Miért akarnak olyan sokan kiköltözni Amerikába?
A jobb megélhetési körülmények miatt. Aztán sokan tényleg túlképzelődik a dolgot, mert pl az amerikai filmekben a főhősöket legtöbbször egy erős középosztálybeli színvonalon mutatják, aztán ott se csak az van. USA-ban se mindenki multimilliomos és itt sem. Ez realitásérzék kérdése ki mit képzel az amerikai életről és munkáról, fizetésről. Meg persze információ kérdése is. Azok fantáziálják túl akiknek kevés a helytálló információjuk róla. Ott nincs ilyen állami támogatás mint itt, de ha meg tudják fizetni amire szükségük van ez másodlagos. Állami támogatás főként ott fontos ahol több az alacsony életszínvonalú ember és segíteni igyekeznek nekik. Összességében a többség reál jövedelme az ami számít és ebben benne is van minden, úgy cakli pakli. Fizetés, rezsi, kaja, utazás, ruházat és minden. Amerikában az összesített életszínvonal akárhogy is nézzük magasabb mint nálunk. Akkor is ha ott van ami drágább mint a házak, ugyanakkor meg van ami azonos áron vagy még olcsóbban van. A lényeg az összessége.
Szóval bejelentik nálunk ha gáz villany stb áremelkedés lesz előre és ez végül is jó. Csak a gyakorlatban ez vajmi keveset segít. A legtöbb ember előre tudja nagyjából mire mennyit kell befizetnie/félretennie. Már ha van ehhez érzéke és oda is figyel. Azt itt nem is érdemes figyelembe venni ha valaki szórja a pénzt aztán hó végén meg sajnálkozik, mert az ilyen az egyedi dolog és nem az ország megélhetési sajátosságinak része. Az áremelkedés a US-ben sokkal kisebb mértékű mint itt, így ha be sem jelentik sincs olyan gyakorlati hatása a reál jövedelmük arányában. Mert most mi is mit teszünk ha bejelentik? Szerintem kb semmit. Mit is tehetnénk? Jön a fizu és a számlák és a szerint fizetjük. Gyakorlatilag ez az előre bejelentés alig segít valamit, talán egy kicsit ha a fizu előbb érkezik mint a számlák és nem költekezik túl az ember. De ez nem a két ország reál jövedelmének összehasonlítása, hanem egy pénzbeosztási dolog. Ettől hogy a US-ben nem szólnak előre még ott a jobb a reálfizetés többségében.
A 9-essel egyet is értek kb és a 11-es is. :) Talán valami sorrendet is lehetne adni ennek ami letisztázná kicsit. Első lenne mondjuk a nyelvtudás, aztán fej-fej mellett a végzettség/szakértelem és kapcsolatok. Ezeknél egyik kipótolni tudja a másikat, már amennyire valóban ki tudja pótolni, de ebbe most nem menjünk benne, érthető hogy megy ez. :) A 'pénzed' rész már ezekből az előbbiekből következik. Ha leszámítjuk egy odautazó Magyar kezdő tőkéjét ami egy sajátos és kezdésre vonatkozó valami.
Az hogy a US a lehetőségek hazája ez adott esetben valóban igaz :D de igaz ez majdnem minden fejlett/fejlettebb országra is. Kérdés hogy mit értünk ezen hogy "Amerika a lehetőségek hazája." Sose magyarázzák meg. Ugye? :D A legmagasabb meggazdagodás lehetőségét vagy egy a többség szintjével azonosat? Bár ez utóbbi is kedvezőbb ott mint itt, részletbeli különbségek ide vagy oda. Összesítésben ott jobban jön ki.
A táppénz szigorúan vételét nem tudom pontosabban, hogy megy, érdekes lenne ezt ha ott él valaki mondana dolgokat erről. Azt azért kétlem hogy ha nem megfázásról van szó hanem súlyosabb dologról azt ott ne vennék figyelembe és kirúgnának érte. De szívesen veszek infókat első kézből, jöhet bármi. Csak kétlem hogy egy mindkét lábas törés esetén ott kirúgnának a táppénz után. A megfázásról meg úgy látom, hogy bizony itt is sokan ugyanúgy dolgoznak egy meghűlésnél, szóval ha van is ilyen különbség a gyakorlatban ez kevésbé fontos.
"Ebben igazad van, de a lehetőség itt és az USA-ban mást jelent."
Kíváncsi lennék ez pontosan, hogy is értendő?
Amiért sokan pl US-be mennek az röviden és itt volt a példa, írta valaki:
1. ápolói/bébiszitteri állás (ezek se ott se itt nem jól szituált munkakörök)
2. közös lakásbérlés (ez enyhíti a megélhetést)
3. pénzt küld ide haza, anyukájáéknak, lányáéknak, fiáéknak
havi: 100 + 500 + 500 = 1100 dollár.
Na ez a utolsó az ami nálunk az elsővel nem menne! Akkor se ha a középső besegít!
Számoljunk csak ez mennyi is. 1110 dollár x 120 Ft = 242.000. Ft !
Ez a 240.000. Ft ez itt is ott is vásárló erő, akárhogy is nézzük. Sőt nálunk ez a spórolt pénz önmagában is egy egész jó fizetés, mégpedig a többség fölötti.
Na ezért... :P
Az hogy ott van ami drágább részletkérdés ha több marad a létfenntartás kifizetés után bármire is.
15 ... na igen ...
Értem és egyet is értek valahogy nagyjából, csak még is pár dolgot pontosítanék még így is. De érthető volt amúgy.
"Amúgy az ottani ár/bérviszonyok jobbak, mint itt, de az átlagos életszínvonal tényleg nem olyan ég és föld:"
Az ár/bér viszony adott módon határozza meg az életszínvonalat anyagi értelemben. Ha több marad költeni akkor ez lényegileg ugyanaz. Akárhogy is nézzük akármennyi marad is számszerűen, ha annak a vásárló értékéből többre futja az bizony életszínvonalban is jobb. Ez maga az anyagi életszínvonal, ezt erre mondják. Ha az ár/bér viszony jobb akkor ez az életszínvonal anyagi részét illetően is jobbat jelent. Hm? :P
Aki félre tud tenni annak se értékesebb a pénze, a pénz értéke az egy adott ország gazdaságától stb függ. Meg ezzel se keverjük, hogy bárhol a világon értékesebb, mert pont ez az hogy a dollár egyenlőre jobb fizetőeszköznek számít mint mondjuk a forint.
Az igaz, hogy aki bárhol is félre tud tenni annak elérhetőbbek az extrák, mint egy nyaralás és bármi, de olcsóbb neki sem lesz. Egy nyaralás olcsósága az a gazdasági tényezőktől függ, reál keresetek/árak viszonyától. Ugyanazon luxus nyaralás szinte mindenhol azonos árakon van és a kérdés ebben az hogy ki mit tud megfizetni? A spórolástól semmi sem lesz olcsóbb de telni fog rá. Szóval a nyaralás nem olcsóbbnak érződik hanem futja rá. Ezt talán tényleg nem cserélném össze, hogy mi az olcsóság és mi az hogy telik rá. A gazdagoknak minden drága még egy fodrász is 100.000. Ft és ugyanennyi lehet egy 7*os éttermi számla is. Drágának drága de telik rá nekik. :D Nyugi nekem se. :D
Akik hazaküldenek pénzt US-ból annak itt jobb a vásárlóértéke az árak miatt, de az említett összeg amit hazaküld az az illető az nyugi, ott is komoly pénz és ott is jól lehet költeni belőle.
Aztán ez hogy havonta kell fizetni dolgokat ezt talán jobb lenne megint csak nem összekeverni az életszínvonallal. Más az életszínvonal maga és más az hogy hónapról hónapra fizetni kell a rezsit, hitel részletet, lakbért... Ezeket mindenhol ugyanúgy kell fizetni hónapról hónapra. Hol nem? Ugye? Szóval jobb nem összekeverni a havonta fizetendő dolgokat, ami egy gazdasági/jogrendbeli szokásformából következik, magával az életszínvonallal. Egy tehetősebb ugyanúgy havonta fizeti a villanyszámláit mint egy szerényen élő, mert azt az áramszolgáltató/számlázó cégek havonta küldik, sőt ez itt is és ott is ugyanígy van, de még a legtávolabbi keleten is. Semmi köze az életszínvonalhoz ennek. :) Nem a havi kifizetés a lényeg hanem ki mennyire tudja kifizetni vagy mennyi marad utána. Mennyi marad alap dolgokra és mennyi extrára jut, ebben van a különbség.
Ez meg szerintem egy fals mondás:
"Nem az a gazdag ország, ahol a szegények is autóval járnak, hanem ahol a gazdagok is a tömegközlekedést használják"
Nélkülöz mindenféle realitást. Ugyan hol fognak már a multimilliomosok tömegközlekedéssel járni? Majd egy Bill Gates a luxusautó helyett metrózni fog mi? :D
Sokmindent szoktak ezzel az 'Amerikában milyennel' kapcsolatban mondani ami különbségnek ugyan különbség, de mindegyikkel együtt is az összegzése reál, szabad költőpénz és árak oldaláról az USA jön ki jobban. Más a dolgok menet ott de jobbnak is jobb minden érv "ellenére" is. Szó ugyan nem volt róla de szokták még a GDP-t (lásd pl wiki) is említeni amiről tudható, hogy nem mutatja magát az életszínvonalat akkor ha olyasmikre költik ami azt nem emeli lényegileg. Így emeli a GDP-t mint össz országos költekezést egy köztéri felújítás, csak közben ugye nem lesznek jobbak a munkabeli dolgok, fizetések reálértéke/mennyisége se a rezsiköltségek. Ezt a hármat mint legalapvetőbbet a GDP kifejezése összemossa minden olyan költekezéssel amitől nem tudunk több/jobb kaját venni. Aztán szokták még felhozni az átlag fizetést is mint valami mérőszámot, ami megint csak nem fejezi ki sok ember jövedelmét és anyagi életszínvonalát. Ha mondjuk 10 emberből 9 keres 100.000. Ft-ot (ez nem is sok ma nálunk) és 1 keres 1.000.000. Ft-ot (ilyen is van jópár), az átlaguk 190.000.Ft lenne. Az meg egész rendes fizetés lenne ha az átlag szerinti (itt pl) 190.000.Ft valóban a többség fizetése lenne.
A átlagbér/átlagjövedelem nem fejezi ki, hanem szépíti a többség keresetét.
megis ki lehet az a beteg, agyalagyult aki elhiszi, hogy egy 8 eve ittartozkodo, idösekkel foglalkozo holgy havi $1200.00 -at kuld haza. Ember gondolkozzal ...1200 Dollar itt is tengeteg penz.Mibol tartja fent magat az illeto? Kocsit , lakast tart?
Elmondom, dolgoztam USA-ban és Kanadában is pár évig. Villanyszerelő és műszerészként. Keresett voltam és jól kerestem. Jól ismerem a szakmám és a műszaki ! nyelvet.
A magyar barátnőm aki velem volt érettségivel sehova se kellett. Én tudtam kocsit meg lakást fizetni, az ő fizetéséből nem futotta volna semmire, nemhogy spórolni lehetett volna (én intéztem neki munkahelyet itt-ott). Sok céghez jártam javítani, sok ismeretségen keresztül meg lehetett oldani hogy mikor hova tudott menni. De ő egymaga ezt nem tudta volna megoldani.
A másik az, hogy én sem úgy terveztem hogy örökké kint maradok, így a spórolásra hajtottunk, itthon így lett lakás meg kocsi, hitel nélkül. Meg az a pénz amit a kiutazásra kértem kölcsön a volt főnökömtől. Igaz hogy ez már 10+ évvel ezelőtt volt, de az ott szerzett tapasztalataim itthon jól tudtam eddig kamatoztatni. Nettó 450 körül kapok egy nagyvállalatnál, időnként Európában 2-3-4 napos céges extra melókkal. Azóta itthon is összejött annyi félretett pénz, hogy már nagyobb házba költöztünk, 2 kocsi. Ja, és semmi szülői segítség vagy ilyesmi, egyikőnknek sincs a családjában olyan lehetőség hogy akár egy buszbérlet árával is megdobnának vagy ilyesmi.
Szóval biztosan nagy karrier kimenni nyelvtudás és szakma nélkül, de az ilyenek oda se nagyon kellenek, ha meg igen, akkor kevés pénzért.
A jól kereső idősápoló meg bébiszitter csupán kivételt erősíti, de ilyenre nem lehet alapozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!