Kezdőoldal » Utazás » Európa » Görögországban, Jón-tenger...

Görögországban, Jón-tenger (lefkada, Kefalónia), kell horgászengedély? Szigonypuskás halfogáshoz kell engedély?

Figyelt kérdés
Nézegettem a neten, de érdemi infót erről nem találtam. Azt tudom a horvátoknál kell a pecázáshoz, és állítólag büntetnek is ha elkapnak engedély nélkül, de a Görögországról semmi infó. Spanyolban pedig nagyon komoly engedély kell a szigonypuskás halászathoz, ott fegyvernek minősül még a tartása is. Vinnék pecabotot , de szeretném kipróbálni a szigonyt is.

aug. 27. 15:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Hogy nem találtàl erről infót? Beírtam gugliba egyértelműen le van írva hogy mit és hogy lehet.
aug. 29. 14:53
 2/13 anonim válasza:

Szigonyozáshoz elvileg nem kell, de van pár szabályozás, amit be kell tartani, itt elég jól össze van foglalva: [link]

Amúgy azt tanácsolom, hogy esetleg vedd fel a kapcsolatot néhány helyi szigonyossal (pl.egy Facebook-csoportban), így pontosabb képet kaphatsz a szabályozásról, és hogy hol lehet és érdemes vadásznod.

aug. 30. 08:08
 3/13 A kérdező kommentje:

Én pont az ellentettjét találtam. Szigonyhalászathoz kell engedély, max 5 kg hal fogható, vagy egy nagy, ha nehezebb mint 5kg, csak a gumis szigonypuska engedélyezett, a levegős tilos, kikötőktől, műtárgyaktól min 300 m, Csak szabadtüdős merülés engedélyezett, palackos szigonyozás tiltott, a kifogható méret min 15 cm, ennél kisebb halat tilos szigonyozni.

Horgászat is ellentmondásos, az tuti, csónakból, hajóból engedélyköteled, partról horgászat a különböző platformok kommentelői szerint szabad, de konkrét hatósági infót nem találtam, ahol kerek perc le van írva, hogy szabad.

aug. 30. 21:29
 4/13 anonim válasza:

Palackos szigonyozás kb egész Európában tilos. És bizonyos helyeken (pl. amiket felsoroltál - kikötőnél, műtárgyak közelében és mondjuk természetvédelmi területen) való szigonyozás is hasonlóan minden országban tilos. És persze nem lehet akármit és akármilyen mennyiségben vadászni - ez is általános.

De tényleg érdemes szerintem helyieket megkérdezni erről.

aug. 30. 21:44
 5/13 A kérdező kommentje:
A szigonyozással rendben vagyok, egy olyan oldalt találtam, ahol jogszabályokra hivatkozva elmagyaráztak mindent, csak elkevertem , és nem tudom linkelni. Mondjuk lakóautóval vadkempingezni is tilos Görögországban, és mondhatni pont telibexarja mindenki, és is tavaly 3 hetet vadkempeltem a jón-szigeteken, úgy gondolom utószezonban ha egy félreeső kietlen helyen kipróbálom a szigonyhalászatot nem lesz gond. Annyi még hogy az is előírás, hogy szigonyhalászatnál kell vinni egy kis bóját, amin egy Y mintázatú kis zászlónak kell lennie, és ettől max 50 méterre lehet eltávolodni. Azt hiszem egy olyan bóját viszek, amit sznorkelezésnél használunk, jobb a semminél.
aug. 30. 22:07
 6/13 anonim ***** válasza:

3

Töki továbbra sem facebook kommentejre meg tiktok videókra kell alapozni. Nagyfiú vagy már, szépen beírod gugliba a spearfishong greece rules és hovatalos oldalt kidob az aktuális szabályokkal. Az hogy nem lövőldözhetsz halomra akármit az a világ minden pontján így van sőt lepődj meg, tilalmi időszakok is vannak amiket be kell tartni. De ha ennyire fingod nincs az egészről lehet jobb nem kockáztatni.

aug. 31. 02:50
 7/13 A kérdező kommentje:

#5-höz

Megtaláltam amit akartam, és ellentétben az összes platform kommentjeivel, engedélyhez, és persze szabályokhoz kötött a szigonyhalászat.

" A lándzsával való halászatnak két fajtája van:

1) Horgászat egy egyszerű, nem mechanikus, csak a kéz erejével használt lándzsával, és

Horgászat egy kilövőszerkezettel ellátott lándzsával, az úgynevezett szigonypuskával.

Mindkét halászati mód a 373/85-ös elnöki rendelet hatálya alá tartozik, és használatukhoz egyéni engedélyt kell szerezni az amatőr halászatra.

Ami az első módszert illeti az egyszerű lándzsával, tudnia kell, hogy a 373/85-ös elnöki rendelet 1. cikkének 3. bekezdése és 2. cikkének E. bekezdése van érvényben, amelyek előírják, hogy nincs más korlátozás, de ha lámpát használ (szórt fényt világítótest nélkül), akkor annak teljesítménye legfeljebb 500 gyertya lehet, és nem több."

Itt a teljes link: [link]

A kérdések közül a szigonyhalászat kilőve, vagyis engedélyhez kötött. Ettől függetlenül kipróbálom, persze a szabályok betartásával, ha aztán bukovári lenne, akkor mégis más elbírálás alá esik. Különben is a görögök nagyon jó fejek, ha nem vagy kirívóan pofátlan nagyon elnézőek, kb rágógumiból vannak a szabályaik.

Viszont a pecával nem jutottam közelebb, és persze ismerem a guglit az ilyen tanácsoktól megkímélhettek. A hozzászólásokból 99% hogy a partról nem kell engedély, de mint írtam, attól hogy a görögök nagy ívben tojnak rá, ki honnan pecázik, lehet hivatalosan kell mégis hozzá valami engedély féle. Én úgy vagyok vele, ha már rabsickodok, akkor legalább azzal legyek tisztában hogy hogy is kellett volna hivatalosan. A horvátoknál tiszta a helyzet, ott kell engedély, és a bírság is húzós, de ettől függetlenül még egyetlen egy olyan esetről se hallottam hogy valakit megbüntettek volna engedély nélküli pecáért, ugyan úgy mint a vadkempingel, pedig aztán mindenki azt mondta, hogy húdenagyon agyonbírságolnak ha elkapnak. Gondolom a horvátok se veszik nagyon komolyan ezt az engedélyesdit, inkább csak lehúzás, plusz lóvé, mert a legtöbb pecás turista nem kockáztat és kiváltja.

aug. 31. 06:45
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

7

Ne legyél már ennyire buta. 2017 óta nem kell engedély. Ez a lehúzós szervezős scammer kifizetteti az csak olyan mi tcaz utazásiirodáknál a több százezres reptéri illeték. A tanulatlan parasztokkal megfizettetik az ostobaságukat.

aug. 31. 12:29
 9/13 A kérdező kommentje:

Megkerestem az eredeti görög 373/85 jogszabályt, elég bénán fordította le a gugli, de úgy néz ki csak a hajós horgászathoz kell engedély. Mondjuk azt nem tudom, ez az 1985-ös rendelet hatályban van-e, még drachmában adta meg az engedélyek díjait.

[link]

Mondjuk, rohadjon meg, ebben se 100%-ig egyértelmű a dolog, mert hivatkozik a 6-os cikk engedélyeknél, a " Egyéni szabadidős horgászengedély" -re.

Nálunk is van állami jegy, és területi engedélyek.

szept. 1. 07:39
 10/13 A kérdező kommentje:

OK végre megtaláltam az aktuálisat, és engedélyezett mind a pecázás, mind a szigonyhalászat, engedély nélkül, de csak amatőr szinten, a pontos szabályok itt vannak:

[link]

szept. 1. 09:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!