Mikor menjek ki?
Minden álmom hogy megnéuhessem Amerikát, és úgy kb. az egész földet körbeutazzam. Csak az a bökkenő, hogy mindezt fiatalon szeretném, úgy gondolom sokkal izgibb. Arra gondoltam, hogy a gimit befejezem itthon, és majd egyetemre mennék ki az USA-ba. Az még úgy korban jó, és kezdésnek ahhoz is, hogy körbeutazzam a földet? Egyáltalán meddig számít valaki fiatalnak? a harmincas évek még azok?
16/L
nem akarlak elkeseríteni, de tök jó hogy van pénzetek, de az hogy az USA-ban tanulj, az évente kb.50ezer dollár. ennyi pénzem szerintem nincs.
menj itthon egyetemre, aztán nyáron ki tudsz menni dolgozni (pl.Campleaders, Ccusa), vagy Erasmus, vagy Fulbright.
ja, és Usa-ban egyáltalán nem ramaty a tömegközlekedés, nemtudom ezt miért írta itt valaki. de tény, hogy kocsival jobb, és talán olcsóbb is. bár buszjegyek akár 1 dollárért is vannak, ha okosan csinálod :)
Én írtam, de inkább privátban válaszoltam, h ne offoljam a témát.
Az egyetem pedig tényleg nagyon drága kint. Ráadásul az itthon pályázható ösztöndíjak nagy részéhez magunknak kell találni fogadóintézményt. Tapasztalat (ismerősök), hogy az USA-ból kb szóba se állnak velünk. Ezzel szemben még Új-Zélandról is lelkesen írnak vissza, mikor jövünk :)
A nyári meló pedig jó ötlet, egyetem alatt bőven lesz rá alkalmad!
Azért ramaty a tömegközlekedés mert tényleg szar. Amerika nagy, nincs elég pénz ahhoz hogy mindenhol metróval, busszal, villamossal járj. Szóval ha pont nem egy nagyobb városban laksz mint tegyük fel pl New York, akkor valószínűleg kocsi nélkül halott vagy.
50e dollár pedig a harvardon, meg stanford féle egyetemeken. gondolom a kérdező nem ilyen egyetemekre szeretne járni.
Amúgy ha világot akarsz járni, és amerikával kezdeni, akkor szerintem kicsiben gondolkozz elsőnek és jelentkezz diákmunka programra Campleaders esetleg a CCUSA segítségével. Good luck have fun.
A harvard és a stanford még több, mint 50e. Az átlagos egyetemek is azért 10e/félév körül vannak. Az ösztöndíjak meg olyanok amilyenek. Teljes ösztöndíj kevés van és azt a kvázi zsenik kapják.
10. Én a pénzt nem azért hoztam fel, mert hogy dicsekedne, ti megkeresitek az megint más, mint hogy valaki alád rakná és 16 évesen azon aggódnál, hogy hűha körül kéne utazni a földet még mielőtt dolgozni kezdesz.
harvard tényleg annyi. 50e v 55 e. de nem több 60nál és nem kevesebb 50nél. nem oly rég jártam utána.
az utolsónak amúgy igaza van, ezért is remek dolog a diákmunka, és akkor senki se mondhatja hogy élösködő vagy.
Attól függ, hogy miként akarod körbeutazni a világot:
1. Nem folytonosan körbeutazni, hanem csak néha-néha elutazni egy országban?
2. Elindulva egy adott célországból és utána Willy Fogosan szünet nélkül körbeutazni?
Ha az 1. választod, akkor 18 éves korodtól kezdve bármikor elkezdheted, amint van pénzed hozzá.
Ha a 2. választod, akkor pusztán akkor, amikor LEGALÁBB beszéled a Nyugat és Kelet főnyelveit (angollal nem nagyon fogsz érni semmit, nem sok helyen beszélik), van már több milliód (nem FT-ba, hanem dollárba vagy Fontba), el van intézve az összes vízumod, kitervelted már miként oldod meg a szállást, stb. Ha ezek megvannak, akkor indulhatsz. Meg, ha ,,fiatalon" akarod így körbeutazni a világot, akkor a harmincas éveket bőven vedd még ,,fiatal éveidnek".
Kôszönöm szépen a válaszokat:)
Én úgy gondoltam h majd minden nyáron elutazok egy-egy országba, de a másik sem rossz, csak nekem egy kissé lehetetlennek tűnik.
Na akkor rendbe teszem a pénzügyi dolgot.
Jól élünk, de nem vagyunk gazdagok. Nyaralni külföldön eddig csak Horvátországban voltunk, igaz 3-szor. Emeletes házunk van, netes TV-nk,de egy tesóm is van, aki sztem szintén zabálja a pénzt. Ha azt mondanám, hogy mmistantól nincs mozi, pizza, akkor ő ti kihisztizné. Meg ugye folyamatosan nőjük ki a ruháinkat (meg nekem a ruhavásárlás a mániám is) és abból viszont a New Yorkernél nem szetném lejjebb adni. Szal én nem tudom, hogy spórolhatnék, anyáék meg nem hiszem, h ki tudnák fizetni. A nyári egy hónapos diákmunkából sem gondolom, h belátható időn belül összejönne. Úgyhogy még vagyok lőve. Anyáék már így is kiakadtak rám, h önző vagyok, meg h örüljek annak amim van, mert sokan még ezt sem tehetik meg/ nincs nekik. Szal az ilyen utazgatásom sem tűnik túl könnyűnek, csak ha gyorsan kirabolok egy bankot, vagy pedig a messzi megoldás ha maaaaaaaajd 30 vhány évesen ha lediplomáztam és lesz egy jól kereső munkám.
Az az Afrikai nagyon jó lehet. Egy szafarit én is úgy megnéznek:) nagyon nehéz rá összespórolni?
És légszi küldjetek meg ötleteket és válaszokat:)
16-ossal értek egyet, 17-es, te pedig valószínűleg nem nagyon jártál még az EU-n kívül (leszámítva 1-2, mások által megszervezett nyaralást).
Ha egyedül angolul beszélsz, 3 kontinensen teljesen meg vagy lőve. Nem is kell hozzá messzire menni. Ukrajnába egy vonatjegyet nem tudsz megvenni, (pláne nem előre lefoglalni, érdeklődni) anélkül, h pár szót ne tudj oroszul. Vagy volt, h Montenegróban egy ismerősöm (a prefekt angoljával) egy nyanvadt tejfölt nem tudott megvenni a kisboltban (majd neki állt feljebb), mire lementem, s 3 bűvös szó után már adta is..
Ha utazni szeretnél, először persze érdemesebb Ny-i országokat választani (USA, EU), ezután jöhet a "Kelet". nem kell, h akár csak középfokon is beszélj nyelveket, pár szót megtanulsz oroszul, s Oroszországon kívül valamennyi posztszovjet országban, vagy akár szláv országban tökéletesen eligazodsz, míg az angollal nagyjából kitörölheted. Ugyanez a helyzet egész Latin-Amerikával és a spanyollal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!