Odaköltöznétek a helyemben?
Aztán 1 év múlva ott csücslsz kint az angol betonon, mert se barátod, se munkád, se tanulási lehetőséged. Amit leírsz jövőkép nem igazán fedi a "létbiztonság" fogalmát. 1-2 év múlva szinte semmi esélyed nem lesz bejtni az egyetemre, úgy át fogják alakítani a felsőoktatást, külföldön meg vagyonokat kell fizetni érte.
2012. máj. 28. 13:36
Az előzővel értek egyet. Kicsi az esélye, hogy ennek jó vége legyen, Ha most nem kezded el az egyetemet később még annyi kedved, lehetőséged se lesz. Aztán nem lesz semmi, és szépen mész a "süllyesztőbe". Persze ha jól nézel ki, akkor később esetleg foghatsz egy pénzes pasit, de azért ne ez legyen a cél.
2012. máj. 28. 13:43
3/20 A kérdező kommentje:
De annak lenne értelme hogy 4 éven keresztül olyat tanuljak ami már nem érdekel? És nem az lenne, hogy nem mennék egyetemre, csak nem most. Addig még leraknám angolból is a felsőfokú nyelvvizsgát és mivel lenne munkám, lenne valamennyi félre tett pénzem is, így félre tudnék tenni ha beüt a gang. Ha meg annyira szar lenne a helyzetem hogy nem birok kint élni, akkor meg visszajönnék Mo-ra
Ez így elmondva persze jól hangzik, de azért nem olyan egyszerű. Nem csak arról van szó, hogy megrészegít a sok pénz ígérete? Olvasd el a kognitív disszonancia vonatkozó esetét, szerintem ez rád érvényes:"Speciális eset, amikor az opciók között van kiemelkedően vonzó. Ekkor a választás tudat alatt nagyon hamar megszületik, és a választott opció felértékelésére, a vele kapcsolatos kockázatok alulbecslésére sor kerül még a tényleges döntés meghozatala előtt. Ennek a jelenségnek a neve a pénzügyi befektetések világából származó kifejezéssel a "hozamvakság"."
2012. máj. 28. 13:56
Úgy látom, nagyon bizonytalan vagy. Ha időközben rájöttél, hogy nem azt akarod tanulni, amit bejelöltél, először is döntsd el, mit tanulnál szívesen. Ne feledd, augusztusban kiírják a pótjelentkezéseket/pótfelvételiket, akkor még van esélyed olyan helyre jelentkezni, ami érdekel is. Ha ennyire bizonytalan vagy, semmiképpen ne menj külföldre. Ott a bizonytalanságoddal még nehezebb helyzetbe kerülsz. Nemcsak nálunk van munkanélküliség, ott is. Mit kezdenél ott gyakorlat és szakképzettség nélkül? És nemcsak egyetem van. Vannak OKJ-s tanfolyamok is, ahol szakmát szerezhetsz. Utána is lehet tovább tanulni. Ha mégsem tanulsz tovább, próbálj meg munkát keresni.
2012. máj. 28. 14:00
"De annak lenne értelme hogy 4 éven keresztül olyat tanuljak ami már nem érdekel?"
Miért, Angliában olyan munkát végeznél amit szeretsz? Gondolom takaríthatnál, pincérkedhetnél, mosogathatnál - ezek a tipikus szakma nélküli bevándorlómunkák, nem épp egy leányálom, hidd el. Nem tudom milyen karra jelentkeztél egyetemen, de lehet, hogy később megszeretnéd, honann tudod hogy nem érdekel, ha még nem is jársz egyetemre? Honnan tudod, hogy Angliában olyan jó lenne neked, ha még nem is voltált ott?
2012. máj. 28. 14:02
7/20 A kérdező kommentje:
Értelek titeket:) Nem a pénzért mennék ki, a pénz az csak mellékes. Hanem a barátom miatt. Nagyon szeretjük egymást, csak ugye ő kint dolgozik és ritkán jár haza. És k**ra hiányzik, és olyan jó lenne együtt elkezdeni a közös jövőt. Meg lenne nekem is munkám, szóval nem az lenne, hogy lóbálnám a lábam és mosolyognék bele a nagy világba. Szeretnék a saját talpamra állni, és saját keresetemből megélni most is, és később is. De sajnos még nem tudom mi akarok lenni majd "ha nagy leszek", és mi az, amit teljesen szívből csinálnék. Szeretnék egy kicsit világot is látni és tanulni a hibáimból. Meg (és amit most fogok mondani nem mindenkire lesz igaz) nagyon sok korombeli úgy megy egyetemre hogy sz*rik bele az egészbe, és az neki eszébe se jut hogy anyukája meg apukája mennyit dolgozott azért, hogy ő egyetemista lehessen. Fizetni az utazást, kaját, koleszt vagy albit, és akkor a szórakozást (mert néha az is kell), a rezsit, ruházkodást stb...ez mind nagyon nagyon sokba kerül. És én azért gondolkodok azon hogy kimegyek külföldre dolgozni, mert nem akarom szüleim leterhelni. Mármint értitek..elmegyek egyetemre úgy hogy nem szeretném csinálni? Mi van ha annyira nem fog tetszeni hogy fél év után ott hagyom? Akkor "kárba veszett" fél évem. És ilyen szempontból jobbnak látom ha nem most megyek. És később majd amikor visszajövök Mo-ra tanulni akkor nem kell szüleimet leterhelnem, van nekik ígyis elég gondjuk, magamnak tudnám finanszírozni. Vagy legalábbis megpróbálnám. És bízok magamban is, hogyha később megyek egyetemre akkor sikerül felvételt nyernem, és hogy megtudom csinálni.
Szerintem vágj bele. De készülj fel rá, hogy nagyon sok erő, kitartás és önállóság kell, hogy később profitálj az egészből. Nyelvtanulásnak, tapasztalatszerzésnek nagyon jó. Azért a helyedben készítenék egy B tervet is, ha valamilyen okból még sem jönne be az ottani dolog. Sok sikert! :)
2012. máj. 28. 14:21
Vágj bele és menj! Aki mer, az nyer. Van, aki fogad /barátod/, dolgozni pedig mindenhol kell. Csak az nem mindegy, hogy itthon végzel közmunkát 48 ezerért, vagy ott mosogatsz 120 ezerért. Tanulni meg soha nem késő!
2012. máj. 28. 16:08
Hát, ezaz, hogy a barátodhoz mennél, ami akárhogy is nézzük egyáltalán nem biztos pont. Persze a szerelmtől elvakulva sokan hiszik, hogy örökké tart meg minden csudálatos lesz, aztán jön a veszekedés meg a szakítás ami huzamosabb eggyüttélés után előjön, a mai fiatalok között egyre gyakrabban. Lehet, hogy ha élnél vele eggyütt 3 hónapot már annyira nem is tetszene sem Anglia, sem ő, sem a napi 8 óra mosogatás.
Azt meg még mindig nem árultad el, hogy milyen egyetemi szakokra adtál be jelentkezést, pedig azért az sem mindegy. Most lehet, hogy úgy érzed nem érdekel az a szak, de nem kizárt, hogy később megkedvelndéd. Ne a következő 2-3 évre tervezz, a diploma egész életedre megmarad, ha már megszerezted.
2012. máj. 28. 17:26
Kapcsolódó kérdések: