Kezdőoldal » Utazás » Európa » Érdemes Ausztriába vagy...

Érdemes Ausztriába vagy Németországba költözni, ha szeretnék közel lenni Svájchoz?

Figyelt kérdés

Egyrészt fizetés tekintetében mindhárom országban legalább az ittteni 3xosát tudnám megkeresni. (szoftverfejlesztést/tervezést tanulok eltén jelenleg.)

Nagyon szívesen költöznék Svájcba egyetem után, de lakás/biztosítás/élelmiszerek úgy vettem észre drágábbak mint a másik 2 országban.

Németországban láttam olyan álláshirdetéseket, amik a szállást is tartalmazzák, nem tudom a másik két országban van e ilyen lehetőség.

PL Ravensburgal számolva:

Junior developer: 42.080 euro/yr, ami netto 794.000 Ft havonta

Median developer: 54.080 euro/yr, ami netto 971.300 Ft havonta

Senior developer: 66.000 euro/yr, ami netto 1.148.300 Ft havonta

Ha a munkáltató nem fizeti a lakást, egy szoba rezsivel együtt 300 euro.

Munkába/boltba elkocsikázok 30 euro benzint.

Egyszeélyes háztartásban 200 eurót költenek élelmiszerre átlagosan Németországban.

Internet kb 30 euro.

Auto biztosítás/átvizsgálás/adó 100 euro hónapra lebontva. Útdíj nincs.

Ez így 660 euro, de lehet valmait kihagytam vagy elszámoltam. Aki Németországban él, mennyiből él havonta, illetve aki Ausztriában?

Ausztiában valamivel alacsonyabbak a fizetések, de nem néztem utána többinek.

Minden észrevételt köszi elrőre is!!

2022. febr. 2. 15:52
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
A havi kiadás rajtad (is) múlik. Erre nincs egységes szám. Egyedül havi kb. 1500- 2000 CHF fix költséggel számolhatsz. Ebben semmi extra nincs.
2022. febr. 2. 23:35
 12/27 anonim ***** válasza:

Nemetorszagban elek, Ravensburgbol 50 km, es a Svajci hatartol kb 10 km-re. Innen nagyon sokan jarnak at Svajcba dolgozni, marcsak az adozas- es lakber miatt is. Itt egy szoba ara kb 500 eur/fö, ha sajat lakast keresel az 600-700 euro. Na ugyan ez svajcba 1000 - 1200 CHF körül mozog. ( bar a fizetes is magasabb svajcban)

Internet minösege tenyleg nagyoooon rossz, mar magyarorszaghoz kepest is. Mintha valami elmaradott orszagban lennenk. Es ez mar a 3.internetszolgaltato akinel vagyok. ( volt köztük t-mobile, vodafone, es O2 is)

A benzin ara jelenleg 1,80. (ha 360 a valtas jelenleg 648 forint/liter)

A biztositas is dragabb,mint magyarorszagon.

Az elelmiszerek ugyan olyan arakon vannak,mint otthon, vagy nagyobb bevasarloközpontokban, akciok esetlen meg olcsobb is.

Ha kerdesed van irj batran.

2022. febr. 3. 13:02
 13/27 A kérdező kommentje:

#11 ebben nincs semmi extra, úgy érted csak a síelés meg hasonlók nincsenek benne, vagy a biztosítás sem?

#12 igen, sok helyen írják meg hirdetéseket is néztem Svájcban, Zürichben nagyon szép új lakások is kiadóak 1130CHF-ért, de azok jellemzően 30 négyzetméter alattiak: [link]

Tényleg igaz, hogy egy átlagos programozó 120.000CHF-et keres havonta Svájcban? Mert akkor nem érdemes ingázni se Németből. Ez adózás után is 89.233CHF, ami kb 2,5 millió Ft.

Forrás: [link]

2022. febr. 3. 15:04
 14/27 anonim ***** válasza:

Ebben benne van egy kisebb / olcsóbb lakás bérleti díja, a biztosítás, internet, telefon, meg némi bevásárlás. Természetesen helyfüggő a dolog.

Havi 120.000??? Az kicsit sok. 😁 Éves szinten viszont reális.

Én mondtam, hogy nem érdemes ingázni.

2022. febr. 3. 16:03
 15/27 A kérdező kommentje:

Ja igen elirtam, természetesen évente :D

Köszönöm a válaszokat!

Úgy döntöttem jövőre kiköltözök Németországba ha a virushelyzet megengedi. Először keresek ott munkát, közben lesem a Svájci ajánlatokat is. Ha kapok állást Svájcban akkor azonnal költözök át.

De egyenlőre akkor Németország.

2022. febr. 3. 23:09
 16/27 A kérdező kommentje:
Jaa még annyi kérdésem lenne, hogy olvastam több helyen, hogy Svájcban mindenért fizetni kell, mi az a minden? Mivel kell többet fizetni? Tescoban fizetős wc van vagy hogy kell elképzelni?
2022. febr. 3. 23:25
 17/27 anonim ***** válasza:
Nemet nyelvtudasod milyen?
2022. febr. 4. 06:15
 18/27 anonim ***** válasza:
100%
Svajcban dragabb az elet, ez igaz, de a fizetesek is joval magasabbak, az ado kb. csak 10 % az eves brutto bevetelednek egy atlag fizetes eseten. Nemetorszagban ez kb. haromszor annyi. Az informatikusok Svajcban keresettek, es jol meg vannak fizetve. Havi kiadas? Hat attol függ, mi az igenyed. Ami magas, az a betegbiztositas. Viszont, ha valami komolyabb bajod van, elvezet a korhazban eltöltött idö, mint egy jobb szallodaban. Ha Svajcba vagyol, ne gondolkozz Nemetorszagon. Azonkivül itt simabban mennek az ügyintezesek, szoval szerintem egy jobb orszag elni. Munkaado nem fizet szallast, de miert is kellene neki szallast fizetnie??
2022. febr. 4. 06:56
 19/27 anonim ***** válasza:
Meg annyi, hogy amiket leirtal, hogy különbözö allasoknal mennyit lehet Nemetorszagban keresni, Svajcban kb. a duplajat keresned ezekkel az allasokkal. En a helyedben nem szamolgatnek, hogy mi mennyibe kerül. Abbol a fizetesböl nem kell ezeken gondolkozni. Nagyon jol meg tudsz elni belöle.
2022. febr. 4. 06:59
 20/27 A kérdező kommentje:

#17 inkább csak angolul, de úgy tudom az informatikai cégeknél elég Nemétországban és Svájcban is.

#18 azért gondolkozom Németországban mert Svájcba körülményes kijutni.

Elméletileg addig nem kapok szállást, amíg nincs munkám.

Vannak cégek ahol a szállás is egy juttatás, általában külföldieket miatt van ilyen lehetőség, persze olyankor a fizetés is alacsonyabb, mert levonják belőle.

2022. febr. 4. 19:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!