Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Túrázók! Lódarázs ellen...

Túrázók! Lódarázs ellen hogyan védekeztek?

Figyelt kérdés
Szeretnék többet eljárni túrázni erdőkbe egyedül is, viszont a lódarazsaktól félek. Sajnos allergia nélkül is lehet halálos a csípése, ha arcon vagy nyakon ér, és persze több más, súlyos szövődménye is van. Sajnos a kis mocskok a fészküktől 3m-re már megvadulnak. Nyílván, ha észrevenném, hogy van fészek, akkor irányt változtatnék. Szóval az ilyen nyelvalatt oldódó antihisztamin jó, ha belém mar vagy másba, vagy valami erősebb kell és ha igen mi? Ugye nem csak injekció van? Félek, h magamnak nem lennék képes beadni, ha fulladnék sem.

2022. máj. 13. 01:12
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
#5 Medvék már vannak Nógrádban ill. a Bükkben is, Szlovákiából átjárnak néha szomszédolni, kijelölt turista úton ott se valószínű, hogy összefutsz vele, ill. ha nem piszkálod a medve se támad.
2023. júl. 19. 07:15
 12/13 anonim ***** válasza:

"A lódarazsak nem túl gykaoriak, cserébe viszont egyáltalán nem agresszívak!"

Kérlek, ne terjessz ilyen veszélyes marhaságokat!!!

Tényleg nem gyakoriak, viszont igenis agresszívek, NAGYON!

Az, hogy a te környezetedben senkit nem bántottak (legalábbis te nem tudsz róla), az a szerencsén múlt.

aug. 29. 21:50
 13/13 anonim ***** válasza:

#12:

Nem szabad félvállról venni a veszélyt, de túlaggódni sem kell. fészek közelében agresszívabbak a lódarazsak, de fészektől távol magányosan egyáltalán nem. Többször láttam lódarazsat túrázás közben, ha rá is jár pl. kajádra vagy gyümölcsre a fán ha közelítesz hozzá elrepül és nem támad. Igaz egyszer a pécsi vasútállomáson pont kézfejen repült egy és belém is harapott, de ez ritka. Kecskedarázs vagy a német darázs sokkal agresszívabb, azok harcolni is képesek a kajádért, a lódarázs nem. Fészek közelében viszont agresszív, a sima francia vagy padlás darázshoz képest legalábbis. A legtöbbször, az ember a francia vagy padlás darázzsal találkozik, pláne lakott területen, amik különösebb veszélyt nem jelentenek, mert nem agresszívek még fészke közelében sem, ők simán fészkelnek pl. tető alá vagy korlátba esetleg repedésekbe a ház körül, de egyrészt a kolónia nem túl nagy a fészek is max. tenyér méretű lehet támadni is 99%-ban akkor fognak csak ha belenyúlsz a nyitott fészekbe vagy levered, de mivel nyitott a fészek és szinte mindig látható helyen van nem okoz nagy gondot, sima boltban kapható írtószerrel elintézhetők ha lefújod a fészket éjszaka.

Lódarázs meg a kecske és a német darázs meg zárt fészket épít, védőburokkal körülvéve, írtószer hasztalan ellene ha simán lefújod, és már akkor támadnak ha közel mész a fészekhez.

Lódarázs esetén 2-3 méternél jobban fészek megközelítés már veszélyes, az, hogy mikor támadnak sok tényezős dolog, én is láttam már olyat, hogy egy turistaút mellette fa odvába fészkeltek be és nem támadtak, akkor se ha nagy forgalom volt a fa előtti úton alig pár centire, mikor oda települtek gondolom elfogadták a helyzetet, ha nem áll le az ember bámészkodni meg nem nyúlkál az odúba nem támadnak. De pl. magaslesre fészkelt darazsak ha felmászol már támadnak, volt rá példa, hogy azért úsztam meg a tűpárnává válást, mert leugrottam a lesről a létra utolsó fokáról, mikor észrevettem a fészket. Fekete hajú fekete ruhában lévő embert is hamarabb támadnak meg mint pl. fehér pólós szőke hajút, sok természetes ellenségük fekete színű. Izzadtság és a partfüm is ingerli őket. CO2-re is ugranak fészek felé kilégzést is lehetőleg mellőzni kell.

Túrázás során magasleseknél van főleg veszély, mielőtt felmászol nézz körül alaposan ha darazsak repkednek arrafelé akkor inkább ne mássz fel. Odvas fákba és üregekbe se nyúlj bele, ott is szoktak fészkelni. Ha mély búgó hangot hallasz az lódarázs fészek lesz, nézz körül és ha látod a kaptár alakú fészket akkor kerüld ki. Lódarazsak egész nap aktívak fészeknél ki-be járkálnak táplálékot keresve és szállítva a fészekbe, "légifolyosót" nem keresztezve nagy ívben kerüld ki és akkor nem bántanak.

Legtöbbször adnak figyelmeztető jelzést is, támadás előtt, ( nálam kétszer is megtörtént) mindig van a fészek külső részén pár őrszem, azok indulnak meg először, körbe repülnek, homlokon repül stb. ez az első figyelmeztetés, ha nem veszed a lapot harap és szúr is és rádnyomja a támadó ferromont is, amire megindul az egész kolónia.

De ha betartod a játékszabályokat nem fognak megtámadni. Német darázs és a kecskedarázs sztem még rosszabb is mint a lódarázs német darázs azért is, mert földbe szeret fészkelni, nehezebb észrevenni és ha rálépsz a fészek bejáratára vagy rátolod a fűnyírót pl. akkor csapatostól támadnak. Nehezebb is észrevenni a fészket.

aug. 30. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!