Érdemes Ausztriába vagy Németországba költözni, ha szeretnék közel lenni Svájchoz?
Egyrészt fizetés tekintetében mindhárom országban legalább az ittteni 3xosát tudnám megkeresni. (szoftverfejlesztést/tervezést tanulok eltén jelenleg.)
Nagyon szívesen költöznék Svájcba egyetem után, de lakás/biztosítás/élelmiszerek úgy vettem észre drágábbak mint a másik 2 országban.
Németországban láttam olyan álláshirdetéseket, amik a szállást is tartalmazzák, nem tudom a másik két országban van e ilyen lehetőség.
PL Ravensburgal számolva:
Junior developer: 42.080 euro/yr, ami netto 794.000 Ft havonta
Median developer: 54.080 euro/yr, ami netto 971.300 Ft havonta
Senior developer: 66.000 euro/yr, ami netto 1.148.300 Ft havonta
Ha a munkáltató nem fizeti a lakást, egy szoba rezsivel együtt 300 euro.
Munkába/boltba elkocsikázok 30 euro benzint.
Egyszeélyes háztartásban 200 eurót költenek élelmiszerre átlagosan Németországban.
Internet kb 30 euro.
Auto biztosítás/átvizsgálás/adó 100 euro hónapra lebontva. Útdíj nincs.
Ez így 660 euro, de lehet valmait kihagytam vagy elszámoltam. Aki Németországban él, mennyiből él havonta, illetve aki Ausztriában?
Ausztiában valamivel alacsonyabbak a fizetések, de nem néztem utána többinek.
Minden észrevételt köszi elrőre is!!
Még egy apró különbség van: a határ német oldalán 25 megás szakadozós ADSL netet kapsz 30 euróért, a határ svájci oldalán meg világverő 10 gigabites üvegszálas hálózatot. Egy informatikusnak gondolom nem mindegy.
Bár igazából ez a Svájc dolog nem választás kérdése - nincsenek rászorulva, hogy kelet-európai egyetemekről vegyenek fel újoncokat - 5-10 év tapasztalattal magyarként nem leszel valami vonzó munkaerő.
lehet elnéztem valamit, újból megnéztem és nem 300 euró a bérleti díj, lehet rosszul állítottam be a szűrőt, inká 600 körül vannak jobb ingatlanok.
#1 úgy tudom szívesen alkalmaznak külföldieket a Svájciak. Informatikai területen ott is nagy a munkaerőhiány.
elméletileg 2018ban építettek ki új netet, amivel lehet 100mbittel netezni, nekem az elég, nem vagyok nagy torrentes.
Svájcban úgy tudom több munkaidőt is várnak el, heti 45-50 órát. Németorszagban dolgozott rokonom, három különböző munkahelyen azt mondta hogy nincs hajtás, nagyon emberbarát a munka Magyarországhoz képest.
Esetleg Svájcba költözni, de közel Németországhoz, hogy át tudjak menni olcsón bevásárolni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!