ha hosszabb távra kellene valahol elköteleződnöm, az nem ez a hely lenne.

Magyar vonatkozásban nézve jól áll Brüsszel, van több magyar étterem is, ahol hazai ízeket és honfitársakat találsz, van magyar bolt, ahol beszerezheted az itthoni specialitásokat, és köszönhetően a nagyszámú magyar közösségnek, rendszeres és színvonalas programok várnak magyarként, pl. magyar találkozó (bográcsolás, ismerkedés..), filmvetítések, az egyik templomban adnak magyar misét, van néptánckör, és rendszeresen mennek ki magyar előadóművészek, írók szerepelni. A Magyar Házban (ez az intézmény tartja egyben a kinti magyarokat és szervezi ezeket a programokat) egyre gyarapodó könyvtár is van, így ha szeretsz olvasni, a magyar könyveket ezután sem kell hanyagolnod.

Most ennyi jut eszembe, de kérdezz nyugodtan. :)

2012. márc. 24. 23:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!