Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Végülis Dánia milyen ország?...

Végülis Dánia milyen ország? Mi az igazság?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy felvettek Dániába egyetemre(Aalborg). Csak ugye nincs megadva a lakhatás.

Ez jelenti a fő problémát, illetve a munka.

Anno azt írták, hogy skandinávia nagyon drága. Gondoltam, hogy akkor bejelentkezek egy kollégiumba. Mondtam az osztálytársamnak(őt ugyanoda vették fel), erre kb. lehülyézett, hogy ne kollégiumba költözzek, mert ő is talált 140 ezer forintért egy 3 szobás lakást. Mondom jól van, keresek egy privát lakást. Beírom neten, hogy a magyaroknak mi a véleménye, de mindenhol azt olvasom, hogy nehéz lakást találni, és alsó hangon is 300 ezer forint körül mozog, de ebben még nincs rezsi, sem a bútorok ára. Itt már összezavarodtam.

Azt mondták, hogy a minimálbér 100 dkk óránként(ez 8 órás munkaidőben 640 000 forint havonta). Mégis a neten azt írták, hogy magyaroknak 18 500 dkk (710 000 huf). Ez rendben lenne(bár azt írták, hogy EU-n belül Luxemburgban a legmagasabb, 400 ezer, de ez mellékes). Erre még az is jön, hogy sokan mondták, hogy milyen könnyű munkát találni, de nekik nincs. A másik csoport azt mondta, hogy rohadt nehéz, pedig nekik volt.

Ráadásul ők is 2 csoportra oszlottak. Az egyik fele azt mondta, hogy nem lehet megélni minimálbérből, a másik meg azt, hogy simán meglehet.

Utólag azt kívánom, hogy bárcsak nem néztem volna meg a külföldi magyarok véleményeit, mert annyira összezavartak, hogy az már nevettséges. Leszűkítve: az egyik tábor azt mondja, hogy lehetetlen megélni, a másik pedig azt, hogy gyerekjáték.

A haverom azt mondja, hogy könnyű megélni. Ehhez jön, hogy az egyik tanárom ismerőse kint dolgozott gyümölcsfóliázóként pár évig, és 3 kocsival+lakással jött haza.

Most akkor mi az igazság Dániáról?

2012. jún. 21. 12:20
1 2
 11/14 Sceda válasza:

Kedves kérdező!

Látom,kicsit összekavarodtál a dolgokban :-)

Az alábbiakat a Scandinavian Education Agency magyarországi képviselőjeként írom. Én is tartózkodtam már Dániában, valamint több barátom-kollégám jelenleg is Aalborgban él.

Aalborg egy kicsit más kérdés, mint Koppenhága. Olcsóbb,de magyar szemmel még így is drága.. Az árak nagyban függnek attól,hogy mit és hol vásárolsz, a legfontosabb termékeket (toastkenyér, hús, sör, stb) itt is korrekt áron (Magyarországhoz képest 20-30%-al magasabb) megkapod.

Dán minimálbér pedig nincs, egész egyszerűen törvényileg nem szabják meg. Diákként nagyjából 100 koronás órabérre számíthatsz az alábbi munkakörökben: mosogatás, takarítás, raktári munkavégzés.

Munkát találni nem könnyű,de nem is lehetetlen feladat :-)

Ebből az órabérből (ha viszonylag szerényen is), de azért ki lehet jönni.

Ha megtanulod a nyelvet (ingyenes tanfolyam jár minden kint tanulónak), alkalmaznak más területen is, magasabb órabérrel.

2012. szept. 18. 20:28
 12/14 AatttilaA válasza:
Szia csak szeretném kérdezni ha nem gond hogy téged milyen átlaggal és milyen eredményekkel vettek fel? mert én is nagyon szeretnék kimenni de még van pár évem de már szeretném tudni, hogy körülbelül hogy kéne hogy tanuljak vagy ilyesmi
2013. máj. 27. 20:26
 13/14 A kérdező kommentje:

Nekem főleg hármasaim voltak, viszont nekem már 14 évesen volt nyelvvizsgám, 10. osztályban pedig letettem az emelt angol érettségit, és gondolom ezt is beleszámították.

Amúgy végül nem mentem ki.

2013. máj. 28. 18:19
 14/14 anonim ***** válasza:

pedig kijöhettél volna..

leírom az eddigi jó és rossz élményeimet, hogy legyen szelektálni valód

havi: 50ezer forintért találtam szállást, úgy hogy ketten vagyunk egy szobás+fürdőszobás 28m2-s helyen, árammal nettel együtt, de ha a netet é áramot nem vesszük akkor 40ezer :D

a kaja az olyan 50-60 ezer havonta, úgy, hogy eszek müzlit kedvemre, igaz a legolcsóbb szalámikat, sajtot szoktam megvenni, meg húst , ugyanis vannak minden héten különböző boltokban akciók ilyen pl: hogy 1200 forint 1 kg csirke, és azt tudod enni mondjuk 4-5 napig ebédre, az eleve tök olcsó..tej nagyjából ugyanannyi, tojás az 50 ft átlag, most volt ilyen akció hogy egy banán 40 ft..de amúgy 60 ft körül szokott lenni

a hal az jóval drágább, amit nem értek, de így van 225 gr 1200 forint

melót tényleg nem egyszerű találni, de szerintem én még nem csináltam elég keményen azért nincs még, páran 50-100 helyre adtak be önéletrajzot és visszahívták őket egy hónap után..

de szobatársam úgy talált, pl hogy egy haverja kint él és segített neki találni(nekem már nem tudott melót adni, ha jól értettem) 160ezernyi koronát keres havonta, úgy hogy heti 3 napot dolgozik újságkihordást, hajnalban..viszont ha jól tudom ebből még kell adóznia,azt meg nem tudom mit jelent..

de az SU(diák támogatás) az is elég magas kb 5ezer korona ami olyan 200e forintot jelent

szerintem ha valaki nagyon akar akkor meg tud itt lenni, kevésbé kell küszködni mint magyarországon, viszont meg kell tanulni jól angolul(min B2 szint ami nem jó :D) és el kell kezdeni a dánt is tanulni..de ha csak ez az ára annak, hogy boldogan tudj élni, kényelmesen szerintem megéri! :D

Odense-ben tanulok

2014. szept. 30. 22:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!