Érdemes Ausztriába vagy Németországba költözni, ha szeretnék közel lenni Svájchoz?
Egyrészt fizetés tekintetében mindhárom országban legalább az ittteni 3xosát tudnám megkeresni. (szoftverfejlesztést/tervezést tanulok eltén jelenleg.)
Nagyon szívesen költöznék Svájcba egyetem után, de lakás/biztosítás/élelmiszerek úgy vettem észre drágábbak mint a másik 2 országban.
Németországban láttam olyan álláshirdetéseket, amik a szállást is tartalmazzák, nem tudom a másik két országban van e ilyen lehetőség.
PL Ravensburgal számolva:
Junior developer: 42.080 euro/yr, ami netto 794.000 Ft havonta
Median developer: 54.080 euro/yr, ami netto 971.300 Ft havonta
Senior developer: 66.000 euro/yr, ami netto 1.148.300 Ft havonta
Ha a munkáltató nem fizeti a lakást, egy szoba rezsivel együtt 300 euro.
Munkába/boltba elkocsikázok 30 euro benzint.
Egyszeélyes háztartásban 200 eurót költenek élelmiszerre átlagosan Németországban.
Internet kb 30 euro.
Auto biztosítás/átvizsgálás/adó 100 euro hónapra lebontva. Útdíj nincs.
Ez így 660 euro, de lehet valmait kihagytam vagy elszámoltam. Aki Németországban él, mennyiből él havonta, illetve aki Ausztriában?
Ausztiában valamivel alacsonyabbak a fizetések, de nem néztem utána többinek.
Minden észrevételt köszi elrőre is!!
#19 igen igaz, de kell egy kezdőtőke hogy kimenjek akár Németországba is, fizessem az albérletet stb, amíg nem találok munkát.
Ha Svájcba akarok eljutni akkor munkahelyen kell, ha Amerikába akkor vízum, Németország sokkal reálisabbnak tűnik.
en jelenleg svajcban elek,elotte nemetorszagban voltam, en kezdo kulfoldezoknek inkabb nemetorszagot ajanlanam,sokkal egyszerubb. itt en havonta jarok a gemeindeba- es ezzel nem vagyok egyedul, allandoan inteznem kell valamit, folyamatosan jonnek a levelek,csekkek, engem nagyon idegesit. rohadt draga minden, igaz a fizetessel teljesen jo aranyban vannak a koltsegek-es en nem vagyok (itt) szakkepzett,egyszeru betanitott munkat vegzek,de azert belegondolni abba,hogy a fix kiadasaim forintban millios tetelek havonta, az kemeny. a ‘svajcban mindenert fizetni kell’ dolgot en inkabb ugy ertelmezem, hogy pl fizeted a betegbiztositasodat 300-350 frank/ho, de ha elmesz orvoshoz termeszetesen kiszamlazzak. Fizetsz a tartozkodasi engedelyedert 70frankot amikor elkeszul,aztan ha lejar,valtozik a lakcimed es modositani kell,stbstb akkor ez megint 70-70frank…stb.
viszont ezekert cserebe egy pofas kis orszagban elsz, minden iszonyu jol mukodik, a penzedert cserebe valoban minosegi szolgaltatast kapsz.
Svájcban nem kell az árakon gondolkodnod, mert infós fizetésből simán menni fog.
Nálunk párom havi 8500 chf körül keres (mert szr a munkaadója, és nem fizet annyit, mint ami seniorként járna, na mindegy), és ha akarnánk simán szórhanánk a pénzt, mert maradna még úgyis.
Kiadások a kaja olyan havi 6-800 chf, de mi ketten vagyunk (bár minden nap főzök), a lakhatásunk Zürich melletti városban 1800 (3 szobás lakás), de Zürii-ben ugyanez már 3000+ :D
Sajnos az angol tudasod, nem lesz elegendö se Nemetroszagba, Svajcba meg föleg. Lehet vannak az informatika vilagaban olyan projektek, munkak, szerverek - partnerek amit angolul kell intezni, de a Fönökök, a kollegak nemetül beszelnek. Kimennek dohanyozni, ebedelni, vagy hetvegen megisznak egy sört, ez mind nemetül nyelven törtenik.
Illetve a hivatalos ügyekben, lakcimbejelentes, adokartya igenyleg, betegbiztositas, vagy ne adj Isten orvoshoz kell menned? Peksegben kersz kenyeret, vagy boltban erdeklödsz egy termek irant- Mindig hivsz majd magaddal tolmacsot? A Sajat erdekedben, tanulj nemetül elöször, sokkal könnyebb lesz ugy az elet.
(persze, sokan tudnak angolul is, de a tapasztalat alapjan nem hasznaljak a privat eletben, es teged is "ki fognak nezni" es csak külföldikent tekinteni rad)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!