A kelet-magyarországi városok (pl. Debrecen, Miskolc) miért ennyire lepukkantak a nyugat-romániai városokhoz (pl. Nagyvárad, Temesvár) képest is?
Én több évig éltem Kolozsváron egészen tavaly márciusig, most meg már 1.5 éve újra Pesten, illetve jól ismerem a magyar-román határmenti városokat is (Szatmárnémeti, Nagyvárad, Debrecen, Nyíregyháza, stb), illetve több nem határmenti román várost is (pl. Brassó, Nagybánya).
Összképben szerintem Kolozsvár már minden tekintetben veri Budapestet. Az elmúlt 10-15 évben sok igényes egyetemista maradt a városban és az ipari város átalakult regionális kulturális és szolgáltatóközponttá (IT, egészségügy, főleg magán, de nem csak). Az ország minden pontjáról költöznek oda emberek, emiatt jó drága lett, most már tényleg lassan csak az elit engedheti meg magának (országos viszonylatban), illetve pont e jelenség miatt is visszaszorul a magyar lakosság aránya. Pesten azért még mindig sokkal több a gázos hely, ember, tömegközlekedés. Az utak minősége (főleg a városokban és a főutak) fényévekkel jobb mint ami itt van (súlyadót minek fizetünk?). És a sok proli (bocs, de nincs rá más szavam) aki otthagyja a kutyaszart az utcán, az elviselhetetlen hugyszag, szar stb. Egy nyugat-romániai városban se láttam ehhez hasonlót.
Nagyvárad az elmúlt 10 évben sokat fejlődött a román liberális polgármester óta (igen, lehet ekézni a Momentumot, hogy nem magyar pártot támogatott a videójával ott, de ha megnézzük hol tart pl Szatmárnémeti 12 év magyar önkormányzattal az elmúlt 16 évből, akkor kicsit árnyaltabb a kép). Évente 500%-os pluszadót vetett ki azokra az ingatlantulajdonosokra akik nem tartják rendben az ingatlanuk kinézetét. Gyorsan eltűntek az omladozó vakolatú épületek a központból és környékéről, olcsóbb volt felújítani őket. Közben persze a város felújíttatta a közterei nagy részét. Most meg épül egy új villamos vonal, illetve új villamosokat szereznek be. Szóval szerintem most Nagyvárad kb Debrecennel egyszinten, vagy picivel fölötte van. Mondjuk én személy szerint Szegedet szebbnek tartom mint Debrecent, szóval Nagyváradot valahol Szeged és Debrecen között helyezném el.
Szatmárnémeti minden tekintetben alulmarad. Nyíregyháza biztos jobb nála, Békéscsabában nem vagyok biztos, de szerintem még ők is jobban állnak. Szatmár elmúlt 2-3 év nagyobb teljesítménye: épült egy pláza, újra van mozija a városnak (ami a covid miatt bezárt lol), lett McDonalds és KFC. Ennyi. Ja, és az ország 3. legrosszabb (megyei) kórházával rendelkezik, jó eséllyel egy rutinműtét is a kolozsvári sürgősségin (180km-re) ér véget szatmári kórházi fertőzés miatt. Most kapnak a román kormánytól egy elkerülőutat, illetve a 40 éve várt 3. hidat. Vasútállomás romokban, központ részben beton és romok, egyes részei felújítva.
Nagybánya egyértelműen Debrecen alatt, de szerintem még Nyíregyháza alatt is van.
Brassó az Szolnok szint, csak 5x annyian lakják mint Szolnokot.
"Évente 500%-os pluszadót vetett ki azokra az ingatlantulajdonosokra akik nem tartják rendben az ingatlanuk kinézetét."
hű, ezt lehetne nálunk is, mindig bosszankodom, amikor történelmi belvárosokban évek óta omlik a vakolat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!