Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szabadföldi zöldség és gyümölc...

Szabadföldi zöldség és gyümölcstermelők,hogyan védekeztek a lopás ellen?

Figyelt kérdés
És milyen tapasztalatok vannak lopás terén,és az ország melyik megyéjében vagytok?
2022. febr. 7. 21:10
 1/10 anonim ***** válasza:
65%
kerítés , kamera , kutya , puska (vadász) , és minig van otthon valaki
2022. febr. 7. 21:26
 2/10 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdező olyan helyeket kérdez, ahol nincs lakóház, csak a föld. (De majd kijavít, ha tévedek.) Ott se mindegy, hogy ház (és persze áram) van-e, vagy egy teljesen külső terület a határban.

Nekem van bekerített falusi telkem, ahol nincs se áram, se épület, de szomszédok vannak. Hátul bemásztak már, láttam a kerítésen, de nem tudtam rájönni, hogy mit vittek el, olyan kicsi volt a kár. Ott nem is kell külön védekezni, elég volt, hogy a fák ültetése után bekerítettem, azt is inkább a szomszédok csatangoló állatai miatt.

Város menti zártkertekben nincs nagyon lehetőség védekezni. Ha észrevehető a kamera, még azt is ellopják. Az egyik telkemet ezért is adtam el, mert akkora károkat okoztak a piacra "termelő" dakoták. A telkek nem voltak külön bekerítve, és volt, ahol elöl se volt kerítés, onnan bejöttek a saját kerítés rongálása nélkül, a termés felét elhordták. Nekik nem számított, hogy még zöld a gyümölcs, így is találtak rá vevőt, negyed áron.

A másik zártkertem félúton van a város meg egy falu közt, minden 4 telek közül 3 elhagyott, bozótos. Be sincs kerítve (az új dróthálót egy héten belül ellopnák), érdekes módon mégis alig fordul elő lopás, pedig a környező falvakban nulla a közbiztonság a feketék miatt. Nálam a túlszaporodott vadállomány csinál nagy károkat, a vadászoknak jó üzlet a más földjén nevelni az állataikat. Próbáltam már vadriasztó szerrel védeni a fákat, de nem zavarta őket, még többet lerágtak, mint más években.

Az őzek agancsdörzsölése ellen PET-palackokat teszek a csemeték törzsére és alsó ágaira, ez 15 éven át bevált. Aztán tavaly odaköltözött egy olyan őz, amelyik direkt élvezi a palackok leszedését, és több kárt csinált, mint az elődei sok éven át.

A szeder, szőlőpótlások, facsemeték mellé kutyasz@rt szórok a nyulak és őzek, szarvasok rágásai ellen, ezt legalább havonta pótolni kell, hogy érjen valamit.

2022. febr. 8. 08:59
 3/10 anonim ***** válasza:
Ha sok a cigány a környéken, akkor felejtsd el!
2022. febr. 8. 09:26
 4/10 anonim ***** válasza:
Ha nullánál több...
2022. febr. 8. 22:08
 5/10 anonim válasza:

Üzenem neked, hogy lehet keménykedni a puskáddal, hogy lelövöd, de remélem tudod, hogy akkor te húzod a rövidebbet.

Pár utcával arrébb egy csávónak van két harci kutyája. Azt mondta, hogy ha betörnek hozzájuk, akkor a kutyák tudják a dolgokat, be vannak tanítva az ütőér helyzetére a testen és rámennek.

Na az ilyen kőkemény fószereknek üzenem, hogy attól még, hogy valaki lopást követ el a sérelmedre (igen, ez borzasztóan irritáló és frusztráló dolog), az még nem jogosít fel az illető kiiktatására, szóval ő megy a föld alá, te meg jó pár évre a sittre. Megéri gondolom.

2022. febr. 9. 21:16
 6/10 anonim ***** válasza:

Most már nem így van, ha rádtámadnak, lehet védekezni. Az arányoson van a hangsúly.

Ha a kutyák tépnek szét egy betörőt, azért a gazda nem felelős.

2022. febr. 9. 21:56
 7/10 anonim válasza:
Persze, lehet védekezni, nem is mondtam. Elviszek 50 kg dinnyet vs lelovok valakit, na az nincs éppen arányban.
2022. febr. 9. 22:56
 8/10 anonim ***** válasza:
De ez a kutyás dolog tényleg úgy van, hogy ha a kutyák egy rendes kerítésen belül vannak tartva, és ki van írva, hogy harapós kutya, akkor nyugodtan megehetik a betörőt, nem lesz gond. Kivizsgálják az ügyet, a kutyákat elviszik megfigyelésre, hogy nem veszettek-e, de ha egészségesnek találják, akkor visszaadják, és az ügyet lezárják.
2022. febr. 10. 05:13
 9/10 anonim ***** válasza:

7.

Pedig nem volna rossz, ha ilyen törvény lenne.

2022. febr. 10. 08:16
 10/10 anonim ***** válasza:

Kéktúrán Putnok környékén a túraútvonalhoz közel volt egy méhészet, kerítésen tábla, hogy mielőtt betörnél gondolkodj. A kert nagy, ásó van, kaptárak alatt a rendőrkutya sem fog megtalálni.

Volt már pár vitatott eset, valahol Borsodban volt, hogy áramot vezetett a kiskertje körül egy ember, belső kerítéssel is védve, tudta is a faluban mindenki, hogy éjszaka áram van az uborkák között mégis bementek lopni és egyiket agyonvágta. Végül felfüggesztettel megúszta. A borosgazda is megúszta végül felfüggesztett börtönnel, aki fagyállót öntött a borába, amire rájártak a tolvajok. Ha nem olyan hülye, hogy bevallja, hogy ő tette bele a fagyállót el sem itélik. Fapofával szét kellett volna tárnia a kezét, hogy nem tudok semmiről, de hát látják, fel van törve a pince, ott a lakat leverve, az nem jött be ide, aki nem akart bárki beleboríthatta a fagyállót. A tolvaj is csak azért pusztult meg, mert drogozott is mellé és nem ment orvoshoz, pedig vagy 3 napja szenvedett. Ha orvoshoz megy nem hal bele.

aug. 30. 10:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!