Utaztatok már hálókocsis vonattal vagy fekvőhelyessel? Milyen volt?
Többször is utaztam már, Budapest-Berlin és Budapest-Lvov járatokon. Nagyon jó, olyan mintha hajóznál vagy valami sci-fiben űrhajóval utaznál, mindig a legolcsóbb kategóriát választottam, ez a berlini vonaton a 6 ágyas fekvőhelyes kocsi, a moszkvai tisza-expresszen (amivel Lvov-ig utaztam) meg a 3 ágyas hálókocsi.
Mindig jó társaságot fogtam ki, vegyes korcsoportokban, akikkel jól kijöttünk, a hosszú vonatút légköre miatt valahogy eltűnik a távolságtartó magatartás az emberek között. A WC, zuhanyzó jó volt, mindig volt szappan vagy folyékony szappan is, az orosz vonaton még saját kis mosdókagyló is volt a 3 ágyas hálókocsiban.
Csak akkor szállhatsz fel a vonatra, ha van jegyed, tehát nem tud akárki fellépni egy kisebb állomáson se, tehát ha pl. hosszabb ideig áll valahol a vonat, nyugodtan leszállhatsz a csomagod nélkül venni az állomás büféjében valamit, estefelé jön a kalauz és lenyitja az ágyakat, majd mindenkinek kiosztja az ágyneműt és a párnákat, amikkel magának kell megágyaznia és reggel ébredés után elágyaznia is.
Ha a vonat a határhoz ér, felszállnak az őrök és pl. éjjel kopogtatnak az ajtón, ilyenkor felkelsz, átnyújtod az útleveled, megnézik, visszaadják és alhatsz tovább.
A bukaresti vonaton még nem jártam, de azt hallottam, hogy azon elég modern háló és fekvőhelyes kocsik járnak,
Az Ister nevű vonatról pl. itt van pár kép:
Tapasztalatom az, hogy sokkal kellemesebb utazási forma, mint repülni, pl. nem kell végigmenni a stresszes becsekkoláson, ellenőrzésen, ahol mindenkit potenciáis terroristának néznek, bármit felvihetsz magaddal, este bealszol, reggelre ott vagy.
Eddig négyszer utaztam hálókocsival.
A higiéniai körülmények szerintem tökéletesen rendben voltak, semmi kifogásom nem volt ellene.
Biztonság: az is rendben volt, de biztos ami biztos, mi vittünk egy láncot lakattal amivel az ajtót pluszban lezártuk. Ezt egy kolléga javasolta, aki maga is dolgozott hálókocsin. Bár jellemezően több zár van a fülkeajtón, sőt, egyszer a csehektől olyannal jöttem amin kódkártyás volt az ajtó...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!