USA Vízumlotto! Van itt olyan, akit kisorsoltak vagy egyáltalán ismertek olyat, aki így kapott bevándorlási engedélyt?
"DE!! Itt a mumus az egeszsegugyi ellatas, nem allami, hanem maganbiztositok vannak."
És ezek milyen árban vannak? Milyen fajták vannak és azért mit kapsz?
És mi is volt amit tavaly Obama nagyon szorgalmazott?
örülök, hogy beindult a téma
szívesen veszem az ilyen válaszokat
Politika, kultrua, emberek: Politikaval nem igazan foglalkozom, csak minimalisan amennyit a hirekben latok, olvasok. Nem gyilkoljak, anyazzak egymast. Itt is vannak dontesek, amivel nem ertenek egyet az emberek. De maga a Kormany szerintem segitokesz. Haitin is a foldrenges utan Amerika volt ott elsokent, es azota is. Dollar milliokat kolt a felujitasra, gyogyitasra, pedig fuggetlen kulon allomok, nem lenne kotelessege. Ide rakom Obama egeszsegugyi reformjat. Kogrsszus elfogadta, megszavazta, de azota semmi nem tortent. A valsag alatt megkellett menteni az autoipart, bankokat, dollar billiokat koltottek erre, szoval szerintem most emiatt huzodik az egeszsegugyi reform.
Kultura: Annyira vegyes, minden nemzet, nep megfordul itt. Toleransak emiatt az emberek egymas irant. Rengetegen nem beszelik jol az angolt, de aki meg akarja erteni a masikat, az megerti. Itt ahol en lakom a muveszet, vallas, oktatas kiemelelt szerepet kap. Nagyon sokan jarnak templomba vasarnaponkent. Rengeteg art festival, kiallitas van, ami ingyenes. Az unnepeket, hagyomanyaikat ok is komolyan veszik, a csalad fontos nekik. Szamomra erdekes, hogy sok csaladban a szulok nincsenek kozos kasszan, kulon-kulon szamlajuk van, de ettol meg minden mukodik szepen, persze kivetelek vannak.
Emberek: Itt is rengetegen elveszitettek az allasukat a valsaggal, de valahogy nem latszanak annyira keserunek. Atlagban szerintem nem gorcsolnek annyit a kisebb bajokon. Sok mindenre mondjak, "no big deal" (nem nagy ugy). Ami abszolut pozitivum, hogy van lehetoseg elore jutni protekcio nelkul is. Egy egyszeru bolti polctolto emberbol is lehet par even belul manager, bolt vezeto (konkret ismerosom van aki, es nem o az egyetlen).
Az idegenek is rad mosolyognak, kedvesek a boltban, utcakon, de kozeli baratsag igy ritkan alakul ki. A kello tavolsagot megtartjak az elso mosoly utan. Itt a csaladok zome hetente legalabb egyszer kijar vacsorazni etterembe, moziba, meg persze a boltokba, fogyasztoi tarsadalom :) Ezt annyibol jonak tartom, hogy van kozos csaladi program hetente.
Amerikaban is van persze jocskan bunozes, de ez jobban kornyek fuggo, a feketek, mexikoiak lakta reszeket jobb elkerulni.
Folyt kov kesobb.
"Folyt kov kesobb."
Kösz az eddigieket is és várjuk a folytatást.
nagyon hasznosak a válaszaid
köszi
Boldog Uj Evet Mindenkinek!Szoval a folytatas.
Az egeszsegugyi ellatas maradt talan le. Nos teljesen mas a rendszer, mint otthon. En az otthonit jobban szerettem, de csodbe is viszi Magyarorszagot, sajnos. Csak egy pelda: Itt nincs olyan, hogy Gyes meg Gyed, plane nem evekig. A szules utan 6 hetet (igen, hat het) kapsz, addig tartjak az allasod (fizetes, ellatas nincs) es utana menned kell vissza dolgozni, vagy mas kapja meg a munkahelyedet. Persze ez is munkahelyenkent valtozik, vannak ahol toleransabbak, es azt mondjak, hogy jossz, amikor jonak erzed, de a fo szabaly ez. Rengeteg bolcsodenek nevezheto daycare van, ahova hordjak ezeket a pici babakat, persze ettol meg normalis emberek lesznek ok is. Az iskolai oktatas :) Hat azt lehet tudni, hogy nem olyan magas szinvonalu, nem is reszletezem, eleg az, hogy egyik ismerosom itt szuletett jart 8-ig, hazament es a tudasa alapjan 6-ba akartak visszarakni. En is jartam itt is foiskolara, (otthon szegedi egyetem, van osszehasonlitasi alapom), a matematikai felveteli osszeadas, kivonas volt.
Vissza az egeszsegugyi ellatasra: Helyzettol fugg, de akkor is ellatnak, ha nincs biztositasod, de alairatjak veled, hogy vallalod a koltsegeket.Itt is van tappenz, munkahelyi baleset (iszonyatosan sok penzt lehet belole csinalni, ha jo ugyvedhez mesz) A korhazak magankezben vannak. Nagyon modernek, felszereltek, idopontra mesz nem kell varnod, orvosok, noverek jol keresnek (kedvesek, nem idegesek). A noverekre meg mindig nagy a szukseg, a 30-40 dollaros oraber sem ritka. Gyogytornasz orankent kap 50 dollart, es meg van sok amirol nem tudok.
Azok a korhazak, amikben megfordultam tobb csillagos hotelnek feleltek volna meg. A legdurvabb az utolso volt, belul az aulaban folyt egy kis patak, palmafa stb. :) De horror aron kapsz mindent, egy szules kb. 15.000 dollar. Harom lehetoseg van: van biztositasod (munkahelytol vagy fizeted magadnak), biztositas hianyaban kp-ban rendezed a szamlat (itt hihetetlen jol lehet alkudni, a vegere kb a harmadat kell fizetni), vagy ha jogosult vagy ra a jovedelmed alapjan, akkor az allam fizeti ki helyetted. Azert lehet jol alkudni, mert rengetegen nem fizetik ki a szamlakat, es orulnek a korhazak, ha mar kapnak valamit a vegere. Floridaban nem vehetik el a hazadat egeszsegugyi tartozas fejeben (bizonyos mas allamokban igen).
Milyen biztositasok vannak? Ezer fele, de ha a munkaltatodon keresztul van, neked altalaban akkor is fizetni kell egy bizonyos osszeget(munkaltato fuggo, van aki 100%-ot all, de ez most egyre kevesebb), fugg attol, mennyien vagytok a csaladban, mennyi az onreszed (ugyanugy mukodik, mint a casco otthon), es hogy a biztosito hany szazalekban fedezi az ellatast. Egy pelda nekem mindennek csak 80%-at fedezni, ha korhazba kerulok az elso 3000 dollar engem terhel, felette a biztosito fizeti.
Ami az uzemanyagot es alberletet illeti. Sajnos tudom, hogy otthon mit josolnak az uzemanyagra, horribilis, de azert irtam, hogy sajnos itt is dragul, mert itt Floridaban ha nincs autod meghalsz. Itt minimalis a tomegkozlekedes (vonat nincs is). Az alberletnel igen, New York-ban $800-ert kb egy nagyobb szobat kapsz, de irtam is, hogy en arrol irok, amit en tudok, ismerek. De ott peldaul nincs szukseged autora, na ennek a koltseget rakhatod a lakasba. :)
Azt hiszem ennyi amit kerdeztetek, de ha van meg valami, ahogy idom engedi felnezek es valaszolok.
Boldog Újévet Neked is!
Köszönöm az eddigi válaszaidat! Nagyon korrektek és részletesek voltak! Sokat segítettek.
Üdv
Kösz a válaszokat.
Azt akarom kérdezni, hogy miért csak 80%-os biztosításod van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!